Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Pressvisning: Peter Doherty – Stranger In My Own Skin

Pressvisning: 26 oktober kl 13 på Victoria. Osa till: [email protected]

Filmen finns även att se via länk. Förfrågan till kommunikationsansvarig Daniel Söderberg.

Dokumentären om Peter Dohertys liv är en intim och självutlämnande film om en musikers uppgång och fall. Under 10 års tid har regissören och livspartnern Katia deVidas filmat och dokumenterat Peters konstnärskap och hans kamp med sitt drogmissbruk.

Vi får uppleva en känsloladdad resa som tar oss genom mörkret tillbaka till ljuset, med musiken och skapandet som trogna följeslagare. Det är en unik berättelse som få andra artister har haft möjligheten att berätta. ... Läs mer

Pop-up med Yankho på turné med Folkets Hus och Parker

Pop-up med Yankho! är en familjeföreställning där Yankho med sin charmiga stil bjuder publiken, ung som gammal, på förstklassig underhållning. Under ledning av hans trygga hand färdas vi med värme och humor mellan lek, sång, magi, dans, och ren galenskap! Allt i ett enda härligt virrvarr av skratt å förtjusning!

Yankho bjuder garanterat också på en och annan Drakdans!

– Varje föreställning – varje plats, varje publik – är unik, det är det som är så häftigt. När det oväntade händer, blir det så kul. Sånt älskar jag!, säger Yankho.

‍Yankho har över 15 år av erfarenhet som barn-TV-profil med en självklar scenpersonlighet. ... Läs mer

Allsångsteatern Emil i Lönneberga – 60 år av hyss på turné med Folkets Hus och Parker

Det är 60 år sedan första boken om Emil i Lönneberga publicerades. 2023 är ett stort jubileumsår där Emil i Lönneberga firas på många olika sätt. En del av firandet är Folkets Hus och Parkers höstturné Emil i Lönneberga – 60 år av hyss, en allsångsteater för hela familjen.

– Berättelsen om Emil i Lönneberga ligger oss varmt om hjärtat. Den här föreställningen sticker ut i mängden med sin interaktiva och lekfulla form. Publiken lär känna Emil, hans familj och Emils alla hyss! Vi sjunger, dansar, skrattar och firar denna fantastiska pojke tillsammans, säger Madeleine Johansson och Henric Joneskär, skådespelare. ... Läs mer

Maria Lundqvist tar succéföreställningen från scenen till bioduken

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Att på bioduken få se och visa föreställningen “Om att våga flyga” är otroligt stort. Genom åren har jag och Kristoffer besökt så många städer, så många platser och önskat att vi hunnit med många fler, men av olika skäl inte lyckats. Nu kommer den äntligen att visas på bioduken och på biograferna, det är så roligt. Säger Maria Lundqvist.

På scen ser vi skådespelaren Maria Lundqvist, vars galet underhållande, gripande och helt unika scenspråk har fångat publiken och kritikerna över hela Sverige. Föreställningen upphöjs av fantastisk sång framförd av Kristoffer Hellström och med ackompanjemang och arrangemang av Arvid Svenungsson på piano och Lena Jonsson på fiol. ... Läs mer

Teatersuccén Ett litet liv visas på bio i Sverige

Hanya Yanagiharas roman Ett litet liv har gjort succé hos både kritiker och breda läsarskaror. Ivo van Hoves föreställning med James Norton (Happy Valley) i huvudrollen har spelat för fullsatt hus under 12 veckor på Harold Pinter Theatre i London’s West End.

Ett litet liv följer fyra collegevänner i New York City: den blivande skådespelaren Willem, framgångsrika arkitekten Malcolm, den kämpande konstnären JB och den framgångsrika advokaten Jude St Francis. Även om ambition, missbruk och stolthet hotar att dra isär gruppen, finner de sig alltid bundna av sin kärlek till Jude och mysterierna i hans förflutna.

