Folkets Hus och Parker välkomnar regeringens krisstöd till kulturen

Folkets Hus och Parker välkomnar regeringens beslut om att som första insats avsätta 500 miljoner kronor i krisstöd till kulturen.

Folkets Hus och Parker har på olika sätt påvisat den akuta kris som råder bland de egna medlemsföreningarna och deras mötesplatser, samlingslokaler och kulturverksamhet.

– Äntligen, det är ett mycket positivt besked. Det är också viktigt att såväl frilansande kulturutövare som arrangörer och ideella föreningar omfattas. Bra att kulturministern redan nu säger att detta är ett första akut stöd och kan komma att följas av flera insatser, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker i en kommentar till regeringens första steg mot ett omfattande krisstöd för kulturen.

Folkets Hus och Parker betonar dock att det också måste till direkta stöd till samlingslokalerna och den livsviktiga infrastruktur för kultur och möten de utgör.

– Vi hoppas verkligen att det ingår i paketet. Scenerna och mötesplatserna måste finnas kvar när det här är över, i annat fall kommer kulturen att vara hemlös och demokratin sakna tak efter krisen. Oavsett om det är Boverket eller Kulturrådet som kommer att fördela dessa medel måste det vara enkelt för den lilla föreningen att söka, säger Calle Nathanson.

Folkets Hus och Parker väntar med oro på ett besked om Svenska Filminstitutet får medel för att stötta landets blödande biografer.

– Vi har 150 biografer som nu håller andan och väntar på besked. Vi hoppas att det inte dröjer, säger Calle Nathanson.