Nyckeln - en handbok i att starta och driva mötesplatser

Inledning

Idag vill alla vara mötesplatser. Franchisejätten säger att de är en mötesplats. Det stora köpcentrumet likaså. Eventbolaget, dejting- sajten och Svenska Kyrkan. Alla hävdar att de är och vill vara just mötesplatser. En plats för människor att mötas. Träffas, prata och umgås. Ändå menar vi så väldigt olika saker. En mötesplats kan i princip vara allt och ingenting. Ett ställe där du tar en fika med flirten, fritidsgården på orten, en samlingsplats i det militära eller en plats där du utlovas andlig vägledning hos Jesus Krist.

Vi på Folkets Hus och Parker pratar också om mötesplatser. Hela tiden. Vi säger att det är ont om dem. Men vi pratar om medborgar- drivna mötesplatser.

En medborgardriven mötesplats kan visserligen vara en förenings- lokal. Ett gäng aktivister som vill ha en plats bara för sig själva. Som behövs för att bygga upp organisationen, formulera målen och starta verksamheten. Vi fattar det. Och ni som vill ha er egen lokal kan säkert ha nytta av en hel del i den här boken. Men det är egentligen inte det som är vår idé. Det är inte vad vi menar när vi pratar mötesplatser.

Vår idé är inte tusen lokaler för alla som behöver det. Vår idé är en mötesplats för hela området eller orten, driven av representanter som bor och verkar där. Inte bara en förening, en aktivistgrupp, en kulturaktör eller en grupp kompisar, utan av alla. Ett Folkets Hus eller en Folkets Park.

Vår idé är ett hus eller en park som drivs av en paraplyförening. En förening av föreningar och individer. Där kan det stora studie- förbundet vara med, den somaliska kulturföreningen, PRO, de unga aktivisterna, filmfantasterna, fackförbundet, det kurdiska feminist- nätverket och den lokala moskén och kyrkan. Det låter mysigt – alla tillsammans – men ni kommer att tycka olika, det uppstår konflikter. Det är en del av poängen. Att stöta och blöta problem i en tid när många av oss lever på fristående öar av verkligheten. Istället för alla möjliga fördomar om hur andra ”är” – en fysisk plats att mötas på. Ett spretigt ”vi” som tillsammans äger den gemensamma mötesplatsen.

Vår idé är en paraplyförening som är partipolitiskt obunden. Men innebär det att mötesplatsen är opolitiskt? Nä, den är politisk. I allra högsta grad. Den står upp för allas lika värde – alla ska känna sig välkomna där – varje individ, så länge var och en respekterar just detta: Allas lika värde. Den som hatar, sprider hotfull propaganda där individer klumpas ihop och ges förklenande egenskaper utifrån religion, kön eller hudfärg, får göra det någon annanstans.

Vår idé är en religiöst obunden paraplyförening. Det betyder däremot inte att troende är ovälkomna, inte alls. Det händer att moskén hyr in sig på fredagar och kyrkan på söndagar. Men på mötesplatsen är det inte en religion som gäller, det är flera, eller ingen alls. Mötesplatsen i sig är inte religiös.

Vår idé är den medborgardrivna mötesplatsen, en gemensam lokal som drivs av de boende. Inte av kommunen, inte av ett företag eller av en enda organisation. Utan av dem som kan sitt område bäst – nämligen de som lever och verkar där. Det handlar om makt, det handlar om inflytande och självbestämmande. Vi vill att den makten ska ligga hos de boende.

Vår idé är ingen produkt, det är en process. Ett Folkets Hus eller en Folkets Park måste erövras gång på gång. När energin går ur, engagemanget dör, är det dags för nya personer att ta över. Strukturen – paraplyföreningen – gör det möjligt för nya engagerade, föreningar och eldsjälar att komma in och fylla föreningen och mötesplatsen med ny energi och nytt innehåll. En mötesplats är aldrig färdig.

Den här handboken är inte ett facit, ett ”så här ska ni göra, annars gör ni fel”. Förhoppningsvis kan det vi skriver här vara ett steg på vägen, något att utgå ifrån. Men platser är olika, det som behövs och fungerar i Vivalla kanske inte gör det i Vittangi, och tvärtom.

Kunskap måste också erövras. Vi kan ge tips om vad ni bör tänka på innan ni förhandlar med ett fastighetsbolag, vi kan berätta hur ni söker pengar till era idéer och hur ni får till en representativ styrelse. Men det är först när ni själva står där med nyckeln till ert Folkets Hus eller er Folkets Park, och gör det själva, som kunskapen blir er. Ni äger den.

Tillbaka till handbokens startsida