”Gå ut och protestera – var inte rädd”

Världshändelserna under de senaste veckorna har visat hur skör demokratin är och hur snabbt ett hot om krig kan bli verklighet och rasera decennier av fredlig, demokratisk utveckling. I en värld där demokrati snarare blivit ett undantag än regel, måste vi som vill stoppa utvecklingen mot fler auktoritära samhällen arbeta ännu hårdare för att värna det vi i Sverige så länge tagit för givet.

Den ryska aggressionen är fullständigt vedervärdig och brutal och skapar en vittomfattande humanitär katastrof. Och den flyter effektivt fram på ett hav av desinformation och lögner. Även om de ryska militära styrkor som under lång tid byggdes upp längs med Ukrainas gräns framstod som ett tydligt hot, var vi nog många som blev överrumplade av att Ryssland mot all sans och vett slutligen invaderade sitt grannland och broderfolk.

Det lidande och den förstörelse som nu dag efter dag, timme för timme växer i Ukraina kommer för alltid att etsa sig fast i de överlevandes minnen och kanta deras liv.

Demonstrationerna
världen över är många,
även i Ryssland

Civilsamhället i stort har visat att man genast vill uttrycka sitt stöd och sin empati för det ukrainska folket och många hjälpinsamlingar och stödinsatser har redan genomförts. Demonstrationerna världen över är många, även i Ryssland. Detta trots överhängande hot om långa fängelsestraff för den som över huvud taget tar ordet ”krig” i sin mun.

Folkets Hus och Parker bestämde sig omedelbart för att avbryta samarbetet med Bolsjoj i Moskva. Vi har genom vår Live på bio-verksamhet sedan många år tillbaka visat deras balettföreställningar på biografer runtom i hela landet. Men den ryska invasionen gjorde samarbetet omöjligt. För oss var det självklart att avbryta samarbeten med en av Ryssland statsägd institution.

Men vi bojkottar inte rysk kultur, utan bojkottar Putin och den ryska staten. Det är en viktig skillnad.

Tusentals människor demonstrerar sin avsky mot kriget även i Ryssland. Häromdagen, i direktsändning i ryska statskontrollerade tv-kanalen Channel 1, ställde sig tv-producenten Marina Ovsyannikova bakom nyhetsankaret och höll upp ett plakat med orden ”No war”. Detta krävde stort mod och Marina riskerar nu upp till femton års fängelse. Det är svårt och dessutom mycket farligt att vara i opposition mot Putinstaten. Det har visat sig förut, till exempel genom performancegruppen Pussy Riot och det visar sig igen.

De ekonomiska sanktioner som införts mot Ryssland slår mycket hårdare än vad Putin verkar ha räknat med själv. En ytterligare avgörande faktor är om tillräckligt många vågar protestera och visa sin avsky även inom Ryssland. Det stöd som övriga världen kan ge för att upprätthålla de inhemska protesterna är helt avgörande för att man ska våga och orka stå upp mot detta besinningslösa och meningslösa krig.

Vi ser behovet av att
understödja fria intellektuella,
kulturskapare och journalister

Därför förespråkar inte Folkets Hus och Parker en bojkott av rysk kultur. Vi ser istället behovet av att understödja fria intellektuella, kulturskapare och journalister för att visa att vi är flera som ser yttrandefriheten som ett mäktigt vapen i kampen mot auktoritära och våldsbejakande samhällen.

Under de senaste åren har vi i Sverige firat demokratin 100 år. Det är viktigt att lyfta fram de historiska händelser som legat till grund för att vi till slut fick allmän och lika rösträtt. Lika viktigt är det att peka på alla de stora och små kamper för demokratin som utspelat sig under 1900-talet fram till idag. Som fortfarande utspelar sig. Än viktigare är det att fortsätta kampen mot alla de orättvisor som återstår och för att värna de segrar som redan vunnits.

Demokratin kommer inte av sig självt, demokrati är något vi skapar tillsammans, när och stärker. Det offentliga, civilsamhället och varje individ har ett ansvar för att upprätthålla demokratin vid varje enskilt tillfälle det krävs.

Marina Ovsyannikova arresterades direkt efter tv-händelsen, men har i skrivande stund släppts fri efter 14 timmars förhör, och två sömnlösa dygn utan kontakt med anhöriga. Hon bötfälls för sitt numera virala videomeddelande där hon uppmanar vanliga ryssar att reagera för att stoppa kriget. Där säger hon ”Gå ut och protestera, var inte rädd. De kan inte sätta oss alla i fängelse.”

Omvärldens sanktioner och stöd spelar roll.

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker


 

Inlägget är en del av Folkets Hus och Parkers nyhetsbrev.
Starta en prenumeration här