Seinabo Sey är 2018 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till artisten och låtskrivaren Seinabo Sey. – Det är mycket hedrande att ta emot Ulla Billquist-stipendiet. Jag upptäckte Ulla Billquist tack vare detta pris. Hon är väldigt intressant och en inspirerande kvinnlig förebild, säger Seinabo Sey.

Seinabo Sey. Foto: Magnus Sandberg

– Seinabo Seys musik berör en hel värld. Hon är en alldeles unik artist med integritet i allt hon gör. Det är en ära att få dela ut årets Ulla Billquist-stipendiet till Seinabo Sey, säger Calle Nathanson, vd Folket Hus och Parker.

Folkets Hus och Parkers motivering till 2018 års stipendiat.

”Med en röst djup som en ocean och samtidigt len som ett sammetstäcke slog hon igenom med dunder och brak.

Genom personliga texter med storslagen musikalisk inramning har hon lyckats nå ut till en bred publik utan att tumma på den egna integriteten. Aldrig rädd för att ta plats, aldrig rädd för att prata mänskliga rättigheter, feminism och rasifiering.

Hennes sånger om att vara kvinna, att älska, att tillhöra, att vara utanför gör henne till en artist i Ulla Billquists anda. Hon är den kraft som behövs i ett samhälle där segregerande ideologier växer sig allt starkare. Med sin musik ger hon oss hoppet och tron på att en annan väg är möjlig.

Det är med stolthet vi konstaterar att 2018 års Ulla Billquist-stipendium tilldelas Seinabo Sey.”

Seinabo Sey föddes 1990 i Stockholm och är uppväxt i Gambia, Halmstad och Stockholm. Just nu arbetar hon i studion med nytt material och repar inför sin konsert i Globen 5 oktober i Stockholm. 2013 slog hon igenom internationellt med singeln Younger, streamad 250 miljoner gånger på Spotify. Totalt har Seinabo fler än 400 miljoner lyssningar på Spotify.

2015 släpptes debutalbumet Pretend. Seinabo har fått flera utmärkelser, till exempel: Årets nykomling på Grammisgalan 2014, P3 Guld för årets artist 2015, Gaffapriset 2015 för Årets soloartist, Gaffapriset 2016 hiphop/soul och Årets pop vid Grammisgalan 2016.

Läs mer om utmärkelsen

Foto: Magnus Sandberg