Demokratin behöver ett eget Parisavtal

Hotet mot demokratin är på väg mot en brytpunkt. Tendensen är internationell och vi närmar oss med stormsteg gränsen för hur mycket demokratin tål innan den börjar gå sönder. I en debattartikel i Aftonbladet idag (14/3) efterlyser Folkets Hus och Parker ett Parisavtal för demokratin, för att vända den negativa utvecklingen.

Svenskarna litar inte på vare sig politiker eller media och allt fler anser att hotet mot den svenska demokratin är stort. Det visar nya resultat från en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Folkets Hus och Parker. Undersökningen genomfördes första gången 2022 och de färska resultaten från årets upplaga är än mer alarmerande än de föregående. Så många som 9 av 10, anser att dagens politiker varken stärker eller försvagar demokratin (52 procent anser att man varken stärker eller försvagar, 34 procent att man försvagar). Det är ett förkrossande underbetyg och mycket illavarslande för demokratin.

Än finns tid att vända utvecklingen, men vi tror att vi behöver göra vår strävan till en del av ett ställningstagande och ett arbete som bedrivs likväl superlokalt som globalt. Därför behöver demokratin ett eget Parisavtal, där vi på samma sätt som kring miljön pekar ut gemensamma, globala mål.

Läs mer om detta och de åtgärder som föreslås i Folkets Hus och Parkers debattartikel i Aftonbladet, som undertecknats av vd Calle Nathanson, styrelseordförande Gunilla Carlsson tillsammans med författaren, debattören och TV-producenten Jan Scherman.

Folkets Hus och Parkers debattartikel i Aftonbladet

Hämta Novusundersökningen 2023