Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

21 konstnärer från Skåne ställer ut i Bromölla Folkets Hus

En konstutställning med 21 konstnärer från Skåne arrangeras i Bromölla Folkets Hus 13-18 september. Totalt kommer ett 60-tal konstverk i skiftande tekniker och uttryck, att visas under utställningsveckan.

Utställningen är en del i projektet Konst åt alla, en satsning som handlar om att erbjuda människor möjlighet att ta del av konst i hela landet. Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar har ett statligt anslag för inköp av konst av Sveriges yrkesverksamma konstnärer. Den konst som köps in placeras i någon av organisationernas 2 200 samlingslokaler.

– Vår målsättning med KONST ÅT ALLA är att alla ska känna sig delaktiga och välkomna i mötet med samtidskonsten – barn, unga och vuxna med olika bakgrunder och erfarenheter, säger Paula Hoffmann, konstansvarig Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Välkommen till invigningen av verket Gränslandet av Åsa Cederqvist i Heby Folkets Park

Den 19 augusti invigs Gränslandet – ett nytt permanent konstverk för Heby Folkets Park av konstnären Åsa Cederqvist. Konstverket är resultatet av ett nära samarbete mellan Statens konstråd, konstnären och folkparken som samma dag fyller 100 år samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

Gränslandet – utgår från platsens historia och från traktens material, inte minst leran och teglet. Nu finns de här, för folkparkens besökare att ta i bruk.

När: 19 augusti 2022, kl. 17.00–19.30

Var: Heby Folkets Park

Färdsätt: Gratis bussar från Uppsala eller Stockholm, egen bil eller tåg. Promenadavstånd från Heby station ca 15–20 min. ... Läs mer

Invigning av konstnärlig gestaltning i Sala Folkets Park

Torsdag den 28 april kl. 18.30 invigs konstnären Peter Svedbergs gestaltning ”Folk i Parken” av före detta stadsrådet Lena Hjelm-Wallén i Sala Folkets Park.

Med stöd av Statens kulturråd har konstnären Peter Svedberg skapat en ny konstnärlig gestaltning i Sala Folkets Park. Varje år genomför Riksorganisationen Folkets Hus och Parker några konstnärliga gestaltningar runt om i landet hos medlemsföreningar. Gestaltningsprojekten har stor betydelse för den fysiska miljön på mötesplatsen och möjliggör att barn, unga och vuxna får möta samtidskonst i sin närmiljö.

–        Det är så roligt att vi fick den här möjligheten med ett platsspecifikt konstverk. ... Läs mer

För en rimligare värld – en utställning om Folkets Hus och Folkets Park på turné

2021 är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Det firar Folkets Hus och Parker med den nya utställningen För en rimligare värld – en utställning om Folkets Hus och Folkets Park, där vi lyfter vår betydelse för demokrati och utveckling i Sverige

Yttrandefrihet, allmän och lika rösträtt, rätt att organisera sig i föreningar och alla människors lika värde är de värderingar som utgjorde grunden när Folkets Hus och Folkets Park bildades i slutet av 1800-talet. Det var nödvändigt att bygga egna hus och skaffa egen mark för att man skulle kunna skapa demokratiska mötesplatser, där arbetet kunde bedrivas. ... Läs mer

21 konstnärer från Uppsala län ställer ut i Hargshamns Folkets Hus

En konstutställning med 21 konstnärer från Uppsala län arrangeras på Hargshamns Folkets Hus 5-10 oktober. Totalt kommer ett 60-tal konstverk i skiftande tekniker och uttryck, att visas under utställningsveckan.

Utställningen är en del i projektet Konst åt alla, en satsning som handlar om att erbjuda människor möjlighet att ta del av konst i hela landet. Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar har ett statligt anslag för inköp av konst av Sveriges yrkesverksamma konstnärer. Den konst som köps in placeras i någon av organisationernas 2 600 samlingslokaler.

