Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Lilltorpet Faluns Folkpark Årets Arrangör 2024

”Det här är otroligt kul och glädjande! Vi är en nykter mötesplats som jobbar med helt ideella krafter. Vi är en av de folkparker i Dalarna som arrangerar flest aktiviteter sommartid. Vi är så stolta över utmärkelsen och den ger inspiration att jobba vidare”, säger Inger Ekstrand från Lilltorpet.

Barnteater, konserter, konstutställningar, biografföreställningar, möten, livesänd kultur och utbildningar – bakom allt bultar ett stort hjärta i form av det arrangörskap som bärs fram av alla de engagerade som gör saker möjliga i Folkets Hus och Parkers närmare 500 medlemsföreningar runt omkring i hela landet. Det till stora delar ideella arrangörskapet är den bästa garanten för att alla ska ha tillgång till kultur och möten – var man än bor. ... Läs mer

Kulturchefen med hela landet som arbetsfält

–Man behöver närma sig sånt här med både entusiasm och en skopa dödsförakt. Det är så otroligt viktigt att alla ska kunna ta del av kultur, utan att få höra att vi inte har råd, eller att man bor på fel ställe, säger Folkets Hus och Parkers tillträdande kulturchef Fredrik Lindegren.

I mars tar Fredrik Lindegren över jobbet som kulturchef, och axlar då uppdraget efter sin mångårige företrädare Mikael Sandberg som går i pension. Jobbet förpliktigar, då Folkets Hus och Parker idag organiserar närmare 500 medlemsföreningar runt omkring i landet, och kulturverksamheten har stolta traditioner.

För 130 år sedan slog det första Folkets Huset upp dörrarna i Malmö, och samma år blev Möllevångsparken i samma stad Sveriges första folkpark. ... Läs mer

Dead Man Walking startar den livesända operasäsongen från The Met på biografer i Sverige

Dead Man Walking är skapad av den amerikanske kompositören Jake Heggie, med ett libretto av den bortgångne Tony- och Emmy-belönade dramatikern Terrence McNally. Sedan premiären år 2000 har Heggies mästerverk blivit den mest uppförda samtida operan under de senaste 20 åren.

Världsberömda, Grammy-belönade mezzosopranen Joyce DiDonato spelar rollen som Syster Helen, tillsammans med basbarytonen Ryan McKinny som dödsdömde fången Joseph.

Presscitat: “A brilliant premiere … With its emotional depth and powerful storytelling, the haunting new production left the audience spellbound.” —Vogue

“Death-row drama brings audience to tears … DiDonato is lustrous … Susan Graham is deeply moving. ... Läs mer

Stand-up-föreställning med Melody Farshin på turné med Folkets Hus och Parker

Tre streck är en stand up-föreställning av och med komikern Melody Farshin där hon med sin unika pricksäkerhet och tajming tar oss igenom identitetskrisen som uppstår i mötet mellan moderland, fosterland och miljonprogram. Om stoltheten i stamtavlan från 164 och resan till att hitta innanförskapet i utanförskapet. Och där kanske frågan får ett svar: hur hittar man sin egen väg och sin superkraft när den inre rösten är ens värsta fiende?

– Syftet med föreställningen “Tre Streck” har varit att nå ut främst till miljonprogrammen. Att i höst åka ut med Folkets Hus och Parker känns som en självklarhet. ... Läs mer

Pop-up med Yankho på turné med Folkets Hus och Parker

Pop-up med Yankho! är en familjeföreställning där Yankho med sin charmiga stil bjuder publiken, ung som gammal, på förstklassig underhållning. Under ledning av hans trygga hand färdas vi med värme och humor mellan lek, sång, magi, dans, och ren galenskap! Allt i ett enda härligt virrvarr av skratt å förtjusning!

Yankho bjuder garanterat också på en och annan Drakdans!

– Varje föreställning – varje plats, varje publik – är unik, det är det som är så häftigt. När det oväntade händer, blir det så kul. Sånt älskar jag!, säger Yankho.

‍Yankho har över 15 år av erfarenhet som barn-TV-profil med en självklar scenpersonlighet. ... Läs mer

Allsångsteatern Emil i Lönneberga – 60 år av hyss på turné

Det är 60 år sedan första boken om Emil i Lönneberga publicerades. 2023 är ett stort jubileumsår där Emil i Lönneberga firas på många olika sätt. En del av firandet är Folkets Hus och Parkers höstturné Emil i Lönneberga – 60 år av hyss, en allsångsteater för hela familjen.

– Berättelsen om Emil i Lönneberga ligger oss varmt om hjärtat. Den här föreställningen sticker ut i mängden med sin interaktiva och lekfulla form. Publiken lär känna Emil, hans familj och Emils alla hyss! Vi sjunger, dansar, skrattar och firar denna fantastiska pojke tillsammans, säger Madeleine Johansson och Henric Joneskär, skådespelare. ... Läs mer

Vermeers slutsålda utställning på Rijksmuseum visas på bio

Presslänk: Filmen finns att se via länk. Förfrågan till kommunikationsansvarig Daniel Söderberg: [email protected]

Med lån från hela världen kunde Rijksmuseum i Amsterdam sammanföra Vermeers mest kända verk i en stor retrospektiv. Målningar som Flicka med pärlörhänge (Girl with a Pearl Earring), Geografen (The Geographer), Mjölkerskan (The Milkmaid), Den lilla gatan (The Little Street), Dam skriver ett brev (Lady Writing a Letter with her Maid) och Kvinnan med vågen (Woman Holding a Balance).

Med museet Mauritshuis i Haag har Rijksmuseum forskat på Vermeers konstnärskap, hans konstnärliga val och motiv för hans kompositioner, såväl som den kreativa processen bakom hans målningar. ... Läs mer