Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Ett porträtt av rymdsonden Oppy (Opportunity) från filmen Good Night Oppy.

Good Night Oppy visas på bio i Sverige

Kritikerhyllade Good Night Oppy berättar den sanna historien om Opportunity – en rover (rymdrobot) som skickades till Mars år 2004 för ett 90 dagars uppdrag, men som lyckades överleva på planeten i hela 15 år. Biopremiär 4 november.

Följ med på Oppys banbrytande resa på Mars och det anmärkningsvärda bandet som uppstår mellan roboten och dess skapare miljontals mil bort, i en spännande och gripande dokumentärfilm som för tankarna till både Wall-E och The Martian.

Presscitat: ”A heartwarming crowd-pleaser. It’s impossible to watch this lovely space escapade without shedding some tears” – RogerEbert.com

”An exciting, educational and entertaining film, set to instil wonder in audiences of just about any age” – POV Magazine

“This is the most inspirational movie about space travel and space exploration that I have seen in years” – Firstshowing.net

”An irresistible American success story of teamwork, dedication, brainpower, and resolve. ... Läs mer

Folkets Hus i Älmhult är utsedd till Årets bio 2022

Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagarna som arrangeras 18-21 augusti på Folkets Hus i Sundsvall. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Magnus Thuvesson, verksamhetsutvecklare och fd ordförande på Folkets Hus i Älmhult, mottog priset på torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

– Otroligt hedrande att få ta emot detta fina pris. Vi vet att konkurrensen är hård och att det kryllar av engagerade föreningsdrivna biografer i landet. ... Läs mer

Svensk ledamot i styrelsen för Europas största biografnätverk

Sverige får en tydligare närvaro i europeiska biografsammanhang. Som enda svensk tar nu Mathias Holtz på Folkets Hus och Parker plats i styrelsen för Europas största biografnätverk Europa Cinemas, något som bådar gott, inte minst för mängder av mindre och större biografer i hela landet.

Europa Cinemas är Europas största biografnätverk med 1 231 biografer med 3 083 salonger, fördelade över 44 länder. Att Sverige nu tar en plats i organisationens styrelse, är något av ett trendbrott, som banar väg för en bredare representation och förnyat synsätt i organisationen.

– Jag är väldigt nöjd med att Mathias Holtz tagit plats i styrelsen. ... Läs mer

Reflexen i Kärrtorp utvald för unik europeisk filmvisning

En av Folkets Hus och Parkers biografer, Reflexen i Kärrtorp, är som enda svenska biograf utvald av Europa Cinemas att delta i en unik visning av årets vinnare av LUX-award – den mångfalt prisade dokumentären Collective. Filmen visas i 27 europeiska länder samtidigt.

 – Det känns fantastiskt roligt att få dela en filmupplevelse med både vår egen publik och publik över hela Europa. Vi är en del av Europa Cinema-nätverket sedan många år och den här gången var det vår fina biograf som fick möjlighet att representera Sverige, säger Mats Rosenqvist på Biografen Reflexen i Kärrtorp i södra Stockholm. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker gläntar på dörren för kulturen

Vi behöver både få träffa varandra och åter möta kulturen. Det tycker Folkets Hus och Parker, som nu i ansvarsfull omfattning öppnar delar av sin kulturverksamhet på många håll i landet.

Efter en lång tid med tomma lokaler och nedstängda verksamheter, märks nu en försiktig förändring i många av landets Folkets Hus och folkparker. I väntan på att de sista restriktionerna ska kunna tas bort förbereds nu olika möjligheter att, på ett ansvarsfullt sätt, kunna erbjuda publiken ett kärt återseende med kulturen. – Våra medlemsföreningar och arrangörer har tagit ett stort ansvar genom hela pandemin, och vi vet att de är redo att, under kontrollerade former, möta sin publik igen, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

En scen från Terence Blanchards Fire Shut Up in My Bones med Will Liverman och Angel Blue. Livesänds på Metropolitan Opera i New York den 23 oktober 2021.

