Folkets Hus och Parkers Jenny Lindstipendiat 2018 är Kine Sandtrø

Kine Sandtrø, 26 år, kommer från Stjørdal i Trøndelag. 2017 inledde Kine sin kandidatutbildning vid Operahögskolan i Stockholm. Tidigare har hon studerat vid Musiklinjen vid Ole Vig Vidregående Skole, Birka Folkhögskola, Institutt for musikk og dans ved universitetet i Stavanger, Barratt Due Musikkinstitutt och Operastudion på Kulturama i Stockholm.

– Det är fantastiskt roligt att få ta emot Jenny Lind-stipendiet 2018. Jag ser väldigt mycket fram emot att turnera både i Nordamerika och Sverige, säger Kine Sandtrø.

Kine brinner för att sprida sitt intresse för klassisk musik opera till andra unga. 2012-2016 var hon en av Den Norske Opera & Balletts Ungdomsambassadörer.

– Många unga tänker att opera är snobbkultur som inte är för dem, det håller jag inte alls med om. Jag vill visa att opera är en otroligt häftig konstform som tar upp stora känslor och handlar om vad det är att vara människa, säger Kine Sandtrø.  

Huvudrollen i Puccinis opera Madama Butterfly är en framtida drömroll för Kine.

Juryns motivering till 2018 års stipendiat:

”Kine Sandtrø visar med sin klara stämma prov på stor musikalitet, scennärvaro och härlig uttrycksvilja”.

– Det är med stor glädje jag delar ut 2018 års Jenny Lind-stipendium till Kine Sandtrø. Genom denna utmärkelse har Folkets Hus och Parker möjlighet att vara en del i att stötta unga sångstuderande på deras väg mot en karriär i musik- och operavärlden, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Så här skrev Sara Swietlicki, 2015 års stipendiat om året som Jenny Lind-stipendiat:

En helt underbar turné i USA. En lika fantastisk turné i Sverige. En klänning som är makalös. Kontakter. Minnen för livet. En språngbräda ut i karriären. Tillfällen att göra konserter. Tillfälle att utvidga min repertoar, få sätta press på mig själv. Att få skapa något. Att få förtroendet att skapa något. Mötet med publiken på varje nytt ställe.

Utöver prissumman, 40 000 kronor, består stipendiet av konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2018. På turnén medverkar även William Davis Lind, tenor och Julia Sjöstedt, pianist.

Jurymedlemmar: Marianne Häggander, hovsångerska, Hillevi Martinpelto, hovsångerska, Ulrika Precht, operasångerska, Evabritt Selén, musikbibliotekarie och Lars David Nilsson, konsertpianist.