FilmForFolket_head

Historien om Nordisk Tonefilm

”Film för folket” är både en pusselbit för att förstå svensk film- och kulturpolitik, och en del av berättelsen om socialdemokratins och folkhemmets etablering.

Boken handlar om tiden när arbetarrörelsen skulle förändra samhället i grunden och bygga en värld utan kommersialism och kapitalism. Egna tidningar och bokförlag grundades, rörelseägda fabriker tillverkade varor för de kooperativa butikerna. Och när Folkets Hus, som spred kultur över landet, började satsa på biograffilm satsade man även där på egen produktion.

Nordisk Tonefilm fick en viktig roll, som distributör, importör och producent av film. Bolaget styrdes både av eldsjälar som brann för kvalitetsfilm och av politiska ideologer och byråkrater utan större kultur- och filmintresse. Men varför förmådde inte folkrörelsefilmen skörda frukterna av filmreformen 1963?

Bokens författare, Jon Asp, är filmvetare och har varit redaktör på Stiftelsen Ingmar Bergman, i dag är han frilansjournalist och medverkar regelbundet på Aftonbladet Kultur.

Pris: 200 kr – frakt tillkommer (ordinarie pris 250 kr)
Medlemspris: 175 kr – frakt tillkommer


 

Gör din beställning här:

  • Skicka beställningen till:
  • Fakturaadress om annat än ovan: