Kritik mot tunn kulturbudget

Kritik mot tunn kulturbudget

Regeringens kulturbudget inger inget hopp om ökade möjligheter för kultur i hela landet. Det anser Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson i en kommentar.

– När man läser årets budget går tankarna till det citat som vanligen tillskrivs Winston Churchill, där han mitt under brinnande världskrig, på begäran att föra över kulturpengar till krigskassan ska ha svarat ”Vad finns det då kvar att försvara?”. Scenariot efter försvarsuppgörelsen sätter oss i ett liknande läge, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Nathanson konstaterar att det är talande för de fyra partierna som gjort upp om budgeten, att de, utöver den redan väntade satsningen på kulturskolan, inte väljer att genomföra några nya satsningar på kulturområdet.

– Uppgörelsen om försvaret tar en mycket stor del av det ekonomiska utrymmet i anspråk. Vi hade velat se en budgetökning för att sprida kultur i hela landet och för att de kulturpolitiska målen om allas deltagande ska kunna uppnås. Men med den här budgeten ser det ut att få vänta, menar han.

Folkets Hus och Parker, med sin aktiva digitala liverepertoarutveckling och en digital kedja bestående av 250 visningslokaler i Sverige och övriga Norden, är också kritiska till att infrastrukturen för digital förmedling av kultur förutsätts, utan att finansieras.

– Det är anmärkningsvärt och förvånande, att vårt digitala visningsnät framhålls som en förutsättning för andra institutioners framgångar i propositionens resultatbeskrivning, men samtidigt lämnas utan antydan om finansieringsambitioner, säger Calle Nathanson.

För mera information, kontakta:

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker
08-452 25 10, [email protected]

Eller:

Gunnar Bränström, organisationsstrateg,
presskontakt för organisations- och opinionsfrågor Folkets Hus och Parker
08-452 25 37, [email protected]

Foto: Unsplash.com