Ledare Nyhetsbrev 3 – Folkparkssommaren är här

I år fyller Folkets Hus och Parker 125 år och det firar vi med ett fantastiskt scenutbud i folkparkerna i sommar. Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson turnerar med showen 186 år tillsammans- tillbaka till folkparkerna där allting började. Folkparkerna bidrar med kultur i hela landet när övriga scenkonstinstitutioner är stängda.

Sommaren kan i ett svajigt aprilväder kännas långt borta men när folkparksprogrammet för kommande säsong släpps känner vi att den närmar sig. Minnen av förra årets upplevelser i folkparken framträder åter på näthinnan och längtan till sommaren väcks till liv. Det är en del av våren helt enkelt.

Årets program är fyllt med något för alla. Det är det som är vår idé, att alla ska kunna hitta minst ett guldkorn. Som vanligt är det rock ’n’ roll, opera och schlager varvat med teater, nycirkus och underfundig humor. Allt detta erbjuds i folkparker runtom i hela landet av arrangörer som älskar sina parker, sin ort och sin publik.

I år turnerar Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson till ett tiotal platser. Dessa kvinnor med sina otroliga karriärer är unika och vi är så glada att de uppträder i folkparkerna igen.

Lill-Babs skulle varit med på denna turné och hon deltog i vårt 125-årsjubileum i Malmö i januari. Och som hon gav av sig själv då! Som alltid. Nu blev det ingen mer folkparksturné för henne och saknaden är stor. Hon var en ikon för hela Sverige och hade ett stort hjärta för folkparkerna.

Det är ett stort scenutbud för barn med flera olika teaterproduktioner som riktar sig till den yngre publiken, som Eva Funck och Hönapönas nya föreställning Djungelns hemlighet . Carl-Einar Häckner inleder sin höstturné med två föreställningar i augusti och Kine Sandtrø, Folkets Hus och Parkers Jenny Lind-stipendiat, är på konsertturné.

Det är som sagt ett brett utbud med något för alla. Precis som vi vill att folkparkerna ska vara. Att tillgängliggöra kultur i hela landet för så många som möjligt har sedan vi startade varit vår målsättning och är det fortfarande idag. När de offentliga scenkonstinstitutionerna stänger för sommaren öppnar de ideella folkparkerna och släpper in sommarpubliken som törstar efter kulturupplevelser, värme och lite kärlek.

Vi ses i folkparkerna i sommar!

Calle Nathanson,

vd Folkets Hus och Parker

Här finns senaste Nyhetsbrevet.