Vi gläntar på dörren för kulturen

Vi behöver både få träffa varandra och åter möta kulturen. Det tycker Folkets Hus och Parker, som nu i ansvarsfull omfattning öppnar delar av sin kulturverksamhet på många håll i landet.

Efter en lång tid med tomma lokaler och nedstängda verksamheter, märks nu en försiktig förändring i många av landets Folkets Hus och folkparker. I väntan på att de sista restriktionerna ska kunna tas bort förbereds nu olika möjligheter att, på ett ansvarsfullt sätt, kunna erbjuda publiken ett kärt återseende med kulturen.
– Våra medlemsföreningar och arrangörer har tagit ett stort ansvar genom hela pandemin, och vi vet att de är redo att, under kontrollerade former, möta sin publik igen, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker.

Nya möten och kära återseenden

Vad som är att vänta, är en mångsidig och färgstark kulturpalett, som både innebär nya möten och kära återseenden. I det varierade programmet finns något för alla. Att det finns ett stort sug efter att tillsammans åter dela på kulturupplevelser råder det ingen tvekan om.
– Som vi har längtat! Våra medlemsföreningar har känt suget från publik och besökare under sommarens försiktigt genomförda arrangemang, och vi känner ingen oro inför att de ska klara av det här, säger Mikael Sandberg, kulturchef på Folkets Hus och Parker.

Det planerade utbudet skäms verkligen inte för sig. Efter närmare ett och ett halvt års uppehåll är det nu klart att de efterlängtade livesändningarna från Metropolitan i New York drar i gång igen liksom balettföreställningar från Bolsjoj i Moskva och operaföreställningar från Kungliga Operan och mycket annat.

Genom ett samarbete med Östgötateatern ger sig spoken word-monologen ”Reflekterad olydnad” ut på folketshusturné med premiär 15 september i Lidköping. Den är skriven och framförs av Farhiya Feysal i regi av America Vera-Zavala. Den hyllade duon Lise & Gertrud bjuder på programmet ”Tack och lov för musiken!” och på barn- och familjesidan möter vi nyskapande ”En resa till klangernas land”, djupt älskade ”Mamma Mu bygger en koja”, hyperaktuella och tankeväckande föreställningen ”Bzzz…om bin och människor” och den svindlande showen ”Passa in” med Cirkus Cirkör.

Ett spännande inslag i utbudet är också ”För en rimligare värld”, som är en historisk utställning om Folkets Hus och Folkets Park och är en del av Riksdagens satsning ”Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati”.

Spännande filmkonst uppmärksammar återstart

Ett spännande filmkonstprojekt ser också dagens ljus under hösten. Folkets Hus och Parker erbjuder sina 160 biografer en ny vinjettfilm, skapad av hyllade och prisbelönta konstnären och filmaren Niki Lindroth von Bahr. Under sina 27 sekunder skildrar den med kärlek och respekt de vedermödor som kan uppstå på en biograf när ridån ska gå upp igen efter en ofrivillig nedstängning, något som till sist får ett lyckligt slut, där Folkets Hus och Parkers vision ”Tillsammans ger vi drömmar kraft” sedan får ta oss vidare till efterföljande långfilm.

Trots den optimism som råder kring höstens utbud, följer Folkets Hus och Parker noggrant utvecklingen kring pandemin. De lättnader som förväntats komma i september ser i dagsläget ut att dröja, och blir förseningen långvarig, utesluter man inte att andra åtgärder måste till.
– Det känns orimligt att kulturen åter blir slagpåse i detta, när restriktionerna lättats på flera andra håll. Om det är nyckeln till att kunna öppna för flera i publiken, bör regeringen överväga att införa vaccinpass. Men det måste ses som en väldigt temporär lösning i väntan på verkliga lättnader, säger Calle Nathanson.

Våra aktuella evenemang