Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Vad är mera somrigt än folkparkssommaren?

Vindens sus i björkriset, utedansbanor, scener under bar himmel – folkparkssommaren är och har sedan länge varit en av årets höjdpunkter för generationer, där vi återser, överraskas, och möts. Just nu fylls säsongsprogrammen på hos hundratals av våra medlemsföreningar – kanske finns just din favoritfolkpark eller Folkets Hus bland dem? Folkets Hus och Parker bidrar med tio nationella produktioner under 2024, som påbörjas under våren, men som tillsammans med annat spännande utbud sträcker ut sig långt över hösten och ända in i nästa år.

–Det är alltid med genuin glädje och stolthet vi pratar om folkparkssommaren så här års! ... Läs mer

Humorduon Dilan och Moa turnerar med ny unik föreställning

Folksagor är en färgsprakande resa genom fantasins gränslösa värld, där traditionella folksägner möter samtida samhällsfrågor.

Publiken är medskapare och inspirationskälla och tillsammans med Dilan och Moa skapar de varje kväll en unik och hisnande berättelse, skräddarsydd för just den ort där föreställningen äger rum. Ortens specifika problem blir utgångspunkten för föreställningen och sedan kan vad som helst hända. Det blir garanterat en kväll fylld av skratt och dramatik.

– Vi har ingen aning om vad som kommer hända, och längtar!, säger Dilan och Moa.

Om Dilan Apak och Moa Lundqvist:

Dilan Apak och Moa Lundqvist är skådespelare, komiker och manusförfattare baserade i Malmö. ... Läs mer

Musikföreställning för barn om naturens mysterier och odlingens mirakel

Min magiska trädgård är en musikföreställning för barn som bjuder på en kombination av levande musik, berättelser och interaktivt utforskande. Publiken tas med på en musikalisk resa tillsammans med trädgårdstrollkarlen Anna Widing och musikmagikern Lennart Simonsson. Genom sång, dans och spännande möten med karaktärer som den busiga katten Stina och den älskvärda Svalle Svala får publiken möjlighet att upptäcka naturens skönhet och lära sig om dess magi på ett roligt och engagerande sätt.

– Vår önskan är att väcka nyfikenhet kring naturens och odlingens mirakel på ett enkelt och lekfullt sätt, och kanske inspirera till att själv så ett frö. ... Läs mer

Barn-TV-favoriten Yankho på Norrlandsturné

Pop-up med Yankho! är en familjeföreställning där Yankho med sin charmiga stil bjuder publiken, ung som gammal, på förstklassig underhållning. Under ledning av hans trygga hand färdas vi med värme och humor mellan lek, sång, magi, dans, och ren galenskap! Allt i ett enda härligt virrvarr av skratt å förtjusning!

Yankho bjuder garanterat också på en och annan Drakdans!

– Varje föreställning – varje plats, varje publik – är unik, det är det som är så häftigt! När det oväntade händer, blir det så så kul! Sånt älskar jag!, säger Yankho.

‍Yankho Kamwendo har över 15 års erfarenhet av barn-TV och har en självklar scenpersonlighet. ... Läs mer

Den 100% crowdfundade ”Filmen om Kal P Dal” tar sig rakt in på 6:e plats på Biotoppen

– Fantastiskt att vår film uppbackad av 1000 skåningar, men helt utan stöd vare sig från kulturinstitutioner eller företag har nått ut och tagits emot på ett sådant otroligt fint sätt, säger regissörerna Dag Ösgård och Stefan Källstigen.

Filmen handlar om rockaren Kal P Dal som var en av Skånes mest älskade artister och känd för sin oemotståndliga charm och energi. Dokumentären skildrar hans liv och inspirerande musikaliska resa. Han var inte bara en artist, utan en glädjespridare vars motto var att rocka röven av svenska folket.

Filmen är en hjärtlig och nostalgisk tillbakablick på 70-talets skånska och svenska musikscen. ... Läs mer

En scenbild från Hoffmanns äventyr. Premiär 5 oktober 2024.

Ny säsong av opera på bio från Met i New York – Folkets Hus och Parker presenterar säsongen 2024-2025

Några av säsongens höjdpunkter är återkomsten av den norska sopranen Lise Davidsen i Puccinis Tosca och Beethovens Fidelio, samt den ryska mezzosopranen Aigul Akhmetshina som Rosina i Rossinis Barberaren i Sevilla.

