Josefine Mindus © Clara Evens-2

Jenny Lind-stipendiaten 2023

Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska Akademin har utsett sopranen Josefine Mindus till årets Jenny Lindstipendiat. Nu ger sig Josefine ut på en konsertturné i sommarSverige. På turnén medverkar även basen Martin Hillberg och pianisten Rebecka Elsgard.


 

Josefine Mindus är en sopran från Stockholm född 1994. För henne har musiken alltid varit en viktig del av livet. Körsång i Adolf Fredriks musikklasser, fiolspel i olika folkmusikgrupper och även studier i komposition. Det var under tiden på Gotlands tonsättarskola som Josefine en dag hörde Thomas Adés “The Tempest” när den streamades från Metropolitan i New York till Folkets bio i Visby. I salongen satt en mållös Josefine. Kan opera låta såhär? Där och då väcktes en nyfikenhet och en lust att få framföra musik som denna.

Sedan dess har sångstudierna stått i fokus. På Lilla Akademien i Stockholm, på Vadstena Folkhögskola, på musikhögskolan i Hannover och nu senast vid operastudion på Komische Oper i Berlin. Här har hon sjungit roller som Papagena (Die Zauberflöte), Zerlina (Don Giovanni) och Euridice (L’Orfeo), Första Skogsnymf (Rusalka), Prinsessan Nicoletta (Kärleken till de tre apelsinerna) och Atalanta (Xerxes).

Under sommaren 2022 gjorde Josefine sin Sverigedebut med huvudrollen Bess i Vadstena-Akademiens uppsättning av Missy Mazzolis opera “Breaking the waves”.

Josefine har tilldelats flera stipendier, bland annat Anders Wall-stiftelsens Confidencen-stipendium, ur Jubelfonden och från Musikaliska Akademien.
Hon har deltagit i flera tävlingar, senast i november 2022 då hon vann andrapris i tävlingen Bundeswettbewerb Gesang i Berlin.

När Josefine behöver pausa från musiken pysslar hon gärna med olika små papperskonstverk. Hon tar eftermiddagsfikat på högsta allvar och ser till att hinna med det varje dag.

 

Martin Hillberg (född 1996 i Stockholm) började sjunga som 5-åring i S:t Matteus minikör. Hans musikaliska utbildning sträcker sig genom hela uppväxten, från Adolf Fredriks Musikklasser till Nordiska Musikgymnasiet, Birkagårdens folkhögskola, Stockholm Operastudio och Stockholms Konstnärliga Högskola.

Martin har medverkat som korist under tre säsonger på Opera på Skäret gestaltat rollen som Hermann i Hoffmans Äventyr på Norrlandsoperan samt gjort ett flertal produktioner med mindre operagrupper bland andra Opera Nära och Opera Tättinpå. Martin har också ett stort intresse för tidig musik och har varit stipendiat på Confidencen Early Music Festival Academy.

När han inte sjunger trivs han bra i köket eller ute i naturen med sina två franska bulldogar

 

 

Rebecka Elsgard (född 1993 i Kolmården) började spela piano som 10-åring och vidtog senare studier med efterföljande kandidatexamen vid Musikhögskolan i Malmö.

Rebecka har mottagit flera stipendier, däribland Stiftelsens John Andersson i Anderslöv stipendium och Stiftelsens GT Bäckman stipendium, två av Sveriges största musikstipendier. Hon har även varit pianosolist med flera orkestrar och uruppfört verk av bl. a. Tobias Broström och Anna-Lena Laurin.

Men framförallt är Rebecka en sångarpianist, och trivs som bäst vid pianot med en sångare vid sin sida. Hon har arbetat som repetitör och kapellmästare vid t.ex. Skånska Operan och Vadstena-Akademien, och var våren 2023 aktuell som kapellmästare vid Malmö Operas föreställning Marguerite.

Utöver sin pianoexamen har Rebecka även studerat sång vid Vadstena folkhögskola, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, HMT Leipzig och våren 2023 tog Rebecka sin kandidatexamen i opera vid Stockholms Konstnärliga Högskola.

Hon medverkade hösten 2022 i Folkoperans uppsättning av Norma i rollen som Clotilde, och i rollen som Frosch i Malmö Operas ovan nämna produktion Marguerite.

Rebecka är 2023 års Bayreuthstipendiat.

På fritiden återhämtar hon sig bl. a. genom att gå på långpromenader och äta en god brunch.

 


 

Utöver Sverigeturnén genomförs även en turné i Kanada och USA:

11 juni – Toronto
14 juni – Moline
18 juni – Chicago
20 juni – Minneapolis
22 juni – San Fransisco
26 juni – Lindsborg
29 juni – Washington DC


 

Följ Jenny Linds Blogg

 


 

Medverkande: Josefine Mindus, Rebecka Elsgard och Martin Hillberg.

Målgrupp: Vuxna 

Längd: 60 min utan paus alternativt 90 minuter med paus

 

Inga aktuella visningstillfällen

Skriv ut sidan