Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Filmtajm med Electric Banana Band på bio – en familjeföreställning

Ta närmaste lian och kom och digga det djuriskt coola bandet förstärkta av Eskilstuna Symfoniorkester. Den 30 september är det premiär för Electric Banana Bands unika familjeföreställning på Folkets Hus och Parkers biografer runtom i Sverige.

Föreställningen innehåller en fartfylld konsert med det legendariska bandet Electric Banana Band (Lasse Åberg, Klasse Möllberg, Janne Schaffer) tillsammans med Eskilstuna Symfoniorkester, liksom ett antal klassiska sketcher från det odödliga paret Trazan och Banarne.

”Det ska bli jättekul att bli bio-dynamiska”, säger Lasse alias Trazan/Tigern.

Föreställningen som spelades in vid Konserthallen i Eskilstuna den 18 mars kommer att visas på Folkets Hus och Parkers biografer. ... Läs mer

Kungliga Operan presenterar sin kommande Live på bio-säsong

Efter succén med Glada änkan live på bio satsar Kungliga Operan på tre direktsändningar nästa säsong: en helt ny opera, Dracula, samt Rossinis Askungen och Verdis Aida. Sändningarna är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Folkets hus och Parker.

Det var med Verdis Falstaff med Loa Falkman i titelrollen som Operan i februari 2008 direktsände sin första föreställning live till 21 svenska biografer, tätt efter Metropolitans första sändningar. Allra senast visades operetten Glada änkan, som satte publikrekord för svensk opera live på bio och publiksnitt totalt för opera på bio i Sverige. Efter ett 20-tal direktsända föreställningar blir det tre sändningar från Operan under säsongen 2017-18: Dracula 3 november

Askungen 3 februari

Aida 17 mars

– Genom vårt samarbete med Folkets Hus och Parker har vi den unika möjligheten att nå alla musikintresserade personer i hela landet. ... Läs mer

Polarprisvinnaren Renée Fleming live på bio i Sverige

Folkets Hus och Parker livesänder Richard Strauss romantiska Rosenkavaljeren med Renée Fleming och Elīna Garanča i huvudrollerna. 13 maj 18.30 visas den på hela 104 biografer i Sverige.

Met sätter upp Richard Strauss romantiska mästerverk Rosenkavaljeren för första gången sedan 1969. Operan dirigeras av Mets chefsdirigent James Levine och regisseras av Robert Carsen, vars senaste Met-uppsättning var succén Falstaff 2013.

Renée Fleming, som vann Polarpriset 2008, sjunger en av sina favoritroller som Fältmarskalkinnan, mot Elīna Garanča i rollen som Octavian. I ensemblen ingår också Günther Groissböck som Baron Ochs, Erin Morley som Sophie, Marcus Brückin gör sin Met-debut som Faninal och Matthew Polenzani är den italienske sångaren. ... Läs mer

Piteåsonen Peter Mattei live på bio från Met i New York

Folkets Hus och Parker livesänder Eugen Onegin från Metropolitan i New York med Peter Mattei och Anna Netrebko i huvudrollerna. Den 22 april 19.00 visas den på hela 96 biografer i Sverige, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

Anna Netrebko repriserar en av sina mest hyllade roller som Tatiana, hjältinnan i Tjajkovskijs opera, efter Pusjkins klassiska roman. Peter Mattei gör huvudrollen som Onegin som avvisar Tatianas kärlek tills det är för sent.

Robin Ticciati, musikalisk chef för Glyndebourne Festival Opera, dirigerar återuppsättningen av Deborah Warners version, som hade premiär under Mets säsong 2013-2014. Alexey Dolgov gör rollen som Onegins vän/rival, Lenskij, med Elena Maximova som Tatianas syster Olga och Štefan Kocán som Prins Gremin. ... Läs mer

Mozarts Idomeneo hyllas på the Met och livesänds till svenska biografer

“The Met när operahuset är som bäst. En av säsongens höjdpunkter”, skriver The New York Times och hyllar Idomeneo. 25 mars 18.00 direktsänder Folkets Hus och Parker föreställningen från Metropolitan i New York till biografer i Sverige.

Mets chefsdirigent James Levine dirigerar Mozarts tidiga mästerverk Idomeneo, om kärlek och hämnd i spåren efter trojanska kriget.

I huvudrollerna ses Matthew Polenzani som gör kung Idomeneo för första gången på Met, Ying Fang som Ilia, Elza van den Heever som Elektra, Alice Coote som Idomeneos son Idamante och Alan Opie som Idomeneos förtrogne Arbace.

