Kulturhuset Stadsteatern flyttar till Årsta Folkets Hus  

Med början i januari 2019 kommer Kulturhuset och Teaterhuset vid Sergels torg att genomgå en genomgripande renovering. Stora delar av Kulturhuset Stadsteaterns scenkonstverksamhet flyttar då till Årsta Folkets Hus.

Figen Solmaz, föreståndare Årsta Folkets Hus, berättar om samarbetet:

– Det är fantastiskt att Kulturhuset Stadsteatern kommer till Årsta Folkets Hus. Genom samarbetet får vi visa att det finns en fantastisk teaterscen i Årsta och sätter oss på kartan. Det kommer att bli teater, musik, författarsamtal med mera. Tack vare detta kommer vi att bli en starkare kulturaktör i Stockholm.

Figen Solmaz, föreståndare Årsta Folkets Hus. 

Stadsdelen Årsta växer så det knakar och det finns ett stort engagemang hos boende i lokala frågor och för kultur.

– Vi ska vara ett kulturhus som erbjuder kultur till dem som bor här, unga, vuxna och barn. Vi har inlett arbetet att skapa det huset och arbetet kommer att pågå under tiden som Kulturhuset Stadsteatern är hos oss. För att huset ska vara relevant måste vi fråga oss: för vilka finns det här huset? Vilka aktiviteter och verksamhet ska finnas i huset? Nycklarna för att lyckas med detta är deltagande, inkludering och medskapande. Vi som jobbar här ska utforma huset tillsammans med Årstaborna.

Maja Rung och Ruth Vega Fernandez. Foto: Carl Bengtsson

Första mars 2019 har pjäsen Min fantastiska väninna premiär med Maja Rung och Ruth Vega Fernandez i huvudrollerna. Pjäsen som sätts upp för första gången i Skandinavien är baserad på Elena Ferrantes romaner: Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går och Det förlorade barnet. Dramatisering är gjord av April De Angelis, regi av Maria Sid, nytillträdd biträdande teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern.

–  Jag är så glad att Min fantastiska väninna får premiär här hos oss. Det är en pjäs för samtiden med två starka kvinnor i huvudrollerna vars liv och berättelse får ta plats. Kvinnor står även för regi och dramatisering. Jag tycker verkligen att denna föreställning passar in i Årsta Folkets Hus vision.