En scen från Bolsjojbalettens Svansjön

Folkets Hus och Parker ställer in vårens livesändningar på bio från Bolsjojbaletten i Moskva

I samråd med vår samarbetspartner Pathé Live ställer vi in vårens föreställningar från Bolsjojbaletten i Moskva. Svansjön och Faraos dotter kommer inte att visas på biografer i Sverige med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

– Rysslands invasion av det fredliga och demokratiska Ukraina saknar allt vett och sans. Den väpnade och helt omotiverade attacken utgör ett hot mot Europa och resten av världen. Bland det ryska folket finns motstånd mot Putins aggressioner, vilket vi även sett prov på inom de kontakter vi har inom kultursektorn. För att visa vår avsky för att Ryssland kränker folkrätten och skapar stort mänskligt lidande, och för att visa sympati med det Ukrainska folket har vi beslutat att ställa in Bolsjojs föreställningar. Det är inte kulturen vi bojkottar utan den ryska nationen, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker.

Folkets Hus och Parker har livesänt balett från Bolsjoj till biografer i hela Sverige sedan den 6 mars 2011. Sålda biljetter för Svansjön och Faraos dotter betalas tillbaka till besökarna av respektive biograf. Vi återkommer med nya besked om eventuella framtida föreställningar från Bolsjoj.