Förintelsens minnesdag 27 januari

Lördag 27 januari är Förintelsens minnesdag, en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och överlevande. Runt om i världen genomförs manifestationer med syftet att stå upp för alla människors lika värde och minnas alla Förintelsens offer.

I Sverige uppmärksammas minnesdagen på många sätt. I Stockholms Stora synagoga högtidlighåller Judiska församlingen minnet över Förintelsens genom ett program som både rymmer minnen och blickar mot framtiden. I programmet deltar bland andra Aron Verständig, ordförande Judiska Församlingen, Livia Fränkel, överlevande, ordförande Föreningen Förintelsens Överlevande och Stefan Löfven, statsminister. Programmet genomförs i närvaro av Hennes Majestät Drottning Silvia.

Här är en länk från Forum för levande historia där det finns information om olika arrangemang som genomförs runt om i landet för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag.

The crimes of all crimes, en krönika av Elisabeth Åsbrink, som finns att ladda ned på Forum för levande historias hemsida.