Press

Här hittar du pressmeddelanden och pressbilder. Du behöver inget lösenord för att komma åt materialet. Bilderna är fria för publicering i artiklar och recensioner som behandlar Folkets Hus och Parkers verksamhet. Har du frågor? Hör gärna av dig till oss!

Äntligen folkparkssommar!

Folkparkssommar har blivit ett kärt återseende för generationer och årets utbud kommer med säkerhet att göra många glada. Återkommande favoriter varvas med spännande nykomlingar. Överraskande, spretigt och kul så klart.

– Det här är ett av Sommarsveriges riktiga måsten! Ett besök i folkparken är en självskriven sommartradition där vi möts under en föreställning, på en picknickfilt eller bara över en kopp kaffe. Det känns så otroligt roligt och viktigt att vi år efter år kan vara med och bidra till detta, säger Nina Andersson, vd på Folkets Hus och Parker.

Startskottet för sommarprogrammet sker i Bagarmossens Folkets Hus redan den 8 juni. ... Läs mer

Träna med Cirkus Cirkör på turné med Folkets Hus och Parker

Folkets Hus och Parker och Cirkus Cirkör har samarbetat i 27 år med turnén Träna med Cirkus Cirkör. Under juni månad fyller vi sommar-Sverige med cirkus igen! Vi ser till att barn får möta nya vänner, testa nya saker och träna tillsammans. Deltagarna får prova på cirkusens alla spännande delar som till exempel jonglering, akrobatik, lindans och luftakrobatik. Det som först verkar omöjligt blir möjligt med en trygg pedagog vid ens sida.

Pedagogerna från Cirkus Cirkör är artister som övriga delar av året reser runt hela världen med olika cirkuskompanier men som på sommaren turnerar i Sverige med Träna med Cirkus Cirkör. ... Läs mer

Metallica M2 World Tour - Live från Arlington, livesänds 19 och 21 augusti.

Två konserter med Metallica livesänds från Texas på bio i Sverige

Under två kvällar framför Metallica två konserter med två helt olika setlistor. Låtarna spänner över gruppens 40-åriga karriär, från 1983 års klassiker Kill ’em All till 2023:s efterlängtade 72 Seasons. Bandet kommer inte att spela en enda låt två gånger, vilket innebär att fler än 30 låtar spelas över båda konsertkvällarna!

Den omtalade M72-turnén innehåller en ny rund scendesign som flyttar Metallicas berömda Snake Pit till mittscenen. Alla fans får en 360 graders vy av konserterna, vilket innebär att biobesökaren är mitt i händelsernas centrum.

Konserterna sänds med fördröjning till Sverige på grund av tidsskillnaden.

För ytterligare information, pressbiljetter, bilder och rörligt material: Daniel Söderberg Kommunikationsansvarig Live på bio och filmdistribution 08-452 25 57 [email protected] ... Läs mer

Lilla Jag och Drakarnas drottning på turné med Folkets Hus och Parker

 

– Idag när dragshow blivit måltavla för hat, så är det viktigare än någonsin att sprida glädje och gemenskap. Vi är oerhört glada över att få åka på turné och besöka så många av landets Folkets Hus och Parker, en folkparksturné är ju det folkligaste som finns, säger Petter Wallenberg regissör och manusförfattare av musikalen och grundare av Bland drakar och dragqueens.

Lilla Jag och Drakarnas drottning är en unik blandning mellan glamourös dragshow, levande musik och barnteater, och har gjort succé på Konserthuset Stockholm. Föreställningen är ett spännande äventyr fullt av fartfyllda rörelser, interaktiv dramatik och fantasifull kostym som engagerar både barn och vuxna. ... Läs mer

Eric Clapton: Across 24 Nights visas på bio i Sverige

PRESSLÄNK: Konserten finns tillgänglig via länk, förfrågan till: [email protected]

Under åren 1990 och 1991 spelade Eric Clapton en rad konsertkvällar på Royal Albert Hall i London som resulterade i Claptons femte livealbum ”24 Nights”. På konserterna skiftade han låtlistorna, musikerna på scen och hade fantastiska gästartister som Phil Collins och bluesmusikerna Albert Collins och Buddy Guy med sig.

Över 30 år senare kan Live på bio nu presentera en nyrestaurerad konsertfilm med sammanlagt 17 låtar som samlar de bästa framträdandena från konserterna i ”24 Nights”.

