Höstlov och aktivt i hus och park

På många platser i Sverige är det bara våra medlemsföreningar som erbjuder ortens barn aktiviteter under skolloven. Vecka 44 firades höstlov i våra hus och parker, med allt från spökvandringar till lässtunder och biobesök. Många föreningar passade också på att boka in föreställningar ur Folkets Hus och Parkers scenutbud. Vi valde att göra tre nedslag hos våra turnerande produktioner.

Pappa Kapsyl i Torslanda

Pappa Kapsyl gör musik, videor och föreställningar om dinosaurier för barn. Han är en av Sveriges mest efterfrågade familjeunderhållare, driver en populär Youtube-kanal med musikvideor och egenproducerade barnprogram. I Pappa Kapsyls fartfyllda melodifestival ställs nya dinosaurielåtar mot gamla hits där musik, humor och interaktivitet blandas i en härlig show. Det är dramatik i kulisserna och publiken får vara med och rösta fram vinnarlåten.

Melodinosauriefestivalen lockade barn från hela Göteborg till Vingen i Torslanda. Det blev en fullsatt salong och biljetterna sålde slut tidigt. Alla föräldrar häpnade över den höga kvalitén på föreställningen och deltog glatt tillsammans med barnen i att rösta fram låten Dinosauriernas Alfabet till vinnare.

– Vi bokade Pappa Kapsyl för det lät och såg ut som en kul föreställning. Barn älskar både ”mello” och dinosaurier, säger Helena Dahlgren på Vingen i Torslanda.

Stämningen var verkligen på topp i Torslanda. Det vittnar även Carl-Otto Johansson (Pappa Kapsyl) om:
– Underbar publik på underbart ställe. Publiken i Torslanda var taggade till tusen. Stort tack alla barn och föräldrar!

Helena Dahlgren, Vingen Torslanda
En lokal och lycklig ”mini-Kapsyl”

Hjältinnor i Hammarkullen

Hjältinnor – en familjeföreställning från Arabiska Teatern – hade turnéavslut under höstlovet i Hammarkullen, Göteborg. Pjäsen handlar om modiga kvinnor som förändrat världen, som kämpat mot fördomar och traditioner, som utmanat patriarkala strukturer och fått människor att ändra uppfattning, ändrat lagar eller världen – kvinnor som kan ses som hjältar! Föreställningen vill inspirera tjejer och killar att kämpa för sin frihet att göra vad man vill samt att drömma och leva stort. Hjältinnor framfördes på arabiska av skådespelerskan Leen Hashisho. För de som inte förstod arabiska fanns hörlurar med svensk översättning.

Publiken som kom var unga som annars brukar studera arabiska hos ABC Arabiska bokstavscentret och som har studiestöd hos oss, berättar Zeinab Elsaneh på Folkets Hus Hammarkullen. Hon tyckte själv att Hjältinnor var fantastisk!

– Leen var hur bra som helst och jag grät och log och var medryckt hela föreställningen. Viktig teater som behövs för unga tjejer, säger Zeinab Elsaneh.

Barnen i publiken satt helt fokuserade under hela föreställningen. Efteråt vågade de sig fram till Leen och tackade henne för föreställningen. Hos barnens föräldrar väcktes minnen från hemlandet. Alla blev berörda!

– Det gjorde mig jätteglad och fick mig att känna att budskapen kom fram. Det är den finaste känslan man kan få, det värmer mitt hjärta, säger Leen Hashisho.

Leen Hashisho
Zeinab Elsaneh med Leen och ljudtekniker

Trassligt i Målilla

I Målilla fick barnen ta del av cirkusshowen Trassligt som just nu turnerar runt om i Sverige. Trassligt är en föreställning där tre karaktärer lyfter, stödjer och snurrar varandra genom det virrvarr som är livet. Ibland är det trassligt men hur kan vi hjälpas åt? Genom lindans, parakrobatik och jonglering tar artisterna med publiken på en ordlös cirkusupplevelse som sätter igång tankar och idéer som vem är jag utan andra och vad kan vi uppnå tillsammans?

Publiken i Skeppet Målilla hade ett åldersspann mellan 1 till 80 år. Tillsammans avnjöt dem föreställningen och många stannade även efteråt och provade på cirkuskonster tillsammans med artisterna. Att själva få testa på vad riktiga cirkusartister gör var både uppskattat och spännande för barnen. Arrangören Asta Pettersson berättar att det har varit roligt och mycket förberedelser att arrangera Trassligt.
– Publiken njöt i fulla drag och tittade med spänning och förundran, säger en nöjd Asta.

Artisterna från Cirkus Cirkör var också nöjda med sitt stopp i Målilla.
– Vi blev så oerhört fint mottagna och omhändertagna.

Och de avslutade med ett omdöme om hela vår folkrörelse som värmer våra hjärtan:
– Det är verkligen eldsjälar som arbetar på Folkets Hus och Parker och man kan inte förminska det arbete de gör för kulturlivet på sin hemort!