Höstens kulturutbud för barn och unga

Utställningar och teaterföreställningar är en stor och viktig del av Folkets Hus och Parkers arbete för att sprida kultur till barn och ungdomar i hela landet.

– Det är otroligt viktigt att vår långsiktiga satsning på kultur till unga fortsatt får möjligheter att nå sin publik. Kanske är det än viktigare i dessa utsatta tider att tidigt ge unga möjligheter att reflektera och utvecklas med kulturens hjälp, säger Mikael Sandberg, kulturchef Folkets Hus och Parker

Flera vandringsutställningar för barn och unga turnerar nu för fullt i landet under hösten 2020. Utställningen Här kommer Maja med vänner!, som bygger på författaren och illustratören Lena Andersons älskade barnboksfigurer, premiärvisades i Nyköping i somras och kommer i slutet av året till Norrbotten. Parallellt turnerar utställningen LasseMaja och deckarhistorien som lyfter detektivromanens betydelse för barns läsande.  I anslutning till utställningen sker viktiga samarbeten med Folkets Hus och Parkers medlemmar, skola och bibliotek lokalt. Utställningen Reality check är producerad av Mångkulturellt centrum och vänder sig ungdomar och skola kring frågor om rasism. Utställningen är ett verktyg som efterfrågats av vuxna lärare och ledare för att kunna prata om svåra saker på ett enkelt sätt.

Scenutbudet som turnerar för barn och unga består hösten 2020 av Fjärilar i magen, en dockmusikal som tar upp frågeställningar om hur det är börja skolan, Jompa, erbjuder en hiphopkonsert med möjlighet för barnen att lära sig rimma och sjunga med. Nalle Clown turnerar med en ordlös show som på ett finurligt sätt överraskar barnen och Get Busy – Get Down är en workshop i hiphopdans med Niki Awandee som erbjuds ungdomar på olika platser i hela Sverige. Bzzz… Om bin och människor med Pygméteatern avslutar höstens turnéer med en teaterföreställning som handlar om hur vi kan hjälpa våra hotade vänner. I anslutning till den sistnämnda föreställningen kommer det på ett antal orter vara möjligt för barnpubliken att ta del av konstutställningen Det vilda surret omkring oss.

Läs mer om alla våra utställningar
Läs mer om hela vårt utbud av scenkonst