Folkets Hus i Gunnarsbyn utsedd till Årets Bio 2018
Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagarna som arrangeras 16-19 augusti på Folkets Hus i Sundsvall. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”
Peter Öquist, ordförande i Gunnarsbyns Folkets Hus-förening, mottog priset torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.
– Det är väldigt hedrande att få utmärkelsen Årets bio av Folkets Hus och Parker. Biografen har ett litet upptagningsområde men vi har fått människor att åka till oss i stället för till stan. Detta hade aldrig varit möjligt utan digitaliseringen som vi kämpade så hårt med för att få igenom. Det är viktigt att det finns en biograf som har ett utbud som passar alla. Så nu samlas barn, unga och vuxna hos oss och njuter av film, sport, opera, musik och nästan allt mellan himmel och jord, säger Peter Öquist.
– Folkets Hus i Gunnarsbyn är ett imponerande exempel på hur invånarna i en liten ort kan gå samman och skapa en viktig och glädjefylld mötesplats. Vi på Folkets Hus och Parker fortsätter att jobba för att det ska finnas biografer och liknande mötesplatser i landets alla kommuner, säger Calle Nathanson.
Folkets Hus och Parkers motivering Årets Bio 2018
”Folkets Hus och Parker har utsett Folkets Hus i Gunnarsbyn till Årets bio 2018 med motiveringen: Årets bio är ett välkomnande och varmt hus i envis bygd. Det är ett hus där alla får vara – och alla vill vara!
Årets bio är en mångårig medlemsbiograf med filmsättning hos Folkets Hus och Parker. Föreningen visar den Norrbottniska publiken allt från bred underhållningsfilm, kortfilmsfestival och barnfilm till fördjupande kvalitetsfilm. Man visar även direktsänd hockey, konst på bio, Live på bio och opera från Metropolitan. Årets bio är en liten, men stor förening. Med det menar vi att de verkar på en liten ort, men har stor inverkan på lokalsamhället och kulturlivet.
Föreningen gör också stor verksamhet med enbart ideellt arbetande personal och fungerar idag som hela Råne älvdalsbygdens kulturhus, med lika stort engagemang för lokalt föreningsliv som för film, musik och scenkonst för barn och vuxna.
Det är lätt att säga att hela Sverige ska leva, men någon måste omsätta de fina orden i verksamhet som gör skillnad. Det gör årets bio. Med 172 invånare är det den minsta ort som fått utmärkelsen, men utan tvekan uträttar man stora insatser för bygden och för hela biografsverige med sitt arbete.”
Folkets Hus och Parkers bioverksamhet
Folkets Hus och Parker är med sina 148 föreningsdrivna Sveriges största biografkedja och antalet biobesök uppgår till fler än 700 000 årligen. Folkets Hus och Parker programsätter filmrepertoaren, distribuerar Live på bio och erbjuder utbildningar för biografer. Folkets Hus och Parker är också delägare i TriArt Film ett svenskt inköps- och distributionsbolag som står bakom kritikerhyllade och prisbelönta filmer som The Square av Ruben Östlund, Återträffen av Anna Odell och Johannes Nyholms Jätten.
Folkets Hus och Parkers Filmdagar
Filmdagarna genomförs varje år för att biografer kopplade till Folkets Hus och Parker ska få möjlighet att ta del av ett brett utbud av ny film, få veta det senaste kring Live på bio och teknikutvecklingen och bli inspirerade av föreläsare i filmbranschen.
På bilden: Peter Öquist, Folkets Hus Gunnarsbyn. Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.
Fotograf: Pär Olert