Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Klassisk Prince-konsert firar 30 år och visas på bio i Sverige

Det är 30-årsjubileum för konsertfilmen Sign O’ The Times. Nu visas den i digitalt restaurerat skick på Folkets Hus och Parkers biografer. Premiär den 20 november.

1987 regisserade Prince själv konsertfilmen baserad på det hyllade albumet Sign O’ The Times. Resultatet blev 84 explosiva minuter av musikalisk magi, som visar hans karisma som underhållare, med ett helt nytt energifyllt band bakom sig.

1987 var också året när Prince överraskade alla genom att återvända till strålkastarljuset med ett dubbelalbum, inspelat i stort sett solo, vilket skulle bli ett av hans största mästerverk.

Albumet kallades Sign O’ The Times och släpptes som ett soloalbum under namnet Prince. ... Läs mer

Kritikerhyllade operan Mordängeln direktsänds på bio från New York

”Om du ska se en opera i år, se Mordängeln”, skriver The New York Times i sin premiärrecension av föreställningen. Folkets Hus och Parker livesänder Mordängeln på stor bioduk 18 november 19.00.

Efter Thomas Adès uppmärksammade uppsättning The Tempest presenterar nu Met den amerikanska premiären av Mordängeln. Föreställningen är inspirerad av den klassiska Luis Buñuel-filmen med samma namn.

På lördagens livesändning kan publiken också uppleva när Audrey Luna slår rekord och sjunger en ton så hög att den aldrig tidigare har sjungits på Met förut. Ett A över höga C.

Mordängeln blev hyllad av New York Times vid sin premiär på Salzburg Festival 2016 som ”uppfinningsrik och djärv… en stor händelse”. ... Läs mer

Stephen Sondheims legendariska musikal visas på bio i Sverige

Stephen Sondheims musikal Follies är en visuell och musikalisk upplevelse, som sätts upp för första gången på National Theatre i London. Föreställningen direktsänds på Folkets Hus och Parkers biografer i Sverige 16 november 20.00.

Rollerna som Follies görs av Imelda Staunton (Vem är rädd för Virginia Woolf?, Harry Potter-filmerna, Vera Drake) Tracie Bennett (Shirley Valentine, TV-serien Coronation Street) och Janie Dee (Me and Orson Welles), tillsammans med en ensemble med 37 skådespelare och en 21-mannaorkester.

Stephen Sondheim har vunnit Oscar, Tony, Grammy och Olivier-priser. Bland hans verk återfinns bland annat A Little Night Music, Sweeney Todd och Sunday in the Park With George. ... Läs mer

Kungliga Operans hyllade Dracula direktsänds på bio

I perfekt anslutning till Halloween och allhelgonahelgen livesänder Folkets Hus och Parker Dracula från Kungliga Operan till 68 biografer i Sverige. Dracula hade urpremiär i fredags och till de kvarvarande föreställningarna på Kungliga Operan finns endast ett fåtal platser kvar. 3 november kl 19.00 visas den på bio i Sverige.

När Dracula spelas på Kungliga Operan är det första gången som vampyren tar ton på en stor operascen. Det blir också en Dracula där kvinnorna kring titelrollen berättar sina historier. I ledande roller syns Elisabeth Meyer (Mina), Sanna Gibbs (Lucy) och Ola Eliasson i rollen som Dracula. För musiken står den internationellt erkända tonsättaren Victoria Borisova-Ollas. ... Läs mer

Säsongspremiär för direktsänd rysk balett på bio

I säsongspremiären av balett på bio presenterar Bolsjojbaletten en av repertoarens juveler – Piraten. Denna föreställning, med maxad scenografi och mer än 120 dansare på scenen, kommer att direktsändas från Moskva via satellit till Folkets Hus och Parkers biografer söndag 22 oktober kl 17.00.

I en hisnande rytm tar Alexej Ratmanskijs koreografi med hela publiken, och nästan alla Bolsjojs dansare, till en helt ny värld. Scenografin och kostymerna i Piraten är i en klass för sig.

Efter en sen rolländring kommer premiärdansaren Ekaterina Krysanova att dansa Medora istället för Olga Smirnova. Ekaterina Krysanova kommer att återförenas med sin partner Igor Tsvirko som gör rollen som Conrad. ... Läs mer

Mozarts publikfavorit Trollflöjten visas på 108 biografer i Sverige

Julie Taymors spektakulära iscensättning av Trollflöjten är en klassiker på Met. Mets Music Director Emeritus James Levine dirigerar hela denna tyskspråkiga version. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till hela 108 biografer i Sverige, 14 oktober 19.00.