– Vår målsättning med KONST ÅT ALLA är att alla ska känna sig delaktiga och välkomna i mötet med samtidskonsten – barn, unga och vuxna med olika bakgrunder och erfarenheter, säger Paula Hoffmann, konstansvarig Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Invigning av ny konstnärlig ridå i Skaftö Folkets Hus

Varje år genomför Riksorganisationen Folkets Hus och Parker några konstnärliga gestaltningar runt om i landet hos medlemsföreningar. Gestaltningsprojekten har stor betydelse för den fysiska miljön på mötesplatsen och möjliggör att barn, unga och vuxna får möta samtidskonst i sin närmiljö. Med stöd av Statens Kulturråd har konstnären Maria Ray Johansson skapat en ny konstnärlig ridå i Skaftö Folket Hus.

Lördag den 11 september kl 17 invigs ridån ”UR HAVET” i Skaftö Folkets Hus.

 -Det är underbart att vi fick den här möjligheten med ett platsspecifikt konstverk” säger Kerstin Wennergren, ordförande på Skaftö Folkets Hus. Arbetet med ridån påbörjades redan 2020 men det är först nu den har kunnat färdigställas och invigas. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker gläntar på dörren för kulturen

Vi behöver både få träffa varandra och åter möta kulturen. Det tycker Folkets Hus och Parker, som nu i ansvarsfull omfattning öppnar delar av sin kulturverksamhet på många håll i landet.

Efter en lång tid med tomma lokaler och nedstängda verksamheter, märks nu en försiktig förändring i många av landets Folkets Hus och folkparker. I väntan på att de sista restriktionerna ska kunna tas bort förbereds nu olika möjligheter att, på ett ansvarsfullt sätt, kunna erbjuda publiken ett kärt återseende med kulturen. – Våra medlemsföreningar och arrangörer har tagit ett stort ansvar genom hela pandemin, och vi vet att de är redo att, under kontrollerade former, möta sin publik igen, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

18 konstnärer från Norrbotten ställer ut i Överkalix Folkets Hus

En konstutställning med 18 konstnärer från Norrbotten arrangeras på Överkalix Folkets Hus 8-13 oktober. Totalt kommer ett 60-tal konstverk i skiftande tekniker och uttryck, att visas under utställningsveckan. – Vår målsättning med Konst åt alla är att alla ska känna sig delaktiga och välkomna i mötet med samtidskonsten – barn, unga och vuxna med olika bakgrunder och erfarenheter, säger Paula Hoffmann, konstansvarig Folkets Hus och Parker.

Utställningen är en del i projektet Konst åt alla, en satsning som handlar om att erbjuda människor möjlighet att ta del av konst i hela landet. Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar har ett statligt anslag för inköp av konst av Sveriges yrkesverksamma konstnärer. ... Läs mer

Utställningen Plundring – början på ett folkmord på turné i Folkets Hus

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring. Utställningen Plundring  – början på ett folkmord  bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker: Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter och Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken. Turnépremiär 2 september i Folkets Hus Hallunda.

Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. ... Läs mer

Utställningen LasseMaja och deckarhistorien på turné i Folkets Hus och folkparker i hela landet

Barnboksförfattaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis har skapat LasseMajas detektivbyrå som är de mest populära och lästa barnböckerna i Sverige. Deckarduon är ständigt aktuell med nya mysterier i böcker, tv, bio och scenuppsättningar och nu är det dags för en nyproducerad utställning. Turnépremiär 2 september i Söråker Folkets Hus.

– Roligt, hedrande och spännande att se hur man krymt ner vårt Vallerby i mikroformat och att det sedan får åka runt i landet. Det blev en otroligt kul utställning och vi får vara i ett sammanhang med gamla deckarhjältar, säger Martin Widmark och Helena Willis.

Vandringsutställningen LasseMaja och deckarhistorien, som vänder sig till barn och familj, presenteras en betydande genre inom barnlitteraturen som har varit en viktig väg under lång tid till läsande för barn och unga i Sverige. ... Läs mer