Ett starkt föreningsliv är ett fundament i demokratibygget

Vi måste alla bli demokratibyggare säger Helle Klein i filmen ”Make Democracy Great Again” och det var något av temat på årets invigning av Almedalsveckan.

Efter avtäckning av ett konstverk till Ing-Marie Wieselgrens minne och ett tal av hennes dotter om Ing-Maries oförtrutna kamp för de som själva inte hade någon stark röst, följde samtal om hotet mot demokratin och hur vi tillsammans ska tackla det. Allt börjar och slutar med oss själva och hur vi bemöter varandra. Behovet av ett mer aktivt lyssnande lyftes av samtliga. Men det krävs också starka strukturer som understödjer människors engagemang.

– Ett starkt föreningsliv bygger starka och trygga lokalsamhällen. Det är i sin tur den viktigaste beståndsdelen för en stark demokrati, sa Nina Andersson, Folkets Hus och Parkers vd, från Almedalsscenen.

Årets invigning avslutades i Almedalsparken med en visning av Jan Schermans film Make Democracy Great Again. Det har blivit många besök och filmsamtal hos våra medlemsbiografer under året. På 44 plaster runt om i landet har filmen visats och Jan Scherman deltagit i samtal, med både oro och hopp för demokratin och framtiden.

Helle Klein, Jan Scherman och Nina Andersson i samtal efter visning av filmen ”Make Democracy Great Again”. Almedalen 2024.