Tal till nationen med Sara Parkman livesänds på bio från Ställbergs gruva

Inför valet står Konstgruppen Ful bakom det färgstarka verket Tal till nationen i samarbete med musikern Sara Parkman. Parkman är körledare och kompositör, men även en av grundarna till kulturcentret Ställbergs gruva. Förutom en bombastisk kör på scenen framförs Tal till nationen av skådespelarna Timimie Märak, Alejandra Goic och Ellen Nyman. 3 september livesänds verket i samarbete med Folkets Hus och Parker till biografer i Sverige.

Konstgruppen Ful följer upp de tidigare valföreställningarna Europa Europa (tillsammans med The Knife) och Mödrars Manifest (tillsammans med Quiquiriquí Coyotas) med sin tredje valföreställning. Tal till nationen är en antinationalistisk och färgstark show som i valtider vill stå emot polarisering och värna gemensamhet.

”Om vi vill fortsätta hissa prideflaggor och uppleva konst som är fri, kritisk, integritetsfull och i dialog med sin samtid måste vi inte bara värna utan också beskriva de friheter vi idag tar för givna. Friheter som vi ser är hotade. Därför är Tal till nationen en kärleksförklaring till yttrandefriheten och den konstnärliga frihet som gör föreställningen möjlig”, säger regissör och dramatiker Nasim Aghili.

Konst- och kulturplatsen Ställbergs gruva ligger i en av Sveriges minsta och fattigaste kommuner, Ljusnarsberg, där industrinedläggningar och nedmontering av välfärd slagit hårt och orsakat arbetslöshet, osäkra framtidslöften och avfolkning. Ställbergs gruva vill genom samarbetet med Konstgruppen Ful aktualisera vikten av det offentliga rummet och samtalet om yttrandefrihet och demokrati, oavsett hur rik din kommun är och vart i landet du bor.

Tal till nationen, som framförs av skådespelarna Timimie Märak, Alejandra Goic och Ellen Nyman, är en del av ett större projekt som konstgruppen Ful gör kring yttrandefrihet och konstnärlig frihet under 2022 och 2023.

För ytterligare information, pressbiljetter, pressbilder och rörligt material:
Daniel Söderberg
Kommunikationsansvarig Live på bio
08-452 25 57
[email protected]