Humanitarian Support For Ukraine

I solidaritet med Ukraina

Folkets Hus och Parker tar som flertalet andra organisationer kraftigt avstånd från Rysslands invasion av Ukraina. Detta handlar inte bara om ord, utan återspeglas både i vårt utbud och hur vi driver vår verksamhet. För oss är det även viktigt att poängtera, att vi inte tar avstånd från fri rysk kultur och ryska medborgare, utan tar avstånd från den ryska staten, dess ledning och de grymheter och omänskliga handlingar som utförs i dess namn i Ukraina.

De övergrepp som pågår i Ukraina är också ett angrepp på såväl mänskliga rättigheter som det demokratiska systemets fundament. Även detta är viktigt att reagera på och därigenom vara en motkraft. På den här sidan kommer du att fortsatt kunna se exempel på vad vi och våra medlemsföreningar gör i solidaritet med Ukraina och dess befolkning. Vi sprider också andra goda exempel som kan inspirera flera, även utanför vår egen rörelse.

Vår förhoppning är att detta ska kunna vara ett bidrag bland många till det globala engagemang som växer fram mot Putins fruktansvärda invasionskrig, och för det ukrainska folkets rätt till sitt land, sina hem och sina liv.


 

Flagga för Ukraina

Vi får in frågor från föreningar som undrar hur man ska tänka om man vill flagga för Ukraina utanför sitt hus eller park. Bra initiativ tycker vi och skickar med ett par korta tips:

Var hittar vi flaggan?
Det finns flera leverantörer som säljer ukrainska flaggor. En av dessa är Flaggfabriken.se. Här hittar du deras ukrainska flagga.

Är det något vi ska tänka på?
Ja, det finns några enkla regler hur man ska bete sig när man flaggar med ett annat lands flagga i Sverige. Du hittar en bra beskrivning hos RIKSARKIVET.

Vi tänkte inte hissa flaggan IRL, utan vill ha den på vår hemsida. Bara att köra med blått och gult?
Försök hitta en flagga på nätet ni kan använda er av. Tänk på att det t ex inte är samma gula och blå färgnyanser som på den svenska flaggan. På Wikipedia finns både färgkoder, exempel och proportioner.

Ska barnen måla flaggan? Här finns en ritmall att skriva ut.

Ukrainabanner till biograferna

Folkets Hus och Parker och Riksföreningen Biograferna är medlemmar i den internationella biograforganisationen CICAE. CICAE har tagit fram en banner som alla Folkets Hus och Parkers biografer som vill visa sitt stöd och sin solidaritet med Ukraina kan använda sig av.

Klicka på länken för att läsa mer och ladda hem bilden högupplöst.

Barnfilm för barn på flykt

Som inspiration för våra många biografer, kan vi här tipsa om ett exempel där barnen finns i fokus. I Polen har filmregissörerna Bianca Lucas och Weronika Jurkiewicz tagit initiativ till en barnfilmsfestival i flyktinglägren som tar emot människor på flykt från Ukraina.

– Barnens reaktion är att de tillåts vara barn igen. De är som de skulle vara om de vore hemma eller på förskolan”, säger Bianca Lucas i en intervju med Sveriges Radio.

Verksamheten har väckt uppmärksamhet och flera aktörer från andra europeiska länder hör av sig för att kunna vara med, bland annat Italien, Slovakien, Lettland och Ungern. Lyssna på inslaget på Sveriges Radios hemsida.

”I Boo ska alla vara välkomna”

I en debattartikel i Nacka-Värmdö Posten, berättar Boo Folkets Hus och Boo Församling att man som bäst rustar för att kunna ge de flyktingar som kommer till kommunen ett värdigt mottagande.

Ett konkret exempel på att man vill visa sin solidaritet för Ukraina, är att årets upplaga av Orminge Karneval får temat ”Fred och Frihet” och att karnevalståget ersätts av en parad, dit alla förskolor och skolor i området bjuds in att delta.

Läs mer vad de har att säga här.

Bodens Folkets Hus hjälper publiken att stötta Ukraina

I Boden har Folkets Hus själva skänkt 5 000 kronor till UNICEF:s arbete för barnen som drabbas av kriget i Ukraina. För att underlätta för sin publik att också bidra till det viktiga hjälparbetet, har Folkets Hus lagt upp en QR-kod till UNICEF:s swish-nummer. Den som skannar koden med sin telefon kan på så sätt direkt få möjlighet att skänka ett bidrag.

Godhjärtat, enkelt och snabbt initiativ, som växer hela tiden.

Titta på Bodens Folkets Hus stödsida för Ukraina.

Åfors Folkets Hus samordnar hantering av förnödenheter

I Åfors samordnar Folkets Husföreningen insamling och sortering av förnödenheter till de som drabbats av kriget i Ukraina. För att uppmuntra till att få in det som verkligen behövs, har föreningen lagt ut en önskelista på sin hemsida. Enkelt och effektivt!

Ta en titt på Åfors Folkets Hus hemsida!

Samarbete utanför Migrationsverket

Vid den flera hundra personer långa kön utanför Migrationsverket i Sundbyberg den 21 mars, gjorde lokala aktörer från folkrörelserna Verdandi, Unga Örnar och Folkets Hus och Parker gemensam sak för att bistå flyktingar. Verdandi ställde upp med rysktalande tolk och Unga Örnar fixade aktiviteter för de nyanlända barnen i Sundbybergs Folkets Hus. Många privatpersoner slöt upp och skänkte allt från jackor till hygienartiklar och receptfria mediciner.

