Musikschalget-vinnare21-800×400

Musikschlaget – ett arrangörslyft

Med stöd från Allmänna arvsfonden driver Folkets Hus och Parker det treåriga utvecklingsprojekt ”Musikschlaget arrangörslyft”. Fokus för projektet är inkluderande arrangörskap och målgruppen är personer med funktionsvariationer.

Idén till ett projekt med fokus på inkludering har funnits länge och det är glädjande att Arvsfonden nu beviljat bidrag till ett spännande, framtida utvecklingsarbete, som helt går i linje med tankarna om allas lika värde som finns formulerade Folkets Hus och Parkers visionsprogram Tillsammans ger vi drömmar kraft!

Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar välkomnar alla, som på demokratisk grund vill använda deras mötesplatser, för att skapa olika kulturaktiviteter och arrangemang. Men vissa grupper i samhället behöver extra stöd för att det ska bli möjligt. En sådan grupp är personer med intellektuell- eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. För att de ska känna sig välkomna i Folkets Hus och folkparker, är det inte bara en fysisk tillgänglighet som behövs, utan också ett inkluderande bemötande som bjuder in till delaktighet.

Musikschlaget är en melodifestival för musiker med funktionsnedsättning. Bakom Musikschlaget står studieförbundet Bilda och kooperativet Maitraiders. Varje år arrangeras ett antal delfinaler, tillsammans med Folkets Hus och Parkers medlemsföreningar runt om i landet. Planeringen av delfinalerna sker tillsammans med målgruppen och inför tävlingen genomförs en särskild arrangörsutbildning på varje ort.

Den stora finalen genomfördes i Sundsvalls Folkets Hus. Nio bidrag deltog i tävlingen och vinnare blev Aji Jack och Jonatan Dissel. I juryn satt bland andra Nanne Grönwall.

Genom arvsfondsprojektet och samarbetet med Musikschlaget har Folkets Hus och Parker kunnat utveckla arbetet med arrangörskapet. Det har blivit ett värdefullt insamlande av erfarenheter kring arrangörsutveckling, som kommer alla våra medlemsföreningar till del i våra ordinarie utbildningar.

Läs mer om Musikschlaget

Vill du veta mer, kontakta: Pernilla Eurenius, [email protected]