Konstnärlig gestaltning

Sedan 1974 har mer än 300 konstnärer skapat över 400 utsmyckningar i våra folkparker och Folkets Hus. Det kan handla om en teaterridå, en huvudentré, ett grindparti eller en skulptur. För att en konstnärlig gestaltning ska kunna genomföras krävs en ekonomisk egeninsats av föreningen.


Ett urval av våra konstnärliga gestaltningar

 

sten i Lidköpings Folkets Hus

”Världens ensammaste sten” av konstnären Lovisa Ivenholt Bergqvist (2024)

Skylt till verket:Tiden vi delar här, känslorna, orden och tystnaden.
Tillsammans fyller vi sakta platsen med tyngd.
Stenen är 450 miljoner år gammal och lämnade, för bara en liten stund sen, Kinnekulle. Hit har den kommit med en nära nog oändlig erfarenhet av ensamhet. Den har också en mycket känslig rygg. 

Världens_ensammaste_sten

Ridå i Hägerstensårsens Medborgarhus

”Ridå” av konstnären Laleh Kazemi Veisari (2024).

Verket Ridå är skapad av konstnären Laleh Kazemi Veisari är född 1983 och verksam i Stockholm.

 

Ridå i Hägerstensåsens Medborgarhus, konstnär Laleh Kazemi Veisari

Ljusinstallation i Birkagården Folkets Hus

”The Mad Hatter” av konstnärerna Jöran Linder och Erik Olsson (2022).

Inspirerade av Alice i underlandet har konstnärerna Jöran Linder och Erik Olsson skapat två märkliga lyktstolpar som kan växla färg. Österängens konsthall har tillsammans med ungdomar i området arbetat med temat i trapphallen.

Oj, oj, så besynnerligt allting är idag! Och igår var allting som vanligt.
(Alice i Underlandet)

Fasaden på Birkagårdens Folkets Hus är skapad av Carolina Falkholt

gestaltning-birkagården-1600×1000

Ett platsspecifikt konstverk i Sala Folkets Park

”Folk i parken” av konstnären Peter Svedberg (2022).

Verket Folk i Parken består av ett hundratal sammanfogade glasstavar över ett fotomontage som berättar om parken. Här möter vi kända och mer okända människor från då och nu. Tekniken med glas och fotomontage i stora format har konstnären Peter Svedberg arbetat med i tidigare gestaltningar som i Citybanan, Stockholm och på Sundsvalls Resecentrum.

Konstnärlig gestaltning av konstnären Peter Svedberg i Sala Folkets Park

Ridå i Skaftö Folkets Hus

”Ur Havet” av konstnären Maria Ray Johansson (2021).

I verket, som består av vävda glittrande fragment på ullbotten, har textilkonstnären Maria Ray Johansson skapat en ridå likt ett smycke ur havet. Hon har genom åren utvecklat en egen vävteknik där hon blandar metalltråd med silkestråd. Tunt och skirt tillsammans med koppartrådens stadga.

Ur_Havet_Maria_Ray_Johansson_Beskuren

Ridå i Bagarmossens Folkets Hus

”Utanför mitt fönster” av konstnären Éva Mag (2018).

Konstnär är Éva Mag har skapat en ridå av textila material, applicerade på en sammetsyta. Kroppar och figurer spelar mot varandra på duken.
”Utanför mitt fönster” kallar Éva Mag sitt verk. Inspirationen kommer från Bagarmossen, där konstnären bor. Hon gick ut Kungliga Konsthögskolan 2015 och arbetar med performance, dans, foto, skulptur och textil.

Ridå Utanför mitt fönster.

Ridå i Folkets Hus Kallhäll.

”Ton Sagor Magi – Fast Annorlunda” av konstnären Carina Marklund (2018).

Konstnär Carina Marklund har skapat en ridå i broderi och teckningar screentryckta för hand. Motivet är en textil värld av djur, växtlighet och människor där möten, drömmar och fantasi får ta plats.

Ridå Ton Sagor Magi – Fast Annorlunda

”Det sitter i väggarna” i Järva Folkets Park, Eggeby Gård

”Det sitter i väggarna” av konstnären Helena Byström (2015)

Konstverket ”Det sitter i väggarna” berättar Eggeby gårds historia utifrån gamla tapeter som har sparats. Inspirerad av tapeterna och gårdens historia har konstnären Helena Byström skapat en vägginstallation.

Helena Byström är utbildad vid Konstfackskolan och arbetar främst med skulptur, video, film och fotografi. Förutom traditionell utställningsverksamhet och offentliga uppdrag arbetat hon även med performance och installationer i det offentliga rummet.

Det_sitter_i_vaggarna_EggebyGard

”Jag är folket” i Sofielunds Folkets Hus

”Jag är folket” av konstnären Elinana Ivarsdotter (2012)

Verket består av tio röda neonskyltar som bildar texten ”Vi är folket” och ”Vi är ett folk” på svenska samt översatt till tyska, spanska, arabiska och hebreiska.

Eliana Ivarsdotter Haddad, Sofielund Folkets Hus, Malmö

Bananträd i Lunds Folkets Hus

”Bananträd” av konstnären Rikard Fåhraeus (2011)

Konstnären Rikard Fåhraeus är utbildad vid Konstfack. Han uttrycker sig främst genom skulptur och installationer. Han har gjort flera uppdrag för det offentliga rummet.

Vagg_foto-RikardFåhraeus

staty i Hammarkullens Folkets Hus

Bronsstaty av Alfons Åberg av Ann Margret Bergström (2008)

Bronsstatyn föreställande Gunilla Bergströms sagofigur Alfons har skapats av konstnären Ann Margret Bergström (Gunilla Bergströms syster). Ann Margret Bergström arbetar med måleri och skulptur.

alfons_staty_2

Ridå i Lilla Edets Folkets Hus

Ridå av konstnären Anna Tegerström Wolgers (2010)

Ridån har ett underliggande anspråk att företräda demokrati. Alla är välkomna på scenen. Bilden – som ridån utgör – är sammanfogad av vad som kan liknas vid jättestora stuvbitar. I stuvkorgen blandas högt och lågt, enkelt och exklusivt.
Ridån är en komposition av färger och olika textila material. Konstnären har jobbat med komplementfärgerna blått (denim) – orange, med beige (oblekt lin), rosa, brunsvart och benvitt. Ljuset absorberas eller reflekteras olika mot ull eller siden, detta kan utnyttjas vid ljussättning och veckbildning för att skapa större variation i bilden.

Konstnären Anna Tegerström Wolgers är keramiker, textilkonstnär och skulptör.

Ridå Lilla Edet 2010 av konstnären Anna Tegeström Wolgers.

”Brassensemblen” på Kumla Folkets Hus

”Brassensemblen” av konstnären Birgitta Muhr (2009)

Konstnären Birgitta Muhr ville skapa något som binder samman affärsdelen med dess många förbipasserande och Folkets Hus lokaler på våningen ovanför. Hon ville åskådliggöra vad som händer i Folkets Hus som är en plats för gemenskap och där inte minst musiken traditionellt har haft en stor roll.

Konstnären Birgitta Muhr är skulptör. Hon har gjort offentlig konst på flera platser i landet. Hennes konst kännetecknas av lekfullhet.

IMG_2470 (3)

Ridå i Hammarkullens Folkets Hus

Ridå av konstnären Helen Billgren (2006)

Bildkonstnären Helene Billgren har ställt ut på museer och gallerier runt om i Sverige. Hon har skapat offentlig utsmyckning på bland annat Karlstads Universitet samt ridån i Hammarkullens Folkets Hus.

Helene Billgrens ridŒ, Folkets Hus Hammarkullen

Ridå i Torslanda Folkets Hus

”Äventyr och Mirakel, Från mej till dej” – ridå av konstnären Ulla Magnusson (2005)

Konstnären Ulla Magnusson är textilkonstnär. Bland hennes offentliga uppdrag finns bland annat ridån i Torslanda Folkets Hus.

teaterrida-x

Östersund

”Håll stigarna öppna för möjliga möten” av konstnären Wanja Djanaieff (2004)

”Håll stigarna öppna för möjliga möten” är ett 10 meter högt textiltryck med slingrande former, som ger känsla av växtlighet. Slingorna är röda mot en skiftande grön botten.

Konstnären Wanja Djanaieff är textilformgivare. Bland mycket annat har Wanja Djanaieff formgett kläderna åt den svenska OS-truppen i Münchens 1972,  SJ:s uniformer 1990 och personalkläderna i den svenska paviljongen på världsutställningen i Sevilla 1992. Parallellt med sin formgivning har Wanja Djanaieff varit projektledare, lärare och professor på Konstfack. Hon har även haft uppdrag som handledare för Statens Industriverk där hon drivit designprojekt för svensk textilindustri.

DSC_1615

Ljuset på entrén i Skoghalls Folkets Hus

Av konstnären Marc Broos.

Idén med projektet ”Ljuset på entrén” är att måla med ljus och skapa olika scenografiska stämningar som skall variera beroende på vilket evenemang som är på gång; opera, film, fest och konferens.

Konstnären Marc Broos är en nederländsk-svensk installationskonstnär, skulptör, målare och grafiker.

Skoghall_Foto-ChristerNilsson11