Den blomstertid nu kommer – med ett samhälle som behöver hålla ihop

Det är något magiskt med den här tiden på året. Syren och hägg tävlar om utrymmet, pionernas knoppar är sprickfärdiga. Naturen är fortfarande lätt, mjuk och inbjudande innan högsommarens tunga grönska brer ut sig som en tjock filt över den semesterslöa hängmattan. Det största är dock det som händer inuti oss. Var kommer alla människor ifrån kan man undra i maj, när gator och bussar svämmar över av folk som tittar ut ur sina iden där den långa vintern tillbringats. ”Heeej!” ropar grannar till varandra. Filtar bres ut, skolaktiviteter ordnas och grillar tänds.

Och plötsligt är den där – folkparkssommaren! Vi tjuvstartade den 8 juni, i Bagarmossens Folkets Hus med Lilla jag och drakarnas drottning. Det är en fin, rolig och interaktiv föreställning om att vara sig själv och bli accepterad för det. Har du barn i din närhet kan jag varmt rekommendera ett besök i någon av de parker där den spelas i sommar.

Folkparkssommaren består såklart också av mycket mer – både scenföreställningar och andra aktiviteter. Kontakta din närmaste park så får du veta vad som händer just där du är i sommar.

Själv ska jag varva badsjön med trädgårdsarbete och läsning. Mycket kaffe, jordgubbar och en och annan glass kommer det bli. För när det dags att komma tillbaka efter semestrarna väntar hårt och viktigt jobb.

Under den vår vi har bakom oss har sorgliga och hjärtslitande rekord slagits i antalet skjutningar och grova våldsdåd. Det är svårt att inte tänka på hur det känns för barnen i Farsta när de nu tagit sommarlov och en stol i klassrummet stod tom, en kamrat saknas. Tyvärr ökar antalet tomma stolar i klassrum runt om i landet. Antalet åtgärder som politiken behöver sätta in är många och de behöver vara långsiktiga och uthålliga. Jag hoppas på stora satsningar på skolan, elevhälsan, stöd från socialtjänst, bostadspolitiska reformer och satsningar på barns kultur och fritid, men även breda samarbeten.

Vi behöver bygga ett samhälle som håller ihop. En viktig byggsten i det är att det finns lokaler att samlas i, där kraften i lokalsamhället kan tillvaratas och utvecklas. Där vi kan ha föreningsmöten, där vi kan se en föreställning, där barnen kan läsa läxorna och där pensionärer kan fika. Där vi kan mötas.
Folkets Hus och Parker är en viktig aktör för att vi tillsammans ska kunna vända utvecklingen i Sverige och vi kommer att göra allt vi kan för att det ska bli möjligt. Vi hoppas och tror att du är med oss i den kampen – gärna i ett Folkets Hus eller en folkpark nära dig!

Vi ses i augusti. Till dess önskar jag er alla en riktigt skön sommar!

Nina Anderssonvd Folkets Hus och Parker