UllaBillqvist-Sofia Jannok_05

SOFIA JANNOK är 2017 ÅRS ULLA BILLQUIST-STIPENDIAT

– Sofia Jannoks musikaliska uttryck är unikt och spänner över flera olika genrer. Tack vare henne har jojken nått en större publik både i Sverige och internationellt. Sofia använder kulturens kraft för att kämpa mot klimatförändringar och lyfta fram mänskliga rättigheter, frågor som är helt avgörande idag, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Sofia Jannok är född och uppvuxen i Sápmi (Gällivare.) Som tolvåring började hon turnera med jojk på popscenen och har med sina fyra album plogat väg för denna unika genre inte bara på svenska musikscenen utan även internationellt. Sofias musikaliska uttryck andas dansgolv, powerjojk och statements.

Idag delar Sofia sin tid mellan Umeå och turnéer i hela världen, hon är just hemkommen från en turné i USA. Både i sitt musikskapande och vid sidan av det tar Sofia ställning, hon är en stridbar förkämpe i kampen mot klimatförändringar, för samer och andra ursprungsfolks rättigheter samt mot rasism. Till exempel deltog Sofia i klimatkonferensen COP 21 i Paris 2015 och i november 2016 var hon i USA för att protestera mot bygget av oljeledningen i North Dakota som hotar ursprungsfolket. Bygget har förstört hela gravfält och ursprungsfolken befarar irreversibla skador på mark och kulturarv.

MOTIVERING

Att vara en stark röst i viktiga frågor har alltid varit en självklarhet för denna artist. Genom sin kraftfulla och mångfacetterade musik ger hon oss en upplevelse som det inte går att värja sig mot. Man vaggas in i det gränslösa landet där urkraften får oss att känna att allt fortfarande är möjligt även om tiden är knapp. Med sitt mod att oavbrutet ta ställning för mänskliga rättigheter och mana till kamp mot miljöförstöring och med sin magiska närvaro på scenen känns det självklart att till 2017 års Ulla Billquiststipendiat utse Sofia Jannok.

OM ULLA BILLQUIST-STIPENDIET

Folkets Hus och Parker vårdar och hyllar minnet av Ulla Billquist med stolthet. Ulla Billquist är långt efter sin död fortfarande aktuell och folkkär artist. Hennes liv uppmärksammas återkommande både på scen, böcker och i film, i sommar turnerar till exempel Vanna Rosenberg i folkparkerna med föreställningen Köp Hjärtan som skildrar Ullas liv. Ulla Billquist trollband hela Sverige med älskade sånger som ”Han är min soldat” och ”Säg, hur har du det med kärleken idag?”. Ulla Billquist föddes 1907 i Eslöv och fick sitt genombrott 22 år gammal på Cirkusrevyn i Stockholm. 38 år gammal gick hon bort.

Sedan 1984 har Folkets Hus och Parker delat ut Ulla Billquist-stipendiet. Stipendiaten får 25 000 kronor.