Vad händer med ett samhälle som inte värdesätter kultur? Det försöker Koalition för kulturdebatt visa i den nyligen utkomna antologin ”När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten”.
För femtio år sedan formulerades den svenska kulturpolitiken. För femtio år sedan fick Sverige också en ny regeringsform. Redan i den viktigaste grundlagens andra paragraf står det att “Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten”.
I den nyutgivna antologin “När taket rasar in”, berör Koalition för kulturdebatt hur kulturpolitiken står sig idag och hur det är att verka inom det kulturella fältet 2024. Den röda tråden genom antologin är att dagens kulturpolitik aldrig tidigare stått längre från regeringsformens mål.

Bland de arton skribenterna finns Folkets Hus och Parkers kulturchef Fredrik Lindegren.
– Kulturskapande, liksom idrott och hälsa, är en samhällsbyggande verksamhet, men om det saknas öppna mötesplatser försvåras ett aktivt kulturskapande och delaktighet i kulturlivet. Därför uppehåller sig vår text kring vikten av att stärka den befintliga infrastruktur av mötesplatser som Folkets Hus och Parker byggt genom åren. Det nätverket är etablerat och sträcker sig över hela Sverige med ett stort engagemang och en mångårig erfarenhet, redo att axla de samhällsutmaningar som finns idag, konstaterar han.
Antologin är utgiven av bokförlaget Atlas och mer information om boken finns på förlagets hemsida
Koalitionen för kulturdebatt – vars syfte är att stimulera den kulturpolitiska debatten – hålls samman av tankesmedjan Arena Idé och består av organisationer som kulturorganisationer som Folkets Hus och Parker, Ideell kulturallians, KLYS, Konstfrämjandet, Länsteatrarna i Sverige, Riksförbundet Sveriges Konstföreningar, och fackförbunden DIK, Konstnärernas riksorganisation, Fackförbundet Scen & Film, och folkbildare som ABF, Sensus och RIO.