Konstnärlig gestaltning

Sedan 1974 har mer än 300 konstnärer skapat över 400 utsmyckningar i våra folkparker och Folkets Hus. Det kan handla om en teaterridå, en huvudentré, ett grindparti eller en skulptur. För att en konstnärlig gestaltning ska kunna genomföras krävs en ekonomisk egeninsats av föreningen


Ett urval av våra konstnärliga gestaltningar

 

Ljusinstallation i Birkagården Folkets Hus

”The Mad Hatter” av konstnärerna Jöran Linder och Erik Olsson (2022).

Inspirerade av Alice i underlandet har konstnärerna Jöran Linder och Erik Olsson skapat två märkliga lyktstolpar som kan växla färg. Österängens konsthall har tillsammans med ungdomar i området arbetat med temat i trapphallen.

Oj, oj, så besynnerligt allting är idag! Och igår var allting som vanligt.
(Alice i Underlandet)

Fasaden på Birkagårdens Folkets Hus är skapad av Carolina Falkholt

Ett platsspecifikt konstverk i Sala Folkets Park

”Folk i parken” av konstnären Peter Svedberg (2022).

Verket Folk i Parken består av ett hundratal sammanfogade glasstavar över ett fotomontage som berättar om parken. Här möter vi kända och mer okända människor från då och nu. Tekniken med glas och fotomontage i stora format har konstnären Peter Svedberg arbetat med i tidigare gestaltningar som i Citybanan, Stockholm och på Sundsvalls Resecentrum.

Konstnärlig gestaltning av konstnären Peter Svedberg i Sala Folkets Park

Ridå från Skaftö Folkets Hus

”Ur Havet” av konstnären Maria Ray Johansson (2021).

I verket, som består av vävda glittrande fragment på ullbotten, har textilkonstnären Maria Ray Johansson skapat en ridå likt ett smycke ur havet. Hon har genom åren utvecklat en egen vävteknik där hon blandar metalltråd med silkestråd. Tunt och skirt tillsammans med koppartrådens stadga.

Ridå från Bagarmossens Folkets Hus

”Utanför mitt fönster” av konstnären Éva Mag (2018).

Konstnär är Éva Mag har skapat en ridå av textila material, applicerade på en sammetsyta. Kroppar och figurer spelar mot varandra på duken.
”Utanför mitt fönster” kallar Éva Mag sitt verk. Inspirationen kommer från Bagarmossen, där konstnären bor. Hon gick ut Kungliga Konsthögskolan 2015 och arbetar med performance, dans, foto, skulptur och textil.

Ridå Folkets Hus Kallhäll.

”Ton Sagor Magi – Fast Annorlunda” av konstnären Carina Marklund (2018).

Konstnär Carina Marklund har skapat en ridå i broderi och teckningar screentryckta för hand. Motivet är en textil värld av djur, växtlighet och människor där möten, drömmar och fantasi får ta plats.

Bananträd i Lunds Folkets Hus

”Jag är folket” i Sofielunds Folkets Hus

Ridå i Torslanda

Alfonsstaty på Hammarkullens Folkets Hus

Brassensemble på Kumla Folkets Hus

Poolcirklar i Skellefteå

Östersund

Ljuset på entrén i Skoghalls Folkets Hus