I pjäsen medverkar även stjärnor som Luke Thompson (Bridgerton), Omari Douglas (It’s A Sin), Zach Wyatt (The Witcher), Elliot Cowan (The Crown), Zubin Varla (Tammy Faye), Nathalie Armin (Force Majeure) och Emilio Doorgasingh (Best of Enemies). ... Läs mer

23 konstnärer från Västmanland ställer ut i Köpings Folkets Hus

Utställningen är en del i projektet Konst åt alla, en satsning som handlar om att erbjuda människor möjlighet att ta del av konst i hela landet. Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar har ett statligt anslag för inköp av konst av Sveriges yrkesverksamma konstnärer. Den konst som köps in placeras i någon av organisationernas 2 200 samlingslokaler.

– Vår målsättning med Konst åt alla är att alla ska känna sig delaktiga och välkomna i mötet med samtidskonsten – barn, unga och vuxna med olika bakgrunder och erfarenheter, säger Paula Hoffmann, konstansvarig Folkets Hus och Parker. ... Läs mer

Vermeers slutsålda utställning på Rijksmuseum visas på bio

Presslänk: Filmen finns att se via länk. Förfrågan till kommunikationsansvarig Daniel Söderberg: [email protected]

Med lån från hela världen kunde Rijksmuseum i Amsterdam sammanföra Vermeers mest kända verk i en stor retrospektiv. Målningar som Flicka med pärlörhänge (Girl with a Pearl Earring), Geografen (The Geographer), Mjölkerskan (The Milkmaid), Den lilla gatan (The Little Street), Dam skriver ett brev (Lady Writing a Letter with her Maid) och Kvinnan med vågen (Woman Holding a Balance).

Med museet Mauritshuis i Haag har Rijksmuseum forskat på Vermeers konstnärskap, hans konstnärliga val och motiv för hans kompositioner, såväl som den kreativa processen bakom hans målningar. ... Läs mer

Premiär på Mats Jonssons utställning ”Sverige här och nu” i Bagarmossens Folkets Hus

I serieromanerna Mats kamp (2011), Nya Norrland (2017) och När vi var samer (2021) skildrar Mats Jonsson arbete, vardag och politik i den urbana medelklassens Hägersten, i skogsindustrins Ådalen och bland skogssamerna i Västerbottens inland. Det lilla livet möter de stora samhällsförändringarna, skildrat genom tecknaren själv, hans familj och släktingar i svart tusch på vit kartong.

Det som visas i utställningen är Sverige här och nu, men med långa trådar tillbaka genom seklerna. Hur hamnade vi här? När bestämde vi vad som är viktigt och vad som kan glömmas bort? När vände vi bort blicken från platserna och berättelserna som inte passar in i berättelsen om oss och vårt moderna samhälle? ... Läs mer

Var är papporna? – Föreläsningsturné med Alexandra Pascalidou

Vart Alexandra än talade om sin tidigare bok ”Mammorna” fick hon alltid samma fråga: Men var är papporna?

I september 2023 ger sig Alexandra ut på en föreläsningsturné om männen och papporna som hamnar mitt i de personliga och politiska slagfälten i en polariserad och polemisk tid. Pappor som försummat eller förlorat sina barn. De som stannade och de som stack. Pappor som spenderat mer tid på gator och anstalter än med sin egen avkomma. Pappor som får förklara våldet. Men också föredömliga fäder som nattar sina ungar och huttrar på fotbollsträningar i minusgrader.

Jag ser fram emot att möta människor runtom i landet och prata om papporna. ... Läs mer

Sara Parkman är 2023 års Ulla Billquist-stipendiat

– Den svenska folkparkstraditionen har sina drottningar, och Ulla Billquist var definitivt en av dem. Att få ett stipendium i hennes namn är därmed en stor ära, en bekräftelse att jag får verka i nedstigande tradition i hennes verk och leverne. Att också hon får vara och är en queer ikon slutar aldrig heller vara politiskt relevant i en tid då vi ser att människors kärlek återigen börjar ses som något farligt och provocerande. Länge leve Ulla Billquist!, säger Sara Parkman.

– Sara Parkman är en fantastisk musiker och konstnär som utvecklar, förnyar och omformar folkmusiken på ett sätt som inspirerar långt utanför de vanliga folkmusikkretsarna. ... Läs mer