Alla människor är vackra när de arbetar – utställning med Jean Hermansons fotografier

I helgen var det turnépremiär på utställningen Himlens mörkrum med bilder av Jean Hermanson i Björneborgs Folkets Hus och Park. Vid invigningen visades också dokumentären Himlens mörkrum av Nils Petter Löfstedt. Under flera år var Nils Petter Jeans fotoassistent och de blev nära vänner. Jean berättar för Nils Petter om sitt stora misstag, att han inte tog reda på namnen på de han fotograferade.

Till premiären i Björneborg hade Nils Petter med sig ett hundratal bilder som Jean tagit på järnverket i Björneborg.

– Att komma till Björneborg med Jeans fotografier och få möta människor som upptäckte sig själva, vänner eller släktingar på bilder blev precis som jag hade drömt och hoppats. Flera som var på plats berättade historier de kom att minnas då de såg bilderna. Det var omtumlande och jag är full av intryck efter utställningen och mitt besök på järnverket i helgen, säger Nils Petter.

Hans Hilding, föreståndare Folkets Hus och Park i Björneborg är också alldeles upplyft efter invigningshelgen.

– Jag går som på moln, det är fantastiskt. Ett så roligt arrangemang, det har fyllt på massor av energi. Och i veckan kommer elever från mellanstadiet och tittar på utställningen, säger Hans Hilding.

Hans berättar att han och Stig Persson ordförande i föreningen, pratat om att det skulle vara succé om det kom hundra personer till vernissagen och filmvisningen. Det kom fler än 150 personer.

– Vi fick bära stolar som galningar för att alla skulle få plats. Det blev så många fina möten mellan människor, alla var i samtal med varandra. Att se Jeans fotografier och sedan filmen på stor duk tillsammans med andra i en biosalong var väldigt speciellt. Jag är helt tagen. Nils Petters film och utställning visar så tydligt att vi har dessa arbetare att tacka för så mycket. De har byggt vårt välstånd, fortsätter Hans.

Utställningen pågår fram till och med onsdag 28 mars i Björneborg Folkets Hus och Park.

Utställnings- och filmprojektet är ett samarbete mellan fotografen Nils Petter Löfstedt, Landskrona Foto som äger Jean Hermansons livsverk och Folkets Hus och Parker.

Här finns mer information om Himlens mörkrum.

Turnéplan:

Björneborgs Folkets Hus, vecka 13, Lidköpings Folkets Hus vecka 20-21, Bio Spegeln, Malmö, vecka 32-33, Motala Folkets Hus, vecka 35, Huskvarna/ Norrahammar Folkets Hus, vecka 37-38, Bomhus Folkets Hus, vecka 41-42, Söråkers Folkets Hus, vecka 44-45, Skelleftehamn Folkets Hus, vecka 48-49

2019

Norra Norrland, plats meddelas senare, vecka 2-5, Nyköpings kommun, plats meddelas senare, vecka 8-10, Lysekils Folkets Hus, vecka 12-13 och Folkets Hus Lilla Edet, vecka 15-16