Publik_box

Invigning Solna konsthall med Pia Sundhage

Torsdag 15 mars 2018 invigdes Solna Konsthall i Solna Folkets Hus med utställningen ….det är det som susen gör – en utställning om fotboll. Fotboll är världens största sport med miljontals spelare och åskådare. Utställningen är baserad på föremål ur Torbjörn Anderssons samlingar. Torbjörn är fotbollsforskare och docent i idrottsvetenskap.

 …det är det som susen gör är en utställning om fotboll som en spegling av svenskt samhällsliv.

Carina Kenning, verksamhetschef Solna Folkets Hus, höll i invigningen av Solna Konsthall.

­– Det behövs verkligen en plats för lokala konstnärer och konstintresserade i Solna. Vi är så stolta att kunna erbjuda en konsthall i Solna Folkets Hus där vi kan visa lokal konst men även andra utställningar. Till vår konsthall ska Solnabor lätt kunna komma till för att ta del av konstupplevelser, säger Carina.

Carina Kenning, verksamhetschef Solna Folkets Hus och Lars-Olof Göransson, ordförande i Solna Folkets Hus-förening.

Torbjörn Andersson deltog i invigningen och berättade att Solna är unikt när det gäller fotbollsutställningar, Solna är den enda kommun som har haft två fotbollsutställningar, den ena i samband med fotbolls-VM i Sverige 1958, då lokala konstnärer målade olika fotbollsmotiv, och så vid invigningen av Solna Konsthall. Det är en trend att starta fotbollmuséer i hela världen. Många storklubbar vill ha egna muséer om sina lag, till exempel Barcelonas fotbollsmuseum på hemmaarenan Camp Nou.

Torbjörn Andersson, fotbollsforskare och docent i idrottsvetenskap.

Pia Sundhage deltog i programmet och pratade inspirerande om konst, kultur och fotboll.

­­­– Visst är fotboll kultur, konst vill beröra, precis det fotbollen gör.

Pia lyfte också att genom hennes sätt att bara vara sig själv har hon skjutit sönder massa fördomar

– När jag var ung hade jag fotbollsförebilder som Cruyff, Pelé, Beckenbauer, bara män. Det har gått framåt, idag finns kvinnliga förebilder inom fotbollen. Caroline Seger, Kosovare Asllani, det gör skillnad för tjejer. Inom fotbollen hjälps vi åt, solidaritet. Man är lagkamrat samtidigt som man är individ. Fotboll är något som förenar.

Fyllda av Pias glädjefyllda entusiasm bad Carina publiken gå ut i konsthallen för mingel och invigning med bandklippning. Efter att Pia Sundhage och Peter Edholm, kommunalråd Solna Stad, klippt bandet och konsthallen därmed var ordentligt invigd tackade Lars-Olof Göransson, ordförande i Solna Folkets Hus-förening Carina och medarbetarna på Folkets Hus. Utan vare deras engagemang och driv skulle inte Solna Konsthall blivit till.

Det finns mycket spännande att lära sig om fotboll som utställningen berättar om, bland annat att damfotboll var stor under första världskriget med flera lag. För att stoppa det beslutade engelska fotbollsförbundet att fotbollsplaner inte fick hyras ut till damlag. Om du är nyfiken på det och annat, ta dig till Solna Konsthall för att se utställningen. I Solna visas den under perioden 12 -25 mars. Eller kolla om den dyker i ett hus eller folkpark nära dig. Här finns turnéplan. 

Vid sidan av utställningen …det är det som susen gör…i Solna Konsthall visas också Artists´Books. Det är Solnas kulturskolas konstlinje med elever mellan 12-16 år som har arbetat med projektet Artists´Books. Eleverna har använt sig av begagnade böcker för att skapa olika konstnärliga uttryck.

 

Foto: Magnus Sandberg