Erbjud hotade afghanska kulturarbetare och journalister visum i Sverige

Folkets Hus och Parker är en av 13 organisationer som ställer sig bakom debattartikeln i DN Kultur (2021-08-19):

Svenska kommuner och myndigheter har möjlighet att rädda livet på afghaner som riskerar avrättning på grund av sina yrken. Vi vädjar nu om att erbjuda hotade kulturarbetare en möjlighet att leva och verka här.

När talibanerna tog makten i Afghanistan 1996–2001 förbjöds musik, TV, radio, teater, dans och film. Det blev ”stabilt” i landet, men stabiliteten innebar ett skräckstyre där strikta sharialagar styrde landet.

Det var en regim med offentliga avrättningar och ett brutalt straffsystem där människor stympades för att statuera exempel. En regim där kvinnor förbjöds arbeta, studera och lämna hemmet utan manligt förkläde. En regim där oliktänkande och sexuellt avvikande kunde avrättas genom att slängas från hopptornet i den högt belägna simbassängen i centrala Kabul.

De senaste åren har vi sett hur talibanerna gjort riktade attacker mot journalister, konstnärer, artister och kulturarbetare. Människor med dessa yrken riskerar nu återigen avrättning. Ingen vet vad som kommer att hända – men historien lämnar blodiga avtryck.

Vi hyllar årsdagar, läser om händelser i skolan och tar del av berättelser via populärkultur där människor räddat andra människor från grymheter och krig. Vita bussarna, ”Schindler’s list” och ”Svarta Nejlikan” för att nämna några kända exempel.

Ofta föder dessa berättelser frågan: varför gjorde inte fler mer?

Svenska kommuner, regioner och myndigheter har möjlighet att rädda livet på afghaner som riskerar avrättning på grund av sina yrken. Fristadsprogrammet är ett exempel där Kulturrådet och Migrationsverket samverkar med kommuner genom att erbjuda hotade konstnärer och kulturarbetare en möjlighet att leva och verka.

25 kommuner gör detta i dag. Men det finns ytterligare 265 kommuner i landet.

Vi vädjar nu till regioner och kommuner att aktivt bjuda in journalister, författare, fotografer, musiker, konstnärer, film och kulturarbetare till Sverige: ge dem visum och en möjlighet att undgå terrorn som väntar.

Tillsammans kan vi rädda liv!

Martin von Krogh, regissör, Cinema Pameer
Astrid Menasanch Tobieson, regissör/dramatiker
Calle Nathanson, VD Folkets Hus och Parker
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Josefine Engström, ordförande Svenska tecknare
Sara Edström, ordförande Konstnärernas Riksorganisation
Nora Lorek, ordförande Pressfotografernas klubb
Simon Norrthorn, ordförande Fackförbundet Scen & Film
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Paulina Holmgren, ordförande Svenska Fotografers Förbund
Alex Haridi, ordförande, Dramatikerförbundet och manusförfattare
Gunnar Ardelius, verksamhetschef, Ideell kulturallians
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund
Ulricha Johnson, verksamhetschef Scensverige

HÄR FINNS TEXTEN ATT LÄSA PÅ DN KULTUR