Mets Music Director Emeritus James Levine dirigerar Tony Award-vinnaren Julie Taymors uppsättning av Mozarts Trollflöjten. Golda Schultz gör sin Met-debut som Pamina med Kathryn Lewek som Nattens drottning.

Den kortare versionen av Trollflöjten på engelska, var den första livesändningen från Met. Detta är första gången den fullständiga versionen på tyska direktsänds.

Mozarts mästerverk är en saga för hela familjen. ... Läs mer

Säsongspremiär för opera på bio – hyllade Norma är först ut från Met

”Stående ovationer som aldrig ville ta slut”, skriver Huffington Post efter premiären av Norma på Met. Operastjärnorna Sondra Radvanovsky och Joyce DiDonato inleder Met-säsongen på bio med att göra huvudrollerna i hyllade Norma av Bellini. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen till 75 biografer i Sverige, 7 oktober 19.00.

– Fler och fler upptäcker vilken fantastisk upplevelse det är att se opera live på bio. Man ska inte behöva bo i en storstad för att kunna ta del av ett scenkonstutbud av högsta kvalitet, säger Ulrika Holmgaard, chef film & live, Folkets Hus och Parker.

Säsongen inleds med en nyuppsättning av Bellinis Bel canto-opera Norma med Sondra Radvanovsky. ... Läs mer

Exklusiv konsert med Pink Floyds frontman David Gilmour visas på Folkets Hus och Parkers biografer

45 år efter att David Gilmour och Pink Floyd filmade konsertklassikern Live at Pompeii i den legendariska romerska amfiteatern, återvände Gilmour för två spektakulära konserter. Folkets Hus och Parker visar en film som innehåller höjdpunkterna från båda konserterna på biografer i Sverige.

David Gilmour – Live at Pompeii är en audiovisuell upplevelse med laser, pyroteknik och en gigantisk cirkelformad filmduk. På den visas specialproducerade filmer som kommenterar vissa av låtarna. Under två kvällar fick de 2600 konsertbesökarna njuta av musik i en spektakulär inramning.

Konsertfilmen innehåller höjdpunkter från båda konserterna och är filmade i 4K av regissören Gavin Elder.Konserten innehåller låtar från Davids hela karriär, liksom Pink Floyd-klassiker, som One of These Days, som också framfördes vid den klassiska showen 1971. ... Läs mer

Filmtajm med Electric Banana Band på bio – en familjeföreställning

Ta närmaste lian och kom och digga det djuriskt coola bandet förstärkta av Eskilstuna Symfoniorkester. Den 30 september är det premiär för Electric Banana Bands unika familjeföreställning på Folkets Hus och Parkers biografer runtom i Sverige.

Föreställningen innehåller en fartfylld konsert med det legendariska bandet Electric Banana Band (Lasse Åberg, Klasse Möllberg, Janne Schaffer) tillsammans med Eskilstuna Symfoniorkester, liksom ett antal klassiska sketcher från det odödliga paret Trazan och Banarne.

”Det ska bli jättekul att bli bio-dynamiska”, säger Lasse alias Trazan/Tigern.

Föreställningen som spelades in vid Konserthallen i Eskilstuna den 18 mars kommer att visas på Folkets Hus och Parkers biografer. ... Läs mer

Kungliga Operan presenterar sin kommande Live på bio-säsong

Efter succén med Glada änkan live på bio satsar Kungliga Operan på tre direktsändningar nästa säsong: en helt ny opera, Dracula, samt Rossinis Askungen och Verdis Aida. Sändningarna är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Folkets hus och Parker.

Det var med Verdis Falstaff med Loa Falkman i titelrollen som Operan i februari 2008 direktsände sin första föreställning live till 21 svenska biografer, tätt efter Metropolitans första sändningar. Allra senast visades operetten Glada änkan, som satte publikrekord för svensk opera live på bio och publiksnitt totalt för opera på bio i Sverige. Efter ett 20-tal direktsända föreställningar blir det tre sändningar från Operan under säsongen 2017-18: Dracula 3 november

Askungen 3 februari

Aida 17 mars

– Genom vårt samarbete med Folkets Hus och Parker har vi den unika möjligheten att nå alla musikintresserade personer i hela landet. ... Läs mer