Wagners Valkyrian livesänds på bio i Sverige från Met i New York

Lördag 30 mars har biopubliken i Sverige chans att uppleva Richard Wagners episka opera Valkyrian. Många hävdar att musiken i Valkyrian är den vackraste och mest tillgängliga i hans mäktiga Ringcykel. Folkets Hus och Parker livesänder föreställningen från Metropolitan-operan i New York på hela 88 biografer, med start kl 17.00.

Valkyrian är den andra delen i Wagners ringcykel. I huvudrollen ser vi sopranen Christine Goerke som den heroiska krigsgudinnan Brünnhilde. Hennes möte med tvillingarna Siegmund och Sieglinde (som sjungs av Stuart Skelton och Eva-Maria Westbroek) leder henne på en resa från gudinna i Valhall till människa på jorden. Philippe Jordan dirigerar.

Richard Wagner var den komplexa, kontroversiella kompositören av flera av de musikdramatiska mästerverk som står i centrum för dagens operarepertoar. Han föddes i Leipzig och var en konstnärlig revolutionär som var nyskapande kring kombinationen musik och teater. Wagner skrev sina egna libretton och insisterade på att ord och musik hade samma värde i hans verk. Detta tillvägagångssätt ledde till idén om Gesamtkunstwerks eller ”totalt konstverk”, som kombinerar musik, poesi, arkitektur, målning och andra konstformer, ett begrepp som har påverkat kreativa områden långt bortom den traditionella operan.

Valkyrian utspelar sig i en mytologisk tid, där gudar, jättar, dvärgar och människor alla kämpar om makten. Medan den första delen av cykeln, Rhenguldet, rör sig mellan världar ovan och under jorden, utspelas Valkyrian helt i människornas värld, när maktbalansen i den kosmiska kampen långsamt börjar gå människans väg.

Genom hela ringcykeln använder Wagner ett system av musikaliska teman eller ledmotiv, förknippade med rollkaraktärer, händelser, känslor eller föremål. Hela första akten av Valkyrian skildrar erfarenheten av att bli kär i en enda stor båge, från den första attraktionen till fullbordandet. Det är en av teaterhistoriens mest övertygande skildringar av kärlekens kraft – även om paret i fråga är tvillingar. Akt III börjar med den berömda Valkyrieritten. I ett dramatiskt drag nyttjar Wagner åtta kraftfulla kvinnliga röster, som interpunkteras av tjutande skratt, för att skildra den fruktansvärda spänningen i striden. Operan slutar med något av den mest gripande musik som någonsin komponerats, när Wotan sjunger sitt farväl till Brünnhilde.

Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-musik-opera/valkyrian/

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikationsansvarig Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 57
[email protected]

Rickard Gramfors
Producent, Live på bio, Folkets Hus och Parker
08-452 25 41
[email protected]