Metropolitan Opera i New York är tillbaka på bio i Sverige – Folkets Hus och Parker kan äntligen presentera den nya säsongen av opera på bio

Metropolitanoperan är tillbaka på bio efter ett uppehåll på ett helt år på grund av pandemin. Den kommande säsongen består av tio föreställningar, inklusive Met-premiären av tre samtida operor – det största antalet sedan år 1928. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningarna till biografer i hela Sverige med start 9 oktober.

– Vi är väldigt glada att efter den långa nedstängningen åter kunna erbjuda opera till publik i hela Sverige. Det blir ett kärt återseende med en säsong som känns extra passande för en återstart, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Förutom den omtalade Fire Shut Up in My Bones är det även premiär på Matthew Aucoins Eurydike och Brett Deans Hamlet. ... Läs mer

Sagan om ringen_Härskarringen

Sagan om ringen visas äntligen på bio igen

För första gången sedan biopremiären för 20 år sedan kan Sagan om ringen-filmerna ses på bio. Folkets Hus och Parker är svensk distributör för hela trilogin. Biopremiär 1 juni på biografer i hela Sverige.

Folkets Hus och Parker har inväntat både de helt nyrestaurerade filmerna, där Peter Jackson själv övervakat arbetet, och lättnader i pandemirestriktionerna. Nu kommer filmerna för första gången att visas på bio i 4K, samt på Filmstadens IMAX-biografer.

1 juni är det nypremiär för alla tre filmerna: Sagan om ringen: Härskarringen (2001)

Sagan om de två tornen (2002)

Sagan om konungens återkomst (2003)

De Oscarsbelönade filmerna sågs av 5 miljoner biobesökare bara i Norden. ... Läs mer

BTS på scenen från filmen Break The Silence: The Movie 2020

Ny film med världsfenomenet BTS visas på bio i Sverige

Det sydkoreanska pojkbandet BTS har genom sina shower och hur de interagerar med sina fans blivit ett globalt fenomen. Idag släpps biobiljetterna till bandets nya dokumentär Break the Silence: The Movie. Filmen har premiär 10 september. Bandets förra film BTS: Burn The Stage sålde ut biografer i Sverige för två år sedan.

BTS världsturné Love Yourself: Speak Yourself genomfördes under 2019. Turnén toppade Billboard Boxscore och gjorde BTS till den första koreanska grupp som uppträtt på Wembley Stadium.

Filmen låter publiken komma nära varje enskild stjärna i BTS i helt unika intervjuer bakom scenen, på hotellrum och resor under den långa turnén världen runt. ... Läs mer

The Matrix

Warner-klassiker på bioduken i Sverige – först ut är The Matrix

Folkets Hus och Parker har avtalat med Warner Bros om att distribuera 15 av bolagets filmklassiker på bio. Bland dessa märks Nyckeln till frihet, Trollkarlen från Oz, The Lost Boys och hela Sagan om ringen-trilogin. Först ut är 20-årsjubilerande The Matrix som för första gången kan upplevas i 4K-kvalitet, 4DX eller Dolby Atmos på utvalda biografer. Biopremiär 8 november.

– Vi är mycket stolta över att ha blivit utvalda som exklusiv svensk biodistributör av några av filmhistoriens mest ikoniska klassiker. Vårt mål är alltid att tillgängliggöra ett högkvalitativt utbud av film och Live på bio till alla i Sverige, oavsett var man bor, säger Calle Nathanson, VD för Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Smygpremiär för Vår tid är nu på Folkets Hus och Parkers biografer

Premiären på den tredje säsongen av Vår tid är nu närmar sig med stormsteg. Genom ett unikt samarbete mellan Folkets Hus och Parker och SVT har nu publiken chansen att se de första två avsnitten före alla andra på sex utvalda biografer i Sverige, 27 oktober.

Biograferna rullar ut röda mattan och visar de två första avsnitten ur serien, och bjuder alla på popcorn och läsk. Varje ort besöks av några av seriens skådespelare och upphovspersoner.

Publiken uppmanas att klä sig i tidstypiska kläder (säsong 3 utspelar sig 1968-1971). Det är såklart frivilligt men bästa utklädsel vinner fint pris! ... Läs mer