Jenny Lind

Folkets Hus och Parkers Jenny Lindstipendiat 2017 är Ylva Stenberg

Ylva Stenberg, 26 år, är uppvuxen i Arvika och i hela sitt liv har hon haft ett stort musikintresse. När hon var 13 år bytte hon sitt huvudinstrument fiol mot sång. Tack vare den ideella musikteaterföreningen Volt kunde hon redan i unga år ägna sig åt sina två stora intressen, sång och teater. – Det är en dröm som går i uppfyllelse och en stor ära att få Jenny Lindstipendiet 2017. För mig är utmärkelsen en bekräftelse att min konst är kvalitativ. Det betyder otroligt mycket, säger Ylva Stenberg.

Efter sin examen från Solbergagymnasiets musikestetiska program valde Ylva att fortsätta studera vid musikhögskolan Ingesund och Vadstena Folkhögskola. 2012 inledde Ylva sin kandidatutbildning i opera på Högskolan för musikteater och media i Hannover, Tyskland. Från hösten 2016 har hon övergått till studier vid Hannoveroperans operastudio.

– Det är alltid roligt att få dela ut Jenny Lind-stipendiet till unga talanger och ge dem möjlighet att turnera både i Sverige och i Nordamerika, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

I Tyskland har Ylva samlat på sig erfarenheter av olika slag – allt från att sjunga i stora verk med orkester i kyrkosalar och operahus till allsång med elpiano på ålderdomshem. Efter fyra år utomlands, och ett kontrakt med operastudion som varar minst två år till, har Ylva gripits av viss hemlängtan.

– Jag ser fram emot denna musiksommar som kommer att bli intensiv och fylld av nya intryck. En av mina drömmar är att lära känna världen genom musik, det gör en allra bäst på resande fot! Säkert kommer det inte alltid att vara lätt, men det här är ett lysande tillfälle att få lära känna yrkets alla sidor, säger Ylva Stenberg.

2017 års jurymotivering

”2017 års Jenny Lindstipendium tilldelas Ylva Stenberg. Hon imponerar med sin vackra koloratursopran, stora inlevelse och modiga repertoarval. Ylva berör publiken med självklar scennärvaro och virtuositet.”

Utöver prissumman, 40 000 kronor, består stipendiet av konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2017.

Vid årets turné deltar en manlig sångare vid sidan av Jenny Lind-stipendiaten, Erik Rosenius, bas, som studerar vid Operahögskolan i Stockholm. Pianist är Allan Timofeitchik, som går sitt sista år på Musikhögskolan i Malmös masterprogram.