Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. För äldre pressmeddelanden.
Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Folkets Hus och Parkers årliga filmdagar hålls i Trollhättans Folkets Hus 15-18 augusti

Folkets Hus och Parker är Sveriges största biografkedja med 148 biografer runt om i hela landet. Torsdag 15 augusti startar Filmdagarna i Trollhättan med 200 deltagare från våra biografer. Invigningsfilm är Hasse & Tage med besök av regissören Jane Magnusson. Vid invigningen offentliggörs också vem som får ta emot utmärkelsen Årets bio.

Under Filmdagarna ser Folkets Hus-biograferna förhandsvisningar av kommande filmer, de får veta det senaste kring Live på bio och bli inspirerade av föreläsare och seminarier. Under Filmdagarna i Trollhättan visas sammanlagt 42 filmer från 14 länder.

– Tack vare våra föreningsdrivna biografer visas film och scenkonst i hela landet. ... Läs mer

Jubileumskonsert med Metallica och San Francisco Symphony Orchestra visas på Folkets Hus och Parkers biografer

1999 gjorde Metallica det grammyvinnande albumet S&M tillsammans med San Francisco Symphony Orchestra. Nu återförenas de i september för att fira 20-årsjubiléet av det banbrytande albumet. Konserten spelas in och visas i Sverige på Folkets Hus och Parkers biografer den 9 oktober.

Konsertfilmen Metallica and San Francisco Symphony: S&M² spelas in på Chase Center i San Francisco och består av låtar från S&M-albumet och nyare Metallica-låtar, specialarrangerade av Bruce Coughlin.

De ursprungliga S&M-konserterna dirigerades av den framlidne Michael Kamen våren 1999 på Berkeley Community Theatre. Under 2019 års konsert kommer den legendariska dirigenten Michael Tilson Thomas att leda en del av framförandet. ... Läs mer

Miles Davis-dokumentär visas på Folkets Hus och Parkers biografer – premiär 11 augusti

Trumpetare, innovatör, kontroversiell och genialisk. Miles Davis är mannen med ett sound så vackert att det kan krossa ditt hjärta. Med premiär 11 augusti visar utvalda Folkets Hus och Parker-biografer den intima dokumentären om en av jazzens absoluta mästare.

OBS! För journalister finns filmen tillgänglig som förhandsvisning. Kontakta Daniel Söderberg, info längre ner i mailet.

Vi får uppleva arkivbilder, privata filmer och intervjuer med några av världens främsta musiker, för att undersöka mannen bakom musiken och varför Davis än idag är en relevant röst.

Miles Davis var en egensinnig naturkraft, själva förkroppsligandet av begreppet cool. ... Läs mer

Electroduon Justice gör en rymdopera som visas på bio i Sverige

Den omtalade franska electroduon Justice utgick från sitt prisbelönta album Woman Worldwide och skapade en spektakulär turnéversion av plattan. Nu är konsertupplevelsen filmatiserad för bioduken och visas endast under några få dagar på ett antal utvalda svenska biografer.

Iris: A Space Opera är filmad i Cité du Cinéma Studios i Paris utan publik. Den fokuserar på en maxad ljud- och bildupplevelse bestående av 13 skärmar som rör sig oberoende av varandra. Var och en består i sin tur av fyra roterande LED-paneler, speglar och strålkastare.

Scenrummet är i ständig förvandling under föreställningens gång och varje låt får sin egen unika inramning. ... Läs mer

Ana Brun - klimartsmart kultur live på bio

Exklusiv konsert med Ane Brun visas på bio i Sverige

I april 2018 gjorde Ane Brun en exklusiv arenakonsert på Spektrum i Oslo med sin senaste kritikerhyllade skiva Leave Me Breathless. Nu visas Oslo-konserten på utvalda biografer i Sverige, med premiär 5 oktober.

OBS! För journalister finns konserten tillgänglig som förhandsvisning. Kontakta Daniel Söderberg, info längre ner i mailet.

På skivan Leave Me Breathless gör Ane Brun egna tolkningar av andra artisters låtar. På scen har samtliga dessa låtar endast framförts en enda gång, på Oslo Spektrum.

I setlistan ingår en rad sånger av artister som Bob Dylan, Sade, Foreigner, Mariah Carey, Tom Petty och Radiohead, liksom några av Anes egna, mest älskade hits. ... Läs mer

Margaret Atwood i unikt livesänt författarsamtal på Folkets Hus och Parkers biografer

Margaret Atwood är författaren till romanen The Handmaid’s Tale, förlagan till den enormt populära TV-serien. I samband med världssläppet av uppföljaren, The Testaments, presenterar Folkets Hus och Parker ett unikt livesänt samtal från National Theatres scen i London till biografer i Sverige, 10 september kl 20.30.

Den 10 september publiceras också The Testaments (på svenska Gileads döttrar, utges av Norstedts) – Atwoods hett efterlängtade uppföljare till The Handmaid’s Tale. Under det livesända samtalet som leds av programledaren och författaren Samira Ahmed diskuteras bland annat den nya boken, hennes långa karriär och varför hon valt att återvända till berättelsen från The Handmaid’s Tale, 34 år efter originalet. ... Läs mer

Ny dokumentär på bio om Bruce Springsteens legendariska New Jersey-stad Asbury Park

Folkets Hus och Parker presenterar stolt långfilmsdokumentären Asbury Park: Riot Redemption Rock ‘n Roll, om staden som gav namn till Bruce Springsteens debutplatta och som är hemort för en rad legendariska rockstjärnor. Filmen har världspremiär på bio den 22 maj.

OBS! För journalister finns filmen tillgänglig som förhandsvisning redan nu. Kontakta Daniel Söderberg, info längre ner i mailet.

Bruce Springsteen växte upp nära den slitna New Jersey-staden Asbury Park. Här är berättelsen om stadens historia och musikliv, dessutom med en unik 30-minuterskonsert med Asbury Park-musiker.

Asbury Park-invånare som Bruce Springsteen, Steve Van Zandt och Southside Johnny Lyon berättar sin egen historia om hur staden påverkat deras musik, och de återvänder till den legendariska klubben Upstage, där allting en gång började. ... Läs mer

Wagners Valkyrian livesänds på bio i Sverige från Met i New York

Lördag 30 mars har biopubliken i Sverige chans att uppleva Richard Wagners episka opera Valkyrian. Många hävdar att musiken i Valkyrian är den vackraste och mest tillgängliga i hans mäktiga Ringcykel. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen från Metropolitan-operan i New York på hela 88 biografer, med start kl 17.00.

Valkyrian är den andra delen i Wagners ringcykel. I huvudrollen ser vi sopranen Christine Goerke som den heroiska krigsgudinnan Brünnhilde. Hennes möte med tvillingarna Siegmund och Sieglinde (som sjungs av Stuart Skelton och Eva-Maria Westbroek) leder henne på en resa från gudinna i Valhall till människa på jorden. ... Läs mer

Blasfemisk Monty Python-klassiker jubilerar på Folkets Hus och Parkers biografer i påsk

Lagom till påsk, på skärtorsdagen 18 april, får Monty Pythons 40-årsjubilerande anarkistiska satir Life of Brian nypremiär på 20 utvalda Folkets Hus och Parker-biografer i Sverige.

Filmen är en frustande, hårdslående satir över båda religion och Hollywoods skildringar av allt bibliskt. Filmen var mycket kontroversiell vid premiären 1979 och totalförbjuden i flera länder, bland annat Norge. Den var portad från irländska biografer i hela åtta år.

Ett fyrtiotal lokala myndigheter i USA antingen totalförbjöd den eller satte en 18-årsgräns för att barn inte skulle ta till sig filmens påstått antikristna budskap. I Storbritannien lät TV-kanalerna BBC och ITV bli att visa filmen. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker presenterar den nya säsongen av opera på bio från Met i New York – Pitesonen Peter Mattei gör en av huvudrollerna

Folkets Hus och Parker presenterar den stjärnspäckade säsongen 2019-2020 med en mix av stora operaklassiker och modern opera. Svenske operastjärnan Peter Mattei gör huvudrollen i Alban Bergs Wozzeck.

– Det känns väldigt bra att göra opera lättillgänglig i hela Sverige. Denna säsong känns extra kul med klassiker som Turandot och Madama Butterfly, opera av den moderne mästaren Phillip Glass, liksom Porgy and Bess som närmar sig musikalgenren, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Metropolitanoperans fjortonde säsong av opera på bio drar igång den 12 oktober med Franco Zeffirellis berömda uppsättning av Puccinis klassiker Turandot, med Christine Goerke i titelrollen. ... Läs mer