James Levine har dirigerat Idomeneo 46 gånger, ända sedan premiären av Jean-Pierre Ponnelles iscensättning 1982. ... Läs mer

Modern dans av Oscarsbelönad koreograf livesänds på bio

Folkets Hus och Parker livesänder A Contemporary Evening från den anrika Bolsjojteatern i Moskva. Det blir en helkväll med stycken skapade av tre av den moderna dansens mästerkoreografer, bland annat flerfaldigt Oscarsbelönade Jerome Robbins. 19 mars kl 16.00 visas den på biografer runt hela Sverige.

Bolsjoj tar sig an en ny spännande utmaning med en triptyk av verk skapade av tre av den moderna dansens mästerkoreografer.

För första gången framför Bolsjoj The Cage av legendariske, Oscarsbelönade koreografen Jerome Robbins, en mästare på att visualisera och översätta musik till rörelse. Den temperamentsfulla stjärnan Ekaterina Krysanova dansar i The Cage. ... Läs mer

Operaklassikern La Traviata live på bio från the Met till svenska biografer

”Det är en uppenbarelse att höra Sonya Yonchevas röst”, skriver The New York Times och hyllar premiären av La Traviata. 11 mars 19.00 direktsänder Folkets Hus och Parker föreställningen från Metropolitan i New York till biografer i Sverige.

Sonya Yoncheva gör sin hyllade tolkning av den dömda kurtisanen Violetta Valéry, mot den lovande amerikanske tenoren Michael Fabiano som henne älskare Alfredo.

Thomas Hampson sjunger en av sina mest uppskattade Met-roller som Giorgio Germont i en återuppsättning av Willy Deckers version, dirigerad av San Francisco-operans chefsdirigent Nicola Luisotti.

Sonya Yoncheva hyllades redan 2015 för sin roll som Violetta Valéry på the Met. ... Läs mer

Rammsteinkonsert av Jonas Åkerlund visas på Folkets Hus och Parkers biografer

I mars 2012 filmade regissören Jonas Åkerlund två Rammstein-konserter under Made in Germany-turnén. Varje konsert hade en publik på 17.000 personer, i den utsålda Bercy Arena i Paris. Resultatet är Rammstein: Paris som 23 mars visas på Folkets Hus och Parkers biografer i hela Sverige.

Rammstein: Paris är en perfekt blandning av bandets extraordinära scenshow och Jonas Åkerlunds unika hantverk. Med 30 kameror och 60 vinklar har Jonas Åkerlund hittat en helt ny approach till hur man filmar en Rammstein-konsert. Han lyckas fånga den spektakulära rockshowen med mängder av eld och explosioner på ett levande sätt. Det är en visuell fest och en hyllning till Rammstein. ... Läs mer

Svenska operastjärnan Katarina Dalayman hyllas på The Met – Folkets Hus och Parker livesänder Rusalka på bio

Katarina Dalayman hyllas av publik och kritiker för sin roll som Rusalkas kärleksrival. Folkets Hus och Parker livesänder Rusalka från The Met i New York – 25 februari 19.00 visas den på 84 biografer runt om i Sverige.

Rusalka är Dvořáks version av H C Andersens saga Den lilla sjöjungfrun. På Met görs huvudrollen som sjöjungfrun av Kristine Opolais, mot Brandon Jovanovich som prinsen.

Rusalkas kärleksrival spelas av svenska Katarina Dalayman. Hon har sjungit vid två direktsändningar på bio tidigare: i Kungliga Operans kritikerrosade Elektra av Richard Strauss 2010 och i Wagners Parsifal på Met 2013. ... Läs mer

Metropolitan-operan bjuder på stora publikfavoriter i den kommande säsongens livesändningar på Folkets Hus och Parkers biografer

Metropolitan-operan i New York dukar upp ett riktigt smörgåsbord när de nu presenterar den nya säsongen av livesändningar på bio 2017-2018, med bland annat de färgsprakande familjeföreställningarna Trollflöjten och Askungen, och favoriter som La Bohème, Così fan tutte och Tosca. Met Live in HD distribueras exklusivt av Folkets Hus och Parker i Sverige.

– Vi är glada för att människor i hela Sverige kan ta del av denna mycket starka operasäsong, som varvar operaklassiker med spännande titlar som inte direktsänts tidigare, säger Ulrika Holmgaard, chef för Folkets Hus och Parkers film- och liveavdelning.

Säsongen bjuder på 10 direktsändningar live från Met, varav fem nya uppsättningar och två operor på Met-repertoaren som aldrig direktsänts tidigare. ... Läs mer