Läs mer i Verdandis ordförande Lars Ohlys inlägg på Facebook.

Brolle sjunger i folkparken för Ukraina

Den 31 mars anordnar Skellefteå Folkets Park en stödgala för Ukraina. På scenen underhåller bland andra Brolle & Mimi med band och intäkterna går oavkortat till offren för kriget i Ukraina och föräldralösa barn.

–Vi behövs för att hjälpa! Säger parken på facebook.

Musikalisk manifestation i Västervik

På legendariska Gamleby Folkets Park har en musikalisk manifestation för Ukraina i form av en sångövning genomförts, där Ukrainas nationalsång lärts in och framförts tillsammans.

– Jag märker att väldigt många är oroliga och stressade, och en sådan sak som att samlas och göra något konkret tillsammans, att skapa något och känna en gemenskap kan hjälpa en väldigt mycket. Det är en form av motstånd, att sprida ljus och positiva saker så det inte bara är mörker, säger Kajsa Norrby, initiativtagare till manifestationen i en intervju med Dagens Västervik.

Läs hela artikeln här.

Bastubad i Dals Långed till stöd för Ukraina

När Dals Långeds Utvecklingsråd beslutade att skänka en veckas intäkter från uthyrningen av bastun till Röda Korset, och dessutom matchade intäkterna ur egen kassa, skänkte också Folkets Hus i Mustadsfors ett motsvarande belopp. I en gemensam insats och i solidaritet med Ukrainas befolkning kunde bidraget på kort tid tredubblas.

Läs artikel i Dalslänningen (inloggning)

Gemensam insamlingskonsert i Mariestad

I Mariestad planeras en insamlingskonsert med Creedence Tribute och A tribute to Dire Straits den 24 april. Karlsholme Folkparksförening, BOIS Hockey, Lions, Tillväxt Mariestad, Radio Treby m fl ställer upp helt gratis. Alla intäkter går oavkortat till drabbade i Ukraina genom FN:s flyktingorgan UNHCR. Läs mer 

Alla vill hjälpa till i Lysekil

Två bussar rullade in i Lysekil med flyktingar från Ukraina och alla i kommunen vill bidra och hjälpa! Lysekils Folkets Hus och Folkan bio ställer upp genom att erbjuda gratis lokaler ifall de behövs, och hoppas kunna bli en samlingsplats även i detta sammanhang. Bland annat blev Folkets Hus platsen för ett informationsmöte till allmänheten.

Planer finns på att erbjuda gratis bio till alla barn som kommer från Ukraina och Folkan bio skramlar för Ukraina genom att visa Svansjön med Kievs Balettkompani den 18 april, då intäkterna oavkortat går till Ukraina.

Insamling i Lidköpings Folkets Hus

Lidköpings Folkets Hus vill och gör skillnad som alltid. Här satsas på insamlingar av olika slag, främst genom visningar av filmer och bandymatcher där intäkterna går till Ukraina.

Den som vill spisa något i pauser och besöker husets servering, kan bidra ytterligare genom att beställa Zelenskyj lager som tagits fram av Qvänum Mat & Malts. Det är ”en hyllning till de hjältar som står upp för demokrati och frihet i Ukraina”. Tio kronor per såld flaska går till UNHCR!

Filmvisning för ukrainska barn på flykt

Det finns ett stort engagemang i Borgholm för att stödja de krigsdrabbade från Ukraina och många föreningar är redo att hjälpa till. Bland annat bjuder Folkan i Borgholm, tillsammans med kommunen, in 45 familjer från Ukraina till en filmvisning.

Lätt svenska i Bromölla Folkets Hus

Bromölla Folkets Hus har öppnat upp huset för flyktingar från Ukraina och upplåter rum för svenskundervisning. De som inte har barnomsorg eller skola är självklart välkomna tillsammans med sina barn. Folketshusföreningen – som inte har någon djup plånbok – försöker genom insamling hitta stöd hos ortens befolkning för att kunna bjuda på en kopp kaffe, något gott och förströelse till barnen.

Svansjön från Kiev till stöd för Ukraina

I solidaritet med Ukrainas befolkning erbjuder Live på bio just nu biografer över hela landet att boka och skapa stödevenemang kring Svansjön från Ukrainas nationalscen National Opera i Kiev. Folkets Hus och parker kommer att donera samtliga intäkter från visningarna till UNHCR.

Välbesökt stödevenemang i Båstad

Scalabiografen i Båstad sänder Svansjön till stöd för UkrainaPå Scalabiografen i Båstad genomfördes den 15 april en visning av baletten Svansjön med 66 personer i publiken, där biografen förmedlat att alla intäkter kommer doneras till UNHCR. ”Folk var väldigt nöjda. Och rörda.” sa Hannes Gerhard, biografföreståndare på Scalabiografen, som mellan kaffekokandet även hann med att ta en liten bild inifrån salongen.

Fisksätra Folkets Hus, ett nav i lokalsamhället som fungerar

På initiativ av två unga kvinnor med ukrainsk bakgrund bjöd Fisksätra Folkets Hus in till ett informationsmöte för både flyktingar från Ukraina samt Nackabor som ville hjälpa. Syftet var att fånga in behov och möjligheter. Detta skedde i mars. Mötet resulterade i att det nu finns en lärarledd svensk språkkurs i Folkets Hus, som blivit en mötesplats för ännu flera samt fått tillgång till ukrainsk tolkhjälp i olika sammanhang. ”Att vara ett nav i lokalsamhället i denna situation känns viktigt och bra”, säger Nannette Büsgen från Fisksätra Folkets Hus.  Läs mer