Första krisstödet till biograferna fördelat

Svenska Filminstitutet meddelade idag (15/5) att den första fördelningen av coronakrisstöd till biografer och visningsverksamhet nu är klar. Närmare 3,5 miljoner tilldelas folketshus- och parkrörelsens biografer och filmverksamhet.

Ansökningstrycket har varit stort på Svenska Filminstitutet, som fick in hela 276 ansökningar om det krisstöd för biografverksamhet som utlystes den 24 april. Ansökningstiden löpte ut den 5 maj och efter bara 10 dagars handläggning är nu stödfördelningen klar.

– Filminstitutets stöd är en viktig hjälp och del i att åtminstone tillfälligt rädda biograferna runtom i landet. Vi kan bara lovorda det smidiga ansökningssystemet samt den snabba handläggningen från Filminstitutet, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker.

Totalt har 33,7 miljoner kronor fördelats till biografägare, 15,7 miljoner kronor till distributörer och 600 000 kronor till filmfestivaler.

Bra utfall för folketshus- och parkrörelsen

För folketshus- och parkrörelsen har utfallet varit bra. Totalt har 100 biografer som ingår i Folkets Hus och Parkers biografvisningskedja tillsammans fått dela på närmare 3,5 miljoner kronor. Utöver detta tilldelas de centralt ägda biograferna Roy (Göteborg), Röda Kvarn (Helsingborg) och Spegeln 684 000 kronor att dela på. Riksorganisationen Folkets Hus och Parker beviljas knappt 190 000 kronor för sin filmdistribution.

Dagens besked om stöd är viktigt för kulturområdet, men det måste till ytterligare resurser för att klara sig genom resten av krisen.

– Regeringens krispaket har stor betydelse för att stödja kulturområdet i en av de allvarligaste kriserna vi drabbats av i modern tid. Samtidigt räcker inte de 500 miljonerna på långa vägar, och regeringen måste därför sätta in nya stödåtgärder framöver om det ska finnas ett levande kulturliv i hela Sverige efter Coronapandemin, avslutar Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Hela listan över vilka biografer som fått stöd, samt Svenska Filminstitutets pressmeddelande kan läsas här i sin helhet