Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Mathias Holtz ny president för Europa Cinemas

Mathias Holtz arbetar idag som biografkonsulent på riksorganisationen Folkets Hus och Parker, som med sina 130 biografer är Sveriges största biografkedja, sett till antalet biografer.

Även om han redan är väl bekant med frågorna genom den tidigare rollen som vicepresident i Europa Cinemas, känner han sig både ödmjuk och förväntansfull inför det nya, fördjupade uppdraget.

–Det är fantastiskt roligt och hedrande att ha fått det här förtroendet. Det finns en rad spännande utmaningar att ta sig an, inte minst med att hjälpa biograferna att nå en ännu större publik.

Holtz menar att hotet från strömningstjänsterna får lite för mycket uppmärksamhet och att det egentligen handlar om något helt annat. ... Läs mer

Kursen Träna med Cirkus Cirkör på turné i sommar

Folkets Hus och Parker och Cirkus Cirkör har under många år samarbetat med turnén Träna med Cirkus Cirkör. Under sommaren 2024 fyller vi sommar-Sverige med cirkus igen! Vi ser till att barn får möta nya vänner, testa nya saker och träna tillsammans. Deltagarna får prova på cirkusens alla spännande delar som till exempel jonglering, akrobatik, lindans och luftakrobatik. Det som först verkar omöjligt blir möjligt med en trygg pedagog vid ens sida.

Pedagogerna från Cirkus Cirkör är artister som övriga delar av året reser runt hela världen med olika cirkuskompanier, men som på sommaren turnerar i Sverige med Träna med Cirkus Cirkör och lär barn grunderna för cirkusens olika discipliner. ... Läs mer

Vad är mera somrigt än folkparkssommaren?

Vindens sus i björkriset, utedansbanor, scener under bar himmel – folkparkssommaren är och har sedan länge varit en av årets höjdpunkter för generationer, där vi återser, överraskas, och möts. Just nu fylls säsongsprogrammen på hos hundratals av våra medlemsföreningar – kanske finns just din favoritfolkpark eller Folkets Hus bland dem? Folkets Hus och Parker bidrar med tio nationella produktioner under 2024, som påbörjas under våren, men som tillsammans med annat spännande utbud sträcker ut sig långt över hösten och ända in i nästa år.

–Det är alltid med genuin glädje och stolthet vi pratar om folkparkssommaren så här års! ... Läs mer

Humorduon Dilan och Moa turnerar med ny unik föreställning

Folksagor är en färgsprakande resa genom fantasins gränslösa värld, där traditionella folksägner möter samtida samhällsfrågor.

Publiken är medskapare och inspirationskälla och tillsammans med Dilan och Moa skapar de varje kväll en unik och hisnande berättelse, skräddarsydd för just den ort där föreställningen äger rum. Ortens specifika problem blir utgångspunkten för föreställningen och sedan kan vad som helst hända. Det blir garanterat en kväll fylld av skratt och dramatik.

– Vi har ingen aning om vad som kommer hända, och längtar!, säger Dilan och Moa.

Om Dilan Apak och Moa Lundqvist:

Dilan Apak och Moa Lundqvist är skådespelare, komiker och manusförfattare baserade i Malmö. ... Läs mer

Musikföreställning för barn om naturens mysterier och odlingens mirakel

Min magiska trädgård är en musikföreställning för barn som bjuder på en kombination av levande musik, berättelser och interaktivt utforskande. Publiken tas med på en musikalisk resa tillsammans med trädgårdstrollkarlen Anna Widing och musikmagikern Lennart Simonsson. Genom sång, dans och spännande möten med karaktärer som den busiga katten Stina och den älskvärda Svalle Svala får publiken möjlighet att upptäcka naturens skönhet och lära sig om dess magi på ett roligt och engagerande sätt.

– Vår önskan är att väcka nyfikenhet kring naturens och odlingens mirakel på ett enkelt och lekfullt sätt, och kanske inspirera till att själv så ett frö. ... Läs mer

Barn-TV-favoriten Yankho på Norrlandsturné

Pop-up med Yankho! är en familjeföreställning där Yankho med sin charmiga stil bjuder publiken, ung som gammal, på förstklassig underhållning. Under ledning av hans trygga hand färdas vi med värme och humor mellan lek, sång, magi, dans, och ren galenskap! Allt i ett enda härligt virrvarr av skratt å förtjusning!

