Sarah Klang 2021 års Ulla Billquist-stipendiat.

Sarah Klang är 2021 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium tilldelas i år artisten Sarah Klang. Priset delades ut i samband med Sarahs konsert i Huskvarna Folkets Park, som nu äntligen kunnat öppna sin folkparksverksamhet igen efter många månader av pandeminedstängning.

– Det är med stor ära jag tar emot Ulla Billquists stipendium. Det ger mig en varm känsla av att min musik berört och har lyssnats på, vilket såklart är varje låtskrivares och sångerskas mål och dröm. Jag tror att konst och musik för människor samman och skapar empati och förståelse, något som jag önskat att Ulla och andra kvinnor från hennes tid fått ta del av i större utsträckning, säger Sarah Klang.

– Att befinna sig i en vacker svensk folkpark som åter sjuder av liv och rörelse och på plats få dela ut årets Ulla Billquist-stipendium till magiska Sarah Klang känns otroligt stort, säger Mikael Sandberg, kulturchef på Folkets Hus och Parker.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. Prissumman är på 30 000 kr.

Folkets Hus och Parkers motivering till 2021 års stipendiat

”Hon är en låtskrivare och sångerska som inte är rädd för de stora känslorna. Uttrycket är storslaget och intimt, melankoliskt och hoppfullt. Såväl sorg som humor ryms i hennes bitterljuvliga artistiska karaktär.

Vare sig musiken inspirerats av americana, 80-talspop eller R&B från 1990-talet så framförs allt med en innerlighet som berör. Med sin magnifika stämma och denna palett av känslor har årets stipendiat en självklar koppling till Ulla Billquist och hennes gärning.”

Om Sarah Klang

Göteborgsbaserade Sarah Klang introducerade sig med en serie uppmärksammade singlar under 2016 och 2017 och blev med sitt omfamnande, nakna och stora uttryck snabbt namnet på allas läppar.

Den Grammis-belönade debuten Love In The Milky Way och uppföljaren Creamy Blue etablerade Sarah Klang bland våra allra största artister – älskad av såväl landets mest svårflörtade musikkritiker, som fans över hela världen. Framburen på en av landets mäktigaste röster förmedlas hennes alldeles egna sammanflätning av pop och americana – med obotlig hjärtesorg och klassiska kärlekslåtar som utgångspunkt.

Tidigare i år släpptes hennes tredje album Virgo där hon utforskar en ny ljudbild. Albumet hyllades bland annat av internationell press som Rolling Stone Magazine, I-D, Line of Best Fit och Die Welt.

Läs mer om Ulla Billquist-stipendiet