Inget aprilskämt – Nu dansar vi med varandra igen!

Första april dansades pandemin ut i Hallunda Folkets Hus. Då genomfördes Återstartsdansen för att markera att det nu faktiskt är okej igen att dansa med varandra. I dansens virvlar återfanns bland andra Sveriges kulturminister Jeanette Gustafsdotter och Folkets Hus och Parkers vd Calle Nathanson.

Efter en total nedstängning under pandemin börjar nu landets Folkets Hus, folkparker och andra arrangörer öppna sina dansbanor och danslokaler för publik igen.

Två av landets populäraste dansband Streaplers och Casanovas stod på scenen under Återstartsdansen. I ett Folkets Hus såklart, närmare bestämt Hallunda Folkets Hus i Botkyrka i södra Stockholm. Hundratals danssugna besökare slöt upp under kvällen för att ta sig en historisk svängom.

– Fantastiskt kul och lite ovant att det här händer på riktigt! Men självklart ger det mersmak och får oss att längta efter sommarens folkparksdanser, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker efter några rundor på dansgolvet i Hallunda Folkets Hus.

Kulturministern hedersgäst

Kvällens hedersgäst var Sveriges kulturminister Jeanette Gustafsdotter, som bland annat engagerat sig i dansbandskulturens svårigheter under senare delen av pandemin.

– För oss känns det som en viktig markering att kulturministern var med igår. Att dansbandskulturen har en självklar plats i det svenska kulturlivet, konstaterar Calle Nathanson.

Thomas Deutgen, redaktör för dansbandstidningen Får jag lov, kulturminister Jeanette Gustafsdotter och vår vd Calle Nathansson gör en gemensam uppladdning inför svängom på dansgolvet. Foto: Dunkens Dansbilder/Fredric Greverud

För Folkets Hus och Parker ligger danstillställningarna i organisationens DNA. Ända sedan folkparkerna gick ihop och bildade gemensam organisation för 117 år sedan har dansverksamheten varit central. Men under pandemin fick både arrangörerna och dansbanden ta rejäla smällar, kanske den värsta kris branschen någonsin drabbats av.

– Att kunna bjuda upp till dans igen har varit en dröm för alla i branschen. Att vi nu äntligen är här bådar gott, säger Calle Nathanson.

Brett samarbete

Initiativet till Återstartsdansen kom från Thomas Deutgen, som gjort sig rikskänd som dansbandsambassadör, både genom sin tidigare roll som populär programledare i radio, samt som redaktör för dansbandstidningen Får jag lov.

– Det är en fantastisk känsla att äntligen kunna visa att dansen faktiskt har startat – det yttersta beviset på att vi nu gått vidare i pandemin och lättat på att vi både kan och får hålla om varandra igen, säger Thomas Deutgen i en kommentar.

Arrangemanget genomfördes i samarbete mellan Hallunda Folkets Hus, Thomas Deutgen AB, Folkets Hus och Parker, Nöjeskällan och LS-Tonart.