Trög omstart bekräftas av undersökning

Så många som var tredje person har inte hittat tillbaka till kulturen efter pandemin. Detta bekräftas av undersökningen Framtidens kulturkonsumtion, som tagits fram av Insight Intelligence på uppdrag av Folkets Hus och Parker, Svensk Scenkonst, Göteborgsoperan och Helsingborgs stad.

Trots att pandemirestriktionerna slopades för flera månader sedan, går det trögt i återstarten av kulturen. Tendensen oroar många kulturaktörer.

—Undersökningen visar att närmare 3 av 10 ännu inte återgått till att konsumera fysisk kultur. Det visar att återstarten av kulturen är en lång process och att det finns behov av statliga stimulansstöd även framöver, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker.

Fler föredrar mindre evenemang

Med sina hundratals lokala arrangörer över hela landet, ser dock Folkets Hus och Parker ljuspunkter i undersökningsresultatet i form av ändrade beteenden.

—Det är intressant att varannan person numera föredrar mindre lokala kulturevenemang istället för stora evenemang. Det resultatet tillsammans med att 3 av 10 svaranden säger att de skulle konsumera mer kultur om kulturen fanns närmre där de bor, visar tydligt hur viktiga de lokala arrangörerna är, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker.

Till undersökningen Framtidens kulturkonsumtion


För mera information, kontakta:
Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker
08-452 25 10
[email protected]