Folkan Bio i Kumla Folkets Hus utsedd till Årets Bio 2017

Utmärkelsen Årets Bio delas ut av Folkets Hus och Parker i samband med Filmdagarna som arrangeras 17-20 augusti på Röda Kvarn i Helsingborg. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Thomas Andersson, ledamot styrelsen Kumla Folkets Hus-förening, mottog priset torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Ulrika Skoog Holmgaard, chef Film och Live-avdelningen Folkets Hus och Parker.

– Det är väldigt hedrande att få utmärkelsen Årets bio av Folkets Hus och Parker. Biografen är gammal men vi i styrelsen ville få den att fungera igen. Så vi har kämpat i tjugo år och nu strömmar publiken hit. Det är viktigt att det finns en biograf i Kumla och nu samlas barn, unga och vuxna hos oss och njuter av film, säger Thomas Andersson.

– Våra föreningsdrivna biografer är viktiga mötesplatser med filmen i fokus. Dessa är ofta den enda mötesplatsen i små samhällen, vilket våra medlemmar vet att ta till vara på genom att vid sidan av sin egen bioverksamhet ge plats till andra föreningar. Årets Bio Folkan Bio i Kumla gör ett fantastiskt arbete för att nå och locka en bred publik. Folkets Hus och Parker arbetar enträget vidare för att det ska finnas en biograf i landets alla kommuner, säger Ulrika Skoog Holmgaard.

Folkets Hus och Parkers motivering Årets Bio 2017

” Årets Bio ligger i en medelstor, mellansvensk kommun där
man kör vänstervarv i rondellerna och alltid har på fötterna när man pratar industrihistoria. Folkets Hus har sedan föreningens grundande 1920 varit en naturlig samlingsplats för nöjen och möten. Förutom att driva bio är man lokaluthyrare och hyresvärd för en rad föreningar och näringsidkare. Föreningen har även en central roll i regionstyrelsen.

Årets Bio låser inte in sig i gamla sätt att tänka, utan tvärtom är man öppen mot många publikgrupper och visar film för både barn, vuxna och daglediga med stor framgång. Bion visar även Live på Bio och är en av Folkets Hus och Parkers starkaste länkar på både lm och live. Här råder verkligen ingen bunkermentalitet!

Även om Kim Novak aldrig behagade komma till Årets Bio, så har publiken kommit i strid ström ända sedan 1927, då en matinébiljett kostade 35 öre. Och på tal om matinéer har årets självklara matinéfavorit varit Klas Klättermus.

Det är med stor glädje vi ropar: Släpp fångarne loss, det är vår! Årets Bio är Folkan Bio i Kumla Folkets Hus!”

Värd för filmdagarna är Röda Kvarn, som med stöd av Helsingborgs stad, gör det möjligt att arrangera Filmdagarna.

För mer information, kontakta Anna Engstrand, pressekreterare Folkets Hus och Parker: 08 452 25 13, anna.engstrand@folketshusochparker.se

Foto: Sarah Perfekt

Pressbilder