Mathias Holtz ny president för Europa Cinemas

Svenske Mathias Holtz har valts till ny president för det europeiska biografnätverket Europa Cinemas med sina över 1 200 biografer.

Mathias Holtz arbetar idag som biografkonsulent på riksorganisationen Folkets Hus och Parker, som med sina 130 biografer är Sveriges största biografkedja, sett till antalet biografer.

Även om han redan är väl bekant med frågorna genom den tidigare rollen som vicepresident i Europa Cinemas, känner han sig både ödmjuk och förväntansfull inför det nya, fördjupade uppdraget.

–Det är fantastiskt roligt och hedrande att ha fått det här förtroendet. Det finns en rad spännande utmaningar att ta sig an, inte minst med att hjälpa biograferna att nå en ännu större publik.

Holtz menar att hotet från strömningstjänsterna får lite för mycket uppmärksamhet och att det egentligen handlar om något helt annat.

–Biografernas styrka ligger i att kunna vara ett spännande val när besökaren vill ha en utekväll.

Kan biografen bli ett intressant alternativ eller komplement till teaterbesöket, restaurangen eller konsertupplevelsen blir det spännande. Då öppnas helt nya möjligheter.

Mathias fortsätter sitt jobb som vanligt på Folkets Hus och Parker, och där ser man bara fördelar i Mathias engagemang i Europa Cinemas.

–Först och främst är vi ju väldigt glada för Mathias skull. Det här är väldigt välförtjänt, men ligger också helt i linje med vårt eget arbete på biografområdet. Härligt att de erfarenheter som upparbetats bland våra medlemsbiografer också får chansen att tillföra det europeiska bioklimatet viktiga värden och vice versa, säger Nina Andersson, vd Folkets Hus och Parker.

Nätverket viktigast av allt

Europa Cinemas omfattar för närvarande ett nätverk bestående av 1 263 biografer med 3 121 salonger i 39 länder och erbjuder ekonomiskt stöd, utbildning och nätverk för biografer som i stor omfattning visar europeisk film.

Via finansiering från Kreativa Europa: MEDIA, EU:s program för de kulturella och kreativ sektorerna, förfogar Europa Cinemas över en budget på motsvarande 175 miljoner svenska kronor.

Men ekonomiskt stöd i all ära, så menar Mathias Holtz att det kanske viktigast värdet för den enskilda biografen finns i själva nätverket.

–När jag först engagerade mig i Europa Cinemas för 20 år sedan, jobbade jag med programsättning för en mindre biograf. Det var praktiskt taget omöjligt att få hjälp eller råd kring programsättning eller hur man driver biograf på bästa sätt. Men tack vare Europa Cinemas verksamhet fick jag möjligheten att bygga upp ett eget nätverk och fick fantastisk hjälp, vilket gjorde hela skillnaden. Jag unnar verkligen varenda biograf den känslan, avslutar han.

Idag finns 16 biografer från Folkets Hus och Parkers biografkedja som får stöd från Europa Cinemas för sin visning av europeisk film.

För mera information, kontakta:
Mathias Holtz, 08-452 25 44
[email protected]

Pressbilder