Thorleif i Norrhults Folkets Hus

Folketshus- och parkrörelsen minns Thorleif med värme och saknad

Folketshus- och parkrörelsen har med sorg tagit emot beskedet att folkparksikonen, dansbandslegenden och eldsjälen Thorleif Torstensson gått bort i sviterna av covid-19.

– Vi minns Thorleif med värme för hans stora engagemang i folketshus- och parkrörelsen och hans obändiga vilja att driva saker framåt. Våra tankar går nu till Thorleifs närmaste, säger Calle Nathanson vd för Folkets Hus och Parker.

Även om Thorleif Torstensson för evigt främst sammanknippas med sin musikaliska gärning på folkparksscenerna, hade han även ett hängivet engagemang på arrangörssidan. Under mer än 20 år spelade Thorleif en viktig roll i Norrhults Folkets Hus och Park. Han var en sann entreprenör och notoriskt nyfiken på att utveckla och förnya.

Förutom traditionell folketshusverksamhet med möten och uthyrning till fester, fanns biografen i Norrhults Folkets Hus och Park där som ett nav i verksamheten som mot alla odds överlevde digitaliseringsvågen, för att bland annat bli en arena för livesända operaföreställningar från Metropolitan i New York. Detta var helt i linje med Thorleifs ambitioner. På sommaren förvandlas anläggningen till en av landets vackraste folkparker med en mångfacetterad verksamhet.

När projektet Film i Glasriket drog igång 2007 tillhörde Thorleif dem som tidigast såg möjligheterna med idén och fungerade under många år som föreningens ordförande. Han ingick även i Sydöstra Folketshus- och parkregionens styrelse där han med stor entusiasm arbetade med framförallt regional utveckling.

I samband med invigningen av Film i Glasrikets 14:e festival 22 oktober 2020 i Fröseke Folkets Hus tilldelades Thorleif Torstensson Folkets Hus och Parkers guldnål för extraordinära insatser i folkrörelsens tjänst.