
Föreningens stadgar, andels- och medlemsregister
Detta är en utbildning med två delmoment uppdelat på två halvdagar. Du kan välja att gå en av delkurserna eller att gå båda två. Ange detta i din anmälan!
Torsdag 18 januari kl 13.00-17.00
Har föreningen stadgar som möter dagens krav? Aktuell lag styr över gamla stadgar!
I första hand riktar sig utbildningen till föreningar med gamla u.p.a.-stadgar, men anpassas även till ideella föreningars stadgar.
Stadgarna i en förening kan i många fall jämföras med en bolagsordning i ett företag. Att ha stadgar som möter krav och förväntningar från dagens medlemmar och samarbetspartners är viktigt, ja i många fall nödvändigt för fortsatt samarbete.
Vi har tagit fram en stadgemall som ligger till grund för denna genomgång som resulterar i att föreningen har ett skarpt förslag på nya stadgar som styrelsen kan arbeta vidare med och presentera för medlemmarna på föreningsstämman.
Tillsammans går vi igenom stadgarnas olika paragrafer och förklarar dess syfte och innebörd. Inte minst förtydligar vi de punkter där lagen är styrande men också de delar där föreningen har större utrymme för egen text och gränsdragningar.
En ytterst konsekvens av gamla stadgar är att beslut och initiativ kan bedömas vara ogiltiga och strida mot styrande lagtext.
Fredag 19 januari kl 10.00-12.00
Har din förening koll på vilka som är medlemmar?
Gamla böcker och register över medlemmar och andelsägare kan behöva en genomgång!
Att hålla ett uppdaterat andels- och medlemsregister är ett ansvar för alla föreningar och dess styrelse. För en ek. förening (u.p.a. förening) regleras detta ansvar av lagen för ek. föreningar. Uppgiften är för många en omständlig sådan, då det allt för ofta inte skett någon överlämning tillbaka i tiden samt att både enskilda personer och organisation har flyttat eller försvunnit sedan tid för inträde i föreningen.
Under två timmar går vi igenom hur man som styrelse kan ”städa och fixa till” sitt register på ett sätt så att den klarar de krav lagen har på föreningen och dess styrelse samt hur detta regleras i föreningens balansräkning.
Datum
Ort Hallunda
Målgrupp: Föreningens styrelse eller andra förtroendevalda
Kursledare: Anders Lindauer, regional strateg Folkets Hus och Parker
Praktiska frågor besvaras av: Magdalena Hasselquist,
040-23 07 96,
[email protected]