Yankho bjuder garanterat också på en och annan Drakdans!

– Varje föreställning – varje plats, varje publik – är unik, det är det som är så häftigt! När det oväntade händer, blir det så så kul! Sånt älskar jag!, säger Yankho.

‍Yankho Kamwendo har över 15 års erfarenhet av barn-TV och har en självklar scenpersonlighet. ... Läs mer

Den 100% crowdfundade ”Filmen om Kal P Dal” tar sig rakt in på 6:e plats på Biotoppen

– Fantastiskt att vår film uppbackad av 1000 skåningar, men helt utan stöd vare sig från kulturinstitutioner eller företag har nått ut och tagits emot på ett sådant otroligt fint sätt, säger regissörerna Dag Ösgård och Stefan Källstigen.

Filmen handlar om rockaren Kal P Dal som var en av Skånes mest älskade artister och känd för sin oemotståndliga charm och energi. Dokumentären skildrar hans liv och inspirerande musikaliska resa. Han var inte bara en artist, utan en glädjespridare vars motto var att rocka röven av svenska folket.

Filmen är en hjärtlig och nostalgisk tillbakablick på 70-talets skånska och svenska musikscen. ... Läs mer

En scenbild från Hoffmanns äventyr. Premiär 5 oktober 2024.

Ny säsong av opera på bio från Met i New York – Folkets Hus och Parker presenterar säsongen 2024-2025

Några av säsongens höjdpunkter är återkomsten av den norska sopranen Lise Davidsen i Puccinis Tosca och Beethovens Fidelio, samt den ryska mezzosopranen Aigul Akhmetshina som Rosina i Rossinis Barberaren i Sevilla.

Det blir också tre nya produktioner: Mets premiär av Grounded av Tony Award-vinnande kompositören Jeanine Tesori, Verdis Aida regisserad av Michael Mayer med den amerikanska sopranen Angel Blue, samt Strauss Salome med Peter Mattei och den sydafrikanska sopranen Elza van den Heever i titelrollen.

”The Met: Live in HD startades med syfte att koppla samman Met med en global publik”, säger Peter Gelb, Mets generaldirektör. ... Läs mer

Carmen i ny skepnad livesänds från Met i New York till biografer i Sverige

Den hyllade brittiska teaterregissören Carrie Cracknell gör sin Met-debut och återupplivar den klassiska historien med en produktion som flyttar handlingen till nutid och ett gäng människohandlare.

Mezzosopranen Aigul Akhmetshina har huvudrollen som den oemotståndliga förförerskan. Tenoren Piotr Beczała är Carmens älskare Don José, sopranen Angel Blue den hängivna Micaëla och basbarytonen Kyle Ketelsen den kaxige Escamillo. Daniele Rustioni dirigerar.

Carmen attraherar både erfarna och nya operabesökare med sina kända melodier (Toreadorsången!), och är en av världens mest kända operor genom tiderna. Berättelsen om den kärlekssökande Carmen som skapar besatthet och avundsjuka vart hon än går har blivit ett ikoniskt kvinnoporträtt på världens operascener.Text: Svensk text (sång på engelska)

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. ... Läs mer

Lilltorpet Faluns Folkpark Årets Arrangör 2024

”Det här är otroligt kul och glädjande! Vi är en nykter mötesplats som jobbar med helt ideella krafter. Vi är en av de folkparker i Dalarna som arrangerar flest aktiviteter sommartid. Vi är så stolta över utmärkelsen och den ger inspiration att jobba vidare”, säger Inger Ekstrand från Lilltorpet.

Barnteater, konserter, konstutställningar, biografföreställningar, möten, livesänd kultur och utbildningar – bakom allt bultar ett stort hjärta i form av det arrangörskap som bärs fram av alla de engagerade som gör saker möjliga i Folkets Hus och Parkers närmare 500 medlemsföreningar runt omkring i hela landet. Det till stora delar ideella arrangörskapet är den bästa garanten för att alla ska ha tillgång till kultur och möten – var man än bor. ... Läs mer