För en rimligare värld – en utställning om Folkets Hus och Folkets Park
2021 var det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Det firade vi med en utställning där vi lyfter vår betydelse för demokrati och utveckling i Sverige.
Yttrandefrihet, allmän och lika rösträtt, rätt att organisera sig i föreningar och alla människors lika värde var värderingar som hotade den då rådande makten under 1800-talet slut. Därför blev det också nödvändigt att bygga egna hus och skaffa egen mark för att skapa demokratiska mötesplatser där arbetet kunde bedrivas. De grundläggande tankarna var solidaritet i stället för privata fördelar och organisation i stället för planlöshet. 1 april 1893 invigdes Malmö Folkets Hus och på Valborgsmässoafton samma år öppnade Malmö Folkets Park sina grindar.
En rörelse med en lång och stolt historia, som sträcker sig från pionjärtidens kamp för mötesfrihet och bättre livsvillkor i slutet av 1800-talet till dagens mobilisering av nya mötesplatser i våra förortsområden, är svår att sammanfatta. Som en självklar del av det svenska folkhemmet och en viktig aktör inom kultur och bildning är berättelserna om Folkets Hus och Folkets Park oändligt många. I utställningen har vi valt att lyfta trettio samhällsförbättrande händelser om vår historia som på olika sätt skapat en rimligare värld. Det kan vara föreningar som förbättrat medlemmars livsvillkor till starka ställningstaganden och solidariska handlingar.
Utställningen presenterar även spännande och viktiga kulturella händelser och visar på paralleller och likheter mellan då och nu, men lyfter även blicken mot framtiden. Utställningen kan ses som en del av Riksdagens satsning ”Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati” för att säkerställa en levande och uthållig demokrati för framtiden.