Unika versioner av hits som ”Wonderful Tonight”, ”Layla”, ”White Room” och ”Knockin’ on Heaven’s Door” framförs av Clapton med uppbackning av bandet eller National Philharmonic Orchestra, i framträdanden som blivit legendariska för alla Eric Clapton-fans. ... Läs mer

Folkets Hus och Parker får ny vd

– I mina ögon är Folkets Hus och Parker som rörelse viktigare nu än någonsin. I tider av ökad polarisering behövs det platser där människor kan mötas, utbyta tankar och dela upplevelser. Folkets Hus och Parker är en stark och samlande kraft i organisations- och kulturlivet i Sverige. Fler behöver också få upp ögonen för hur mycket föreningsdrivna mötesplatser betyder – lokalt och för Sverige i stort, säger Nina Andersson, som tillträder som ny vd i Folkets Hus och Parker från och med 22 maj.

Folkets Hus och Parker med närmare 500 medlemsföreningar finns i hela landet, och gör viktiga insatser varje dag, året runt för att människor ska kunna ta del av kultur, möten och bildning – oavsett bostadsort, bakgrund eller förutsättningar. ... Läs mer

Norska operastjärnan Lise Davidsen livesänds på bio i Sverige

Strauss romantiska Rosenkavaljeren är en av hans mest populära operor. Komedin möter tragedin och föreställningen leds av en kvinnlig stjärntrio.

Den norska stjärnsopranen Lise Davidsen gör fältmarskalkinnan, mezzo sopranen Samantha Hankey är greve Octavian och Erin Morley spelar Sophie.

Bassångaren Günther Groissböck återvänder som baron Ochs och Brian Mulligan är Sophies far Faninal. Maestro Simone Young dirigerar Robert Carsens fin-de-siècle-inspirerade uppsättning.

”Lise Davidsen Shines, and Evolves, in a ‘Rosenkavalier’ Debut” – The New York Times

Text: Svensk text (sång på tyska)Biografer som visar: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio-musik-opera/rosenkavaljeren-2/

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. ... Läs mer

Sveriges biografer vill att biobesök blir del av friskvårdsbidraget

EU-projektet Culture For Healths nya, stora sammanställning av 300 forskningsstudier visar tydligt att kultur är bra för hälsa och välmående. Som ett svar på detta, och för att skapa ett andrum i den tuffa och oroliga verklighet vi lever i, samlas nu Sveriges biografer i ett nytt initiativ för att bio ska bli en del av friskvårdsbidraget.

– Vi på Sveriges biografer anser att hälsobegreppet behöver vidgas så att även kultur kan ingå i friskvårdsbidraget. Bio är en gemensam och demokratisk kulturupplevelse och jämfört med golf, padel och massage, som redan nu ingår i friskvårdsbidraget, är biobesök förhållandevis billigt, säger Helena Eklund, marknadschef Filmstaden. ... Läs mer

Ny Novusundersökning visar: Vikande förtroende för politiker och media

Novusundersökningen ”Svenskarnas syn på demokrati och samhället” tas fram för andra året i rad, och visar på en oroande utveckling.

–Hotet mot demokratin är på väg mot en brytpunkt, och vi närmar oss med stormsteg gränsen för vad demokratin tål innan den börjar gå sönder, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, med anledning av undersökningsresultatet.

För både politiker och nyhetsmedia är rapporten ett svidande underbetyg, något som i förlängningen är mycket illavarslande för demokratin. Anmärkningsvärt nog var mer än hälften av de som tittade på någon av partiledardebatterna efteråt arga eller irriterade på partiledarna, medan bara en sjundedel ansåg att debatterna hjälpte dem att bestämma hur de skulle rösta i valet. ... Läs mer

Operan Lohengrin återvänder till Met efter 17 år – livesänds på bio i Sverige

Lohengrin är en uppföljare till François Girards uppsättning av Parsifal, som återigen förenar hans visuella stil med dramatiken i Wagners musik.

Yannick Nézet-Séguin dirigerar och i titelrollen ser vi tenoren Piotr Beczała som den mystiske svan-riddaren. Oscarvinnaren Tim Yip gör kostym och den storslagna scenografin.

Sopranen Tamara Wilson är grevinnan Elsa, som blir falskt anklagad för mord. Christine Goerke är Ortrud och Evgeny Nikitin har rollen som Ortruds makthungrige make Telramund.

Presscitat: “Tremendous … ★★★★★ … Full of thrilling moments … Outstanding singing and indelible images … Oscar-winner Tim Yip’s set designs are stunning.” – Financial Times

”A shining musical performance … Beczała performs with total security and elegance … Superb singers.” – The New York Times

”The biggest, plushest voice onstage belonged to Goerke, who turned Ortrud’s poisonous manipulations into the opera’s main event … Powerful turns.” – The Wall Street

Text: Svensk text (sång på tyska)

Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. ... Läs mer