Ersboda_entre

Ungdomarna i Ersboda formar sitt kulturhus

Det låter enkelt när Mahmoud säger det: ”jag öppnade bara dörren”, men det har varit en av nycklarna till framgång. Nu trivs och kommer 40-50 ungdomar till Ersboda Folkets Hus nästan varje dag. Mahmoud släppte in och lämnade över ansvaret för innehåll och verksamhet. Sedan dess är ungdomarna med och formar sitt och områdets kulturhus.

Ute i kylan – utanför Ersboda Folkets Hus – har det stått många ungdomar och undrat hur de ska hitta in i värmen. Förbi dem har många vuxna med självklarhet klivit förbi in i huset för att besöka evenemang som de gillar; en kväll med favorit-dansbandet eller med ett av sina minsta i handen till en barnteater. Men vad kan få ungdomarna att kliva in i huset, trivas, känna sig välkomna och engagera sig?

I Ersboda valde man att genom projektet Nya mötesplatser hantera frågan som en nystartad förening skulle göra. För det var ju ett nytt Ungdomens Kulturhus man såg framför sig. Och när de skulle hitta någon som kunde väcka intresset hos ortens ungdomar, var Mahmoud Chininou ett självklart val. Han är uppvuxen i Ersboda, dessutom är han redan motor i flera föreningar och har erfarenhet av att organisera unga.

Mahmoud vill se ett öppet hus som pulserar av aktiviteter och kultur som organiseras av ortens människor i alla åldrar.

 

Mahmoud brinner för att nätverka och tror på människors egenmakt, han vill inspirera andra till att agera i sina egna liv. Att inte låta andra bestämma utan att själv vara med och forma framtiden tillsammans. Som projektledare för Nya mötesplatser fick han chansen att under ett år skapa verksamheter som inkluderar ungdomar i huset.

– När jag började stod ingen utanför huset och frös på riktigt, det var ju fortfarande sommar och varmt. Så för att fånga upp dem som stod utanför verksamheten behövde vi någon form av uppstart. I samarbete med bland annat Studieförbundet Vuxenskolan och ABF, anordnade Folkets Hus och ungdomsföreningen For the Culture en festival, berättar Mahmoud.

Den 15 juni 2019 gick den första upplagan av Ersboda Festivalen av stapeln. I och runt Folkets Hus bjöds det på musiktävling, utställningar, mat från alla världens hörn, poesiläsningar med lokala akter, livemusik, en utomhusmarknad och en inhägnad för lek och skoj för barnfamiljer. Festivalen blev en hyllning till den mångfald och det starka föreningsliv som finns i Ersboda.

Här fick också Mahmoud den plattform han behövde för att hitta ungdomar som vill engagera sig i och hjälpa till att skapa en plats för unga i Folkets Hus.

– Som projektledare får jag ofta frågan: Vad ska vi göra? Hur ska vi göra? Ungdomarna är vana vid att ”någon” ordnar eller bestämmer över vad de får göra. Mitt svar är att först fråga sig själv ”vad vill jag göra?”. När de har klart för sig vad de vill och att de faktiskt får, kommer de också på en massa bra verksamheter och lösningar.

 

Det är roligt att se hur
mötet mellan generationerna
har förändrats.

 

Det låter enkelt när Mahmoud säger det: ”jag öppnade bara dörren”, men nu är ungdomarna faktiskt i huset. Mahmoud släppte in och lämnade över ansvaret för innehåll och verksamhet till dem. I uppdraget låg också ansvar för genomförande. Det här har förstås varit en process där olika grupper i huset krockat med varandra. Men det har också varit ett sätt att lära känna varandra, förstå varandra och ta tag i sina egna fördomar om andra människor.

– Det är roligt att se hur mötet mellan generationerna har förändrats. De äldre som kommer till dansen tyckte tidigare att det var lite läskigt med alla ungdomar som hängde utanför huset. Nu lämnar de över sina jackor till samma ungdomar i garderoben och får nyfikna frågor om de haft en trevlig kväll när jackan hämtas vid hemgång, berättar Mahmoud.

Ungdomar som samlas i huset har tagit sig namnet 18Hotspot. I gruppen fördelar man ansvar, kallar till möten och planerar verksamhet. Det är ungdomarna själva som sätter reglerna och alla har ansvar för att det är snyggt och välskött. Ungdomarna i 18Hotspot ordnar ungdomsaktiviteter i huset, där de kan spela spel, bara hänga eller gå på inspirerande föreläsningar. Det finns också en liten musikstudio som används flitigt. Fiket sköter ungdomarna själva om när de har aktiviteter i huset.

18Hotspot har en egen chattgrupp där problem diskuteras, lösningar hittas eller nya idéer prövas. Här ifrågasätts det många tror är självklart. Eftersom ett område förändras med sina invånare ställer man frågor som ”Vad serveras egentligen i fiket? Borde det inte spegla allas matkultur?”. Ungdomarna jobbar väldigt ofta på samma sätt som man gör i föreningar fast det är en informell organisation. Nästa steg är att ta klivet över till en ”riktig” förening, genomföra årsmöten och välja en styrelse. Verksamheten kan bli en kuvös för nästa generations föreningsliv.

I den provisoriska musikstudion testar ungdomarna sin musik på varandra, i kaféet diskuteras hur man bäst kan organisera sig och i bakgrunden har utmaningen om vem som är bäst på FIFA-spel antagits.

Ett år har gått sedan Mahmoud anställdes och mycket har hänt. Mycket har blivit riktigt bra. Till exempel karateklubben. När Mahmoud blev kontaktad av en ersbodabo (en svartbältare och SM-fighter) som drömt om att starta en egen kampsportsklubb, öppnade han förstås dörren.

– Jag gillade idén och använde vår sommarstängda konserthall några veckor för att testa verksamheten. Det funkade och sedan gick det väldigt fort. Idag, några månader från starten i september, är klubben självgående, betalar sin hyra till Folkets Hus och har ett 50-tal aktiva vuxna, ungdomar och barn, som tränar tre gånger i veckan, berättar Mahmoud.

 

Ungdomarnas engagemang
kommer att förändra Folkets Hus

 

Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det har till exempel varit lättare för killarna att ta plats i huset. Inte lika många tjejer har hittat dit. Nu finns det långt gånga planer på hur flickornas intressen och möjligheter att trivas i huset ska tas tillvara och utvecklas.

– Det är hur ungdomarna ser på sig själva och de möjligheter de har att agera själva som behöver förändras. Och deras engagemang kommer att förändra innehållet i Folkets Hus. Det är ett jobb som aldrig tar slut. Varje år kliver nya ungdomar in i ett sökande efter en egen identitet och då ska det finnas en plats att komma till där de kan lägga sitt engagemang, där de får vara med och utveckla verksamhet utifrån sina egna intressen. Det är ett långsiktigt arbete och vi i Ersboda Folkets Hus måste fortsätta att inkludera de unga! säger Mahmoud.

På frågan om vad Mahmoud drömmer om för Ersboda Folkets Hus, vad hoppas han på i framtiden, svarar han:

– Jag ser framför mig ett öppet hus – tillgängligt på riktigt. Det pulserar av aktiviteter och kultur som organiseras av ortens människor i alla åldrar. Vi har lärt oss lita på varandra och huset har inte ”öppettider” i vanlig bemärkelse, utan kan öppnas när det behövs av dem som är engagerade i huset och i aktiviteterna – många, många fler har nyckeln, eller lite modernare – en ”tagg” till huset.

 

Ersboda är en stadsdel i Umeå, cirka sex kilometer norr om stadens centrum. I det östra stadsdelsområdet finns Ersboda Folkets Hus, en ideell förening med målsättning att erbjuda kulturupplevelser, folkbildning och nöje. Den fysiska platsen är skapt för och har många möjligheter till möten; allt ifrån stora konferenser till mindre möten för ortens föreningar. Folkets Hus har också ett nära samarbete med biblioteket som ligger i samma hus.


 

Nya medborgardrivna mötesplatser: Folkets Hus och Parker arbetar långsiktigt för att utveckla nya medborgardrivna mötesplatser där de i dag saknas. Det skapar möjlighet för lokal sammanhållning, social hållbarhet, engagemang och delaktighet. Behovet av en gemensam medborgardriven mötesplats är stort i områden med socioekonomiska utmaningar. Läs mer