Norrlandsoperan gör sin första livesändning på bio i Sverige

I vår inleder Norrlandsoperan och Folkets Hus och Parker ett samarbete. Inledningsvis kommer Kaija Saariahos hyllade opera Adriana Mater livesändas från stora scenen på Norrlandsoperan i Umeå till biografer runt om i landet den 22 april.

Den 28 mars är det Sverigepremiär för den finska tonsättaren och Polarprisvinnaren Kaija Saariahos opera Adriana Mater på Norrlandsoperan. Som en del i att tillgängliggöra opera för fler blir livesändningen av föreställningen 22 april ett första steg i samarbetet med Folkets Hus och Parker.

– Vi söker alltid nya sätt att nå ut till hela regionen med scenkonst och opera på hög konstnärlig nivå så att Norrlandsoperan kan bli hela Norrlands opera. Därför känns det fantastiskt att inte bara erbjuda en inspelad föreställning, utan att verkligen få öppna våra dörrar och välkomna in publik till en upplevelse live där de befinner sig, säger Dan Turdén, operachef på Norrlandsoperan och regissör för uppsättningen.

Biopubliken får uppleva en professionell liveproduktion likt den besökare av konceptet Live på bio blivit vana vid, bland annat genom återkommande föreställningar från Met-operan i New York och Kungliga Operan i Stockholm. Utöver detta kommer de att bjudas på bland annat intervjuer med gäster i pauserna tillsammans med regissör Dan Turdén.

– Det känns väldigt spännande att kunna bjuda in fler till vår salong och ta del av ett fantastiskt verk utav en av samtidens mest spännande tonsättare. Vår förhoppning är att den 22 april bara är inledningen på ett långsiktigt samarbete för att göra opera tillgängligt för en bredare publik, i norr men också i resten av landet, säger Dan Turdén.

I den hyllade operan om moderskap, mörker och hopp ser vi mezzosopranen Emma Sventelius i rollen som Adriana samt Hege Gustava Tjønn som Refka, Jonah Spungin som Tsargo och Joshua Owen Mills som Yonas. Norrlandsoperans symfoniorkester utökas i antal under denna produktion, som musikaliskt leds av förste gästdirigent Ville Matvejeff.

För att hitta vilken biograf som erbjuder operaföreställningar live, se: www.livepabio.se

För ytterligare information, pressbilder, pressbiljetter och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikationsansvarig Live på bio och filmdistribution
08-452 25 57
[email protected]

Om Folkets Hus och Parker
Folkets Hus och Parker är Sveriges ledande distributör av event cinema. De erbjuder biografer i Sverige en möjlighet att bredda och utveckla ett attraktivt kultur- och upplevelseutbud genom distribution av livesänd och inspelad scenkonst (Live på bio) och filmdistribution av dokumentärer, eventfilmer, filmklassiker och barnfilmer.

Pressbilder