First Aid Kit är 2019 års Ulla Billquist-stipendiat

Folkets Hus och Parkers Ulla Billquist-stipendium går i år till First Aid Kit.
– Vi är hedrade att få ta emot Ulla Billquist-stipendiet. Vi kände inte till henne innan, men vilken inspirerande kvinna och vilket sorgligt livsöde. Ulla visar på hur betydelsefull musik är i svåra tider. Att ge våra lyssnare tröst i vardagen har alltid varit ett mål för oss. Det är något som Ulla gjorde, och fortsätter göra, för dom som lyssnar idag, säger First Aid Kit.

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. Prissumman är på 30 000 kr.

– För första gången delar en duo på stipendiet. Det känns som ett självklart val eftersom First Aid Kit, det vill säga Johanna och Klara Söderberg, representerar ett genreöverskridande mod i sin musik som mycket väl harmonierar med Ulla Billquists stora musikskatt, säger Mikael Sandberg, kulturchef på Folkets Hus och Parker.

First Aid Kit tilldelas Ulla Billquist-stipendiet 2019
Foto: Annika Berglund

Folkets Hus och Parkers motivering till 2019 års stipendiat
”Med ödmjukhet, glöd och passion har de under många år lyckats trollbinda sina lyssnare, både live och på skiva. De har med styrka och kraft engagerat och inspirerat unga tjejer att gripa tag i gitarren och upptäcka en genre som i Sverige framför allt har förknippats med manliga artister.

Det är både tidlöst och alldeles dagsaktuellt när deras brinnande engagemang för orättvisor och våld mot kvinnor blir till en kompromisslös uppgörelse med förlegade traditioner. Steget mellan Svedmyra och världen är inte särskilt långt och med ljuvlig stämsång och musikalisk skönhet kan man nå ännu mycket längre, det har systrarna Johanna och Klara Söderberg bevisat.

Därför är det med stolthet vi presenterar att 2019 års Ulla Billquist-stipendium går till First Aid Kit.”

First Aid Kit är en svensk folkpopduo från Stockholm, bildad 2007 av systrarna Johanna Söderberg och Klara Söderberg.

Gruppen skivdebuterade 2008 med EP:n Drunken Trees, som gavs ut på The Knifes skivbolag Rabid Records. Därefter har fyra fullängdsalbum släppts; The Big Black & the Blue (2010), The Lion’s Roar (2012), Stay Gold (2014) och Ruins (2018).

Med nya drag av country och americana blev The Lion’s Roar duons första albumetta på Sverigetopplistan. Titelspåret samt Emmylou blev deras första låtar på listan. Även Stay Gold och Ruins toppade albumlistan i Sverige.

Läs mer om utmärkelsen

Foto: Annika Berglund