Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Madama Butterfly livesänds på lördag från Met i New York till 100 biografer i Sverige

På lördag livesänder Folkets Hus och Parker Puccinis klassiker Madama Butterfly till hela 100 biografer runt om i landet. Hui He hyllas stort i New York-pressen för sin huvudroll som geishan Cio-Cio-San. 9 november kl 19.00 syns den på bio i Sverige.

Hui He gör huvudrollen som Cio-Cio-San, geishan som ger allt för den amerikanske sjöofficeren Pinkerton, som sjungs av Andrea Carè. Elizabeth DeShong är hennes hängivna följeslagerska Suzuki, och Paulo Szot gör Sharpless för första gången.

Pier Giorgio Morandi dirigerar Anthony Minghellas vackra uppsättning.

Presscitat: “Madama Butterfly offers several of the most piercingly beautiful images I’ve seen in an opera house” — New Yorker “There are many visually stunning moments in this production, with its gorgeous costumes and innovative use of lighting, scrims, and overhead mirrors” — New York Times

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. ... Läs mer

Konsert och kortfilm med Slayer på Folkets Hus och Parkers biografer

6 november har Slayer: The Repentless Killogy biopremiär. En kombination av en konsert med ett av världens mest legendariska metalband, och kortfilmen The Repentless Killogy.

Slayers plats i musikhistorien är som ett av banden i ”The Big Four” (Slayer, Metallica, Megadeth, Anthrax). De var med och definierade thrash metal-genren. 34 år in i sin karriär är de fortfarande det band som metal heads fortsätter att hylla och inspireras av. Konserten som visas på bio spelades in 5 augusti 2017 på Los Angeles Forum.

Den blodiga kortfilmen The Repentless Killogy har hämnd, mord och blod i centrum. ... Läs mer

Turandot kickar igång den nya säsongen av opera på bio från Met i New York

På lördag livesänder Folkets Hus och Parker Puccinis klassiker Turandot till hela 95 biografer runt om i landet. Turandot startar den fjortonde säsongen med tio livesända operor från Metropolitan-operan i New York.

– Vårt mål är att göra opera lättillgängligt i hela Sverige. Denna säsong känns extra kul med klassiker som Turandot och Madama Butterfly, Akhnaten av den moderne mästaren Philip Glass, liksom Porgy and Bess som närmar sig musikalgenren, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Chefsdirigenten Yannick Nézet-Séguin gör sin första Puccini med Franco Zeffirellis hyllade iscensättning av operaklassikern Turandot. Christine Goerke är den iskalla prinsessan som tar avstånd från alla män. ... Läs mer

Finalkonsert med Depeche Mode regisserad av Anton Corbijn visas på bio

25 juli 2018 avslutade Depeche Mode sin Global Spirit Tour, efter 130 konserter som besöktes av tre miljoner fans. Finalkonserten var på Berlins berömda utomhusscen Waldbühne. Folkets Hus och Parker distribuerar denna maffiga konsert på 17 utvalda biografer i Sverige med premiär 21 november.

Den visuellt anslående filmen är regisserad av regissören och fotografen Anton Corbijn (Control, The American), som haft ett långt konstnärligt samarbete med Depeche Mode och regisserat många av deras klassiska rockvideos, som Strangelove, Personal Jesus och Enjoy the Silence.

Förutom själva konserten följer Corbijn här sex livslånga Depeche-fans som kommer från världens alla hörn för att uppleva sina idoler i Berlin. ... Läs mer

Folkets Hus och Parkers årliga filmdagar hålls i Trollhättans Folkets Hus 15-18 augusti

Folkets Hus och Parker är Sveriges största biografkedja med 148 biografer runt om i hela landet. Torsdag 15 augusti startar Filmdagarna i Trollhättan med 200 deltagare från våra biografer. Invigningsfilm är Hasse & Tage med besök av regissören Jane Magnusson. Vid invigningen offentliggörs också vem som får ta emot utmärkelsen Årets bio.

Under Filmdagarna ser Folkets Hus-biograferna förhandsvisningar av kommande filmer, de får veta det senaste kring Live på bio och bli inspirerade av föreläsare och seminarier. Under Filmdagarna i Trollhättan visas sammanlagt 42 filmer från 14 länder.

– Tack vare våra föreningsdrivna biografer visas film och scenkonst i hela landet. ... Läs mer

Jubileumskonsert med Metallica och San Francisco Symphony Orchestra visas på Folkets Hus och Parkers biografer

1999 gjorde Metallica det grammyvinnande albumet S&M tillsammans med San Francisco Symphony Orchestra. Nu återförenas de i september för att fira 20-årsjubiléet av det banbrytande albumet. Konserten spelas in och visas i Sverige på Folkets Hus och Parkers biografer den 9 oktober.

Konsertfilmen Metallica and San Francisco Symphony: S&M² spelas in på Chase Center i San Francisco och består av låtar från S&M-albumet och nyare Metallica-låtar, specialarrangerade av Bruce Coughlin.

De ursprungliga S&M-konserterna dirigerades av den framlidne Michael Kamen våren 1999 på Berkeley Community Theatre. Under 2019 års konsert kommer den legendariska dirigenten Michael Tilson Thomas att leda en del av framförandet. ... Läs mer

Miles Davis-dokumentär visas på Folkets Hus och Parkers biografer – premiär 11 augusti

Trumpetare, innovatör, kontroversiell och genialisk. Miles Davis är mannen med ett sound så vackert att det kan krossa ditt hjärta. Med premiär 11 augusti visar utvalda Folkets Hus och Parker-biografer den intima dokumentären om en av jazzens absoluta mästare.

OBS! För journalister finns filmen tillgänglig som förhandsvisning. Kontakta Daniel Söderberg, info längre ner i mailet.

Vi får uppleva arkivbilder, privata filmer och intervjuer med några av världens främsta musiker, för att undersöka mannen bakom musiken och varför Davis än idag är en relevant röst.

Miles Davis var en egensinnig naturkraft, själva förkroppsligandet av begreppet cool. ... Läs mer

Electroduon Justice gör en rymdopera som visas på bio i Sverige

Den omtalade franska electroduon Justice utgick från sitt prisbelönta album Woman Worldwide och skapade en spektakulär turnéversion av plattan. Nu är konsertupplevelsen filmatiserad för bioduken och visas endast under några få dagar på ett antal utvalda svenska biografer.

Iris: A Space Opera är filmad i Cité du Cinéma Studios i Paris utan publik. Den fokuserar på en maxad ljud- och bildupplevelse bestående av 13 skärmar som rör sig oberoende av varandra. Var och en består i sin tur av fyra roterande LED-paneler, speglar och strålkastare.

Scenrummet är i ständig förvandling under föreställningens gång och varje låt får sin egen unika inramning. ... Läs mer

Ana Brun - klimartsmart kultur live på bio

Exklusiv konsert med Ane Brun visas på bio i Sverige

I april 2018 gjorde Ane Brun en exklusiv arenakonsert på Spektrum i Oslo med sin senaste kritikerhyllade skiva Leave Me Breathless. Nu visas Oslo-konserten på utvalda biografer i Sverige, med premiär 5 oktober.

OBS! För journalister finns konserten tillgänglig som förhandsvisning. Kontakta Daniel Söderberg, info längre ner i mailet.

På skivan Leave Me Breathless gör Ane Brun egna tolkningar av andra artisters låtar. På scen har samtliga dessa låtar endast framförts en enda gång, på Oslo Spektrum.

I setlistan ingår en rad sånger av artister som Bob Dylan, Sade, Foreigner, Mariah Carey, Tom Petty och Radiohead, liksom några av Anes egna, mest älskade hits. ... Läs mer

Margaret Atwood i unikt livesänt författarsamtal på Folkets Hus och Parkers biografer

Margaret Atwood är författaren till romanen The Handmaid’s Tale, förlagan till den enormt populära TV-serien. I samband med världssläppet av uppföljaren, The Testaments, presenterar Folkets Hus och Parker ett unikt livesänt samtal från National Theatres scen i London till biografer i Sverige, 10 september kl 20.30.

Den 10 september publiceras också The Testaments (på svenska Gileads döttrar, utges av Norstedts) – Atwoods hett efterlängtade uppföljare till The Handmaid’s Tale. Under det livesända samtalet som leds av programledaren och författaren Samira Ahmed diskuteras bland annat den nya boken, hennes långa karriär och varför hon valt att återvända till berättelsen från The Handmaid’s Tale, 34 år efter originalet. ... Läs mer