Det blir också tre nya produktioner: Mets premiär av Grounded av Tony Award-vinnande kompositören Jeanine Tesori, Verdis Aida regisserad av Michael Mayer med den amerikanska sopranen Angel Blue, samt Strauss Salome med Peter Mattei och den sydafrikanska sopranen Elza van den Heever i titelrollen.

”The Met: Live in HD startades med syfte att koppla samman Met med en global publik”, säger Peter Gelb, Mets generaldirektör. ... Läs mer

Carmen i ny skepnad livesänds från Met i New York till biografer i Sverige

Den hyllade brittiska teaterregissören Carrie Cracknell gör sin Met-debut och återupplivar den klassiska historien med en produktion som flyttar handlingen till nutid och ett gäng människohandlare.

Mezzosopranen Aigul Akhmetshina har huvudrollen som den oemotståndliga förförerskan. Tenoren Piotr Beczała är Carmens älskare Don José, sopranen Angel Blue den hängivna Micaëla och basbarytonen Kyle Ketelsen den kaxige Escamillo. Daniele Rustioni dirigerar.

Carmen attraherar både erfarna och nya operabesökare med sina kända melodier (Toreadorsången!), och är en av världens mest kända operor genom tiderna. Berättelsen om den kärlekssökande Carmen som skapar besatthet och avundsjuka vart hon än går har blivit ett ikoniskt kvinnoporträtt på världens operascener.Text: Svensk text (sång på engelska)

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. ... Läs mer

Lilltorpet Faluns Folkpark Årets Arrangör 2024

”Det här är otroligt kul och glädjande! Vi är en nykter mötesplats som jobbar med helt ideella krafter. Vi är en av de folkparker i Dalarna som arrangerar flest aktiviteter sommartid. Vi är så stolta över utmärkelsen och den ger inspiration att jobba vidare”, säger Inger Ekstrand från Lilltorpet.

Barnteater, konserter, konstutställningar, biografföreställningar, möten, livesänd kultur och utbildningar – bakom allt bultar ett stort hjärta i form av det arrangörskap som bärs fram av alla de engagerade som gör saker möjliga i Folkets Hus och Parkers närmare 500 medlemsföreningar runt omkring i hela landet. Det till stora delar ideella arrangörskapet är den bästa garanten för att alla ska ha tillgång till kultur och möten – var man än bor. ... Läs mer

The Mets första spanska opera på nästan ett sekel livesänds på biografer i Sverige

Sopranen Ailyn Pérez spelar rollen som operadivan Florencia Grimaldi i denna nya produktion av Mary Zimmerman, som tar Amazonas mystiska rike till Folkets Hus och Parkers biografer.

Föreställningen handlar om operadivan Florencia Grimaldi, som återvänder till sitt hemland Brasilien för att uppträda på det legendariska operahuset i Manaus samt söka efter sin förlorade älskare som försvunnit spårlöst i djungeln.

Presscitat:“Worth a century’s wait … Lyrical, colorful, with great vitality … An excellent Ailyn Pérez … The orchestra sounds fantastic … An involving production with lots of pleasures. It flows like a river and adds to the sense of renewal through contemporary works at the Met this fall.” —Financial Times

“Magic made real … Visually stunning and emotionally affecting … A perfect choice to bring Spanish-language opera into the mainstream … A riotous rainbow of color … Jaw-dropping costumes … a feast for the eyes.” — Observer

“Played with smooth polish at the Met under Yannick Nézet-Séguin … Pérez is, appropriately, the uncontested star: wistful, tender and sincere … A tribute to opera.” — The New York Times

“An audience favorite. ... Läs mer

Kulturchefen med hela landet som arbetsfält

–Man behöver närma sig sånt här med både entusiasm och en skopa dödsförakt. Det är så otroligt viktigt att alla ska kunna ta del av kultur, utan att få höra att vi inte har råd, eller att man bor på fel ställe, säger Folkets Hus och Parkers tillträdande kulturchef Fredrik Lindegren.

I mars tar Fredrik Lindegren över jobbet som kulturchef, och axlar då uppdraget efter sin mångårige företrädare Mikael Sandberg som går i pension. Jobbet förpliktigar, då Folkets Hus och Parker idag organiserar närmare 500 medlemsföreningar runt omkring i landet, och kulturverksamheten har stolta traditioner.

För 130 år sedan slog det första Folkets Huset upp dörrarna i Malmö, och samma år blev Möllevångsparken i samma stad Sveriges första folkpark. ... Läs mer