Folkets Hus i Älmhult är utsedd till Årets bio 2022

Utmärkelsen Årets bio delas ut av riksorganisationen Folkets Hus och Parker i samband med festivalen Filmdagarna som arrangeras 18-21 augusti på Folkets Hus i Sundsvall. Priset ges till: ”Biografer som på ett aktivt sätt ökat intresset för biografen på sin ort, genom en stor publikökning, större arrangemang och engagemang.”

Magnus Thuvesson, verksamhetsutvecklare och fd ordförande på Folkets Hus i Älmhult, mottog priset på torsdag kväll vid invigningsmiddagen av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

– Otroligt hedrande att få ta emot detta fina pris. Vi vet att konkurrensen är hård och att det kryllar av engagerade föreningsdrivna biografer i landet. Det är en fin lön för mödan, för möda har det varit. Vi har jobbat nästan orimligt hårt de senaste tre åren men i en fin förening av människor som kommer samman för något man tror på blir allt mycket lättare. Vi har lyckats skapa en ja-sägar-kultur där allt är möjligt och genom att skapa en bio och mötesplats som vi själva vill gå till har vi också lyckats nå fler och fler Älmhults-bor. Vi har bara börjat, säger Magnus Thuvesson.

– Årets jazzklubb, Årets utvecklare i Älmhult och nu också Årets bio! Folkets Hus i Älmhult är verkligen en förebild för hur ett Folkets Hus och en biograf ständigt kan utvecklas, hitta nya vägar och blomstra. Folkets Hus är ett nav i samhället och en viktig del för att göra Älmhult till en levande Smålandsort, säger Calle Nathanson vd Folkets Hus och Parker.

Folkets Hus och Parkers motivering Årets bio 2022
”Årets bio har många strängar på sin lyra och har skjutit sig ur pandemin med riksomfattande utmärkelser, storsatsningar och ett aktivt värdskap. Med hjälp av ideella krafter har de kunnat slå upp dörrarna till ett helt nyrenoverat hus, öppnat en restaurang, arrangerat konserter och stand-up. Parallellt med ordinarie filmvisningar rullar även matinéer, Bio kontrast, Live på bio och Melodikryss. Fler biografvisningar första kvartalet 2022 än 2019, trots en nyss uppvaknad återgång efter pandemin.

Årets biograf doftar nymalet kaffe, klirrar kristall och har teak i detaljerna. Man har tagit tillvara på husets historia och jazzar sig vidare mot en ljus framtid!”

På bilden: Magnus Thuvesson och Calle Nathanson
Fotograf: Pär Olert