Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Pressbild för filmen Neil Young: Harvest Time (premiär 1 december)

Neil Young: Harvest Time visas exklusivt på bio

Folkets Hus och Parker ger en tidig julklapp till alla Neil Young-fans. För att fira 50-årsjubileet av Youngs bästsäljande album Harvest visas dokumentärfilmen Harvest Time, med en exklusiv personlig introduktion från Young enbart till biopubliken. Filmen visas på utvalda biografer i Sverige med premiär 1 december.

Dokumentärfilmen Neil Young: Harvest Time skapades mellan januari och september 1971. Den tar oss med på en resa till Neil Youngs gård i norra Kalifornien, till London för ett ikoniskt framträdande med London Symphony Orchestra och till Nashville där Neil Young jobbade med Harvest-plattan. Filmen innehåller material som aldrig har visats tidigare. ... Läs mer

Ett portätt från en scen ur föreställningen "La Traviata".

La traviata livesänds från The Met till biografer i hela Sverige

”Soprano Nadine Sierra is making history in the opera world”, skriver pressen i USA och hyllar premiären av La Traviata. 5 november kl 18.00 livesänder Folkets Hus och Parker föreställningen från New York till biografer i Sverige.

Sopranen Nadine Sierra har rollen som den självuppoffrande kurtisanen Violetta, en av operahistoriens största hjältinnor, i en produktion av Tony Award-vinnaren Michael Mayer.

I denna tragedi av Verdi får vi även se tenoren Stephen Costello, som den självupptagne älskaren; barytonen Luca Salsi som hans missnöjde far och maestro Daniele Callegari som dirigent.

Sopranen Renée Fleming är värd under livesändningen och håller i pausintervjuerna. ... Läs mer

Ett självporträtt av Liam Gallagher från dokumentärfilmen "Liam Gallagher - Knebworth 22".

Liam Gallagher återvänder till Knebworth i ny biofilm

Knebworth 22 är en sprillans ny dokumentär- och konsertfilm som bygger på Liam Gallaghers enorma Knebworth-konserter i somras. Filmen visas på bio under en väldigt begränsad tid. Premiär på utvalda Folkets Hus och Parker-biografer 17 november.

26 år efter Oasis historiska konserter på Knebworth trotsade Liam Gallagher alla förväntningar och återvände till platsen för två konserter. 170.000 fans kom till de utsålda konserterna och i samband med det släpptes även soloalbumet C’mon You Know, som blev Liams tredje förstaplats på albumlistorna i England.

Knebworth 22 är en ny långfilmsdokumentär som följer Liam Gallagher till Knebworth med nya intervjuer, inblick bakom scenen och konsertmaterial med hela 20 kameravinklar. ... Läs mer

Coldplay Live Broadcast From Buenos Aires. Foto: Marcus Haney.

Coldplay livesänds på bio från Buenos Aires

Folkets Hus och Parker livesänder Coldplays hyllade liveshow Music Of The Spheres från Buenos Aires. The Guardian kallar showen ”genuinely stunning”. New York Post beskrev det som ”a night for the history books” och Glasgow Evening Times utnämnde den till ”the greatest show on Earth”. 29 oktober visas konserten på bio i Sverige.

Coldplay kommer att framföra klassiska hits som Yellow, The Scientist, Fix You, Viva La Vida, A Sky Full Of Stars och My Universe på en enorm stadio full av ljus, laser och fyrverkerier. Allt det som kännertecknar Coldplays konserter och gör det till en maffig och känslosam upplevelse. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker skänker intäkter från balett till Ukraina

I samband med Rysslands invasion av Ukraina stoppade Folkets Hus och Parker biovisningen av den ryska uppsättningen av baletten Svansjön, och ersatte den med en ukrainsk föreställning av samma balett. Intäkterna från biovisningarna går direkt till UNHCR:s arbete i Ukraina, och nu har den första utbetalningen gjorts.

–Det vedervärdiga invasionskriget som Ryssland bedriver i Ukraina har nu pågått i mer än 6 månader. Behovet av att omvärlden visar ukrainarna fortsatt stöd är stort. Det får inte vara så att oron för ökade energipriser innebär att vi förlorar vår solidaritet med ett utsatt folk. Varje litet bidrag bildar tillsammans ett hav av hopp för ukrainsk frihet, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Agrippina från Drottningholms Slottsteater

Premiär för Drottningholms Slottsteater på bio

Nu når Drottningholms Slottsteater ut till en större publik när de för första gången visar en opera på bio. Förra årets hyllade föreställning Agrippina filmades och visas i samarbete med Folkets Hus och Parker på bio i Sverige. Premiär 26 augusti.

– Filmen låter oss komma riktigt nära verket. Vi får njuta av orkestern som spelar med stringens under ledning av Francesco Corti och en internationell cast av yttersta världsklass, säger Anna Karinsdotter, teaterchef.

Barockoperan Agrippina av Händel spelades på Drottningholms Slottsteater förra sommaren och hyllades av kritiker och publik. På grund av pandemin var publiken begränsad, men det kompenseras nu med biovisningar i hela landet. ... Läs mer

Turandot med ukrainska sopranen Liudmyla Monastyrska livesänds på bio från Met i New York

På Met-premiären i lördags avslutade Liudmyla Monastyrska föreställningen med att vira in sig i den ukrainska flaggan, inför stående ovationer från publiken. Efter att ryska operastjärnan Anna Netrebko dragit sig tillbaka från föreställningen, gör Liudmyla Monastyrska titelrollen som Turandot. Live på bio i Sverige 7 maj kl 19.00.

Liudmyla Monastyrska var ursprungligen inte aktuell för den här Turandot-uppsättningen. Men när Metropolitan Operas generaldirektör Peter Gelb offentligt kapade banden med sopranen Anna Netrebko, på grund av hennes påstådda band till Vladimir Putin och hennes initiala återhållsamhet att ta avstånd från Putin, blev Liudmyla Monastyrska tillfrågad att överta rollen som Turandot. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker visar Svansjön med Kievs balettkompani på bio

Nyligen ställde Folkets Hus och Parker in vårens livesändningar på bio från Bolsjojbaletten i Moskva, bland annat Svansjön. Nu erbjuds biograferna som vill stötta Ukraina att istället visa Svansjön med Kievs balettkompani från Nationaloperan i Ukraina. Folkets Hus och Parker donerar alla intäkter från denna titel till UNHCR. Biopremiär 13 april.

– Rysslands invasion av Ukraina skapar ett enormt mänskligt lidande och innebär en humanitär katastrof. Många har dödats, människor är på flykt och städer står i ruiner. Ukrainas kulturarv och kulturliv är rikt, men är nu allvarligt hotat. Vi är därför både glada och stolta över att nu få visa Svansjön från Kievs balettkompani, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

FOLKETS HUS OCH PARKER LIVESÄNDER HENRIK DORSINS SCALAREVYN TILL BIOGRAFER I SVERIGE

Folkets Hus och Parker kan stolt presentera livesändning på bio av den hyllade Scalarevyn. Henrik Dorsin har väckt liv i Scalateaterns klassiska revytradition tillsammans med Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Klas Hedlund och Louise Nordahl. Lördag den 23 april kl 18.30 livesänds revyn på biografer i hela Sverige.

– Då vi inte har möjlighet att ta ut vår revy på turné i hela landet, så vill vi ändå kunna erbjuda folk i hela Sverige att uppleva Scalarevyn live fast nu också på bioduk. Så att man från Smygehuk till Övertorneå kan se oss sjunga, skoja och komma av oss i realtid, säger Henrik Dorsin som både skrivit manuset, musiktexterna och står på scen i Scalarevyn. ... Läs mer

En scen från Bolsjojbalettens Svansjön

Folkets Hus och Parker ställer in vårens livesändningar på bio från Bolsjojbaletten i Moskva

I samråd med vår franska samarbetspartner Pathé Live ställer vi in vårens föreställningar från Bolsjojbaletten i Moskva. Svansjön och Faraos dotter kommer inte att visas på biografer i Sverige med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

– Rysslands invasion av det fredliga och demokratiska Ukraina saknar allt vett och sans. Den väpnade och helt omotiverade attacken utgör ett hot mot Europa och resten av världen. Bland det ryska folket finns motstånd mot Putins aggressioner, vilket vi även sett prov på inom de kontakter vi har inom kultursektorn. För att visa vår avsky för att Ryssland kränker folkrätten och skapar stort mänskligt lidande, och för att visa sympati med det ukrainska folket har vi beslutat att ställa in Bolsjojs föreställningar